Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπό (εθνική) αμφισβήτηση ο «Μακεδονικός Χαλβάς»;

Ημέρα:

spot_img

Ασαφές είναι ακόμη το κατά πόσο θα επηρεάσει το εμπορικό κομμάτι η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες την Κυριακή (17/6) ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.   

«Πραγματικά έχουμε ένα προσύμφωνο, μάλλον, δεν ξέρω όμως πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η γνώμη μου είναι ότι εμπορικά είναι μια κακή συμφωνία  που δεν έχει να προσφέρει κάτι στον εμπορικό κόσμο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στο Kavala Web News ο Μάρκος Δέμπας.

«Θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε γείτονας να αμφισβητεί, όπως μερικοί το λένε για πλάκα ή ειρωνεύονται π.χ. για τον «Μακεδονικό Χαλβά», να βγάλει την πρώτη λέξη γιατί κάτι άλλο υποδηλώνει…»

«Θα έχουμε δίπλα μας ένα μικρό κρατίδιο που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας που υπερφορολογούνται εδώ, να έχουν ένα φορολογικό παράδεισο δίπλα μας, να βρουν έδρα εκεί, κάτι που έτσι κι αλλιώς συνέβαινε ως σήμερα και θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Δεν έχουμε πάρει κάτι θετικό σαν εμπορικός κόσμος από τη συμφωνία, αλλά ίσα – ίσα έχουμε στα βόρεια μας ένα κράτος που θα λέγεται «Μακεδονία» δυστυχώς. Θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε γείτονας να αμφισβητεί, όπως μερικοί το λένε για πλάκα ή ειρωνεύονται π.χ. για τον «Μακεδονικό Χαλβά», να βγάλει την πρώτη λέξη γιατί κάτι άλλο υποδηλώνει, όπως αυτό που κάνουμε εμείς με τον κουραμπιέ Νέας Καρβάλης που προσπαθούμε να αποτρέπουμε τους Τούρκους να χρησιμοποιούν το όνομα αυτό», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Το ότι έχουμε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ συναλλαγές με τα Σκόπια δεν σημαίνει κάτι. Ποιο το όφελος για τους ντόπιους επιχειρηματίες;»

Ερωτηθείς για το αν μπορεί ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της συμφωνίας με δεδομένο ότι έχουν αναφορά σε προϊόν τους που μιλά για Μακεδονία, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Σαφέστατα μπορεί να υπάρξουν. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη εκτίμηση. Είναι νωρίς πάντως να δούμε, γιατί από εκεί και πέρα υποτίθεται ότι υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες. Στην πράξη και επί της ουσίας θα δούμε τι σημαίνει όλο αυτό. Το ότι έχουμε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ συναλλαγές με τα Σκόπια δεν σημαίνει κάτι. Από αυτά τα 550 που εξάγουμε εμείς είναι καύσιμα και πετρελαιοειδή. Άρα ποιο είναι το όφελος; Δυο οικογένειες μόνο; Ποιο το όφελος για τους ντόπιους επιχειρηματίες. Κανένα πιστεύω προς στιγμήν, μακάρι να βγούμε ψεύτες στη συνέχεια».

«Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη – ημερίδα στην Καβάλα με εκπροσώπους από Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το παραεμπόριο…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες που καταβάλλει το Ε.Β.Ε. για την πάταξη του παραεμπορίου αναφέροντας: «Είχαμε συνάντηση την Παρασκευή (15/6) το μεσημέρι στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης τον κ. Πιτσιόρλα κι ένα θέμα που αναλύσαμε πολύ ήταν και αυτό που μας καίει κι είναι το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Η περιφέρεια μας είναι πύλη εισόδου, έχουμε συνοριακούς σταθμούς που είναι υποστελεχωμένοι και σε προσωπικό και εξοπλισμό, δεν έχουμε σωστή επιτήρηση διαδικασίας εισόδου προϊόντων είναι θέμα που μας απασχολεί κάποια δις. χάνονται σε φόρους και Φ.Π.Α., ενώ υπάρχει και αμφιβολία για τα προϊόντα αυτά και την προέλευση τους. Το είδε ζεστά το θέμα ο υφυπουργός, το ξέρει. Άμεσα, πιθανά και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη – ημερίδα στην Καβάλα με εκπροσώπους από Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με φορείς που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του παραεμπορίου, καθώς πρέπει να δούμε βήμα – βήμα πως θα πατάξουμε αυτό το φαινόμενο που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...