Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι απαντά ο Άγγελος Τσατσούλης για τα οικονομικά του Επιμελητηρίου

Ημέρα:

spot_img

Στην διεξαγόμενη προεκλογική αντιπαράθεση των συνδυασμών που συμμετέχουν στις επιμελητηριακές εκλογές, διατυπώθηκαν δυστυχώς ισχυρισμοί που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και, κατ’ αποτέλεσμα, αδικούν κατάφωρα και προσβάλλουν συνεργάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες του Επιμελητηρίου, αλλά και την απερχόμενη Διοίκησή του. Προς αποκατάσταση της αλήθειας είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω συνοπτικά τα ακόλουθα, τιθέμενος στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Α. Το έτος 2008 το Επιμελητήριο διοργάνωσε την πρώτη έκθεση στο Εκθεσιακό Κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ» στη Νέα Καρβάλη, που τότε ανήκε ιδιοκτησιακά στη Νομαρχία Καβάλας. Το στήσιμο των εκθεσιακών χώρων (3800 μ2) και την τεχνική προετοιμασία του κτιρίου ανέλαβε μετά από Δημόσιο Διαγωνισμό μία εξειδικευμένη εταιρία της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία τους τότε συνεργάτες της Νομαρχίας (ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, υδραυλικούς κλπ). Τελικό κόστος: 234.000 ευρώ. Απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνάμεις του Επιμελητηρίου.

Την επόμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας την ίδια εταιρία και τους ίδιους συνεργάτες της Νομαρχίας, καταφέραμε να περιστείλουμε δραστικά το κόστος, κάνοντας όμως σημαντικές περικοπές ως προς τους διαθέσιμους εκθεσιακούς χώρους (800μ2). Κόστος: 176.000 ευρώ. Αν και μειωμένο, ήταν και πάλι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων του Επιμελητηρίου, ενώ δεν ήταν αμελητέα και η δραστική μείωση του τελικού εκθεσιακού αποτελέσματος.

Κατέστη συνείδηση όλων ότι η διοργάνωση της ετήσιας εκθέσεως στο συγκεκριμένο Εκθεσιακό Κέντρο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη.

Έτσι, πριν από την έκθεση του έτους 2010 ζητήσαμε συνάντηση με τους Προέδρους των Σωματείων ηλεκτρολόγων, μαραγκών και υδραυλικών και άλλων σωματείων.. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Εκεί ζητήσαμε από τους Προέδρους των Σωματείων αυτών να αναζητήσουν συναδέλφους τους που θα δέχονταν με ελάχιστο ποσοστό κέρδους και, πρωτίστως, με διάθεση προφοράς προς το Επιμελητήριο, να συνεργαστούν και να αναλάβουν τη προετοιμασία του Κτιρίου και των εκθεσιακών χώρων για την επικείμενη έκθεση. Συστήθηκε έτσι μία ομάδα τεχνικών που ανέλαβε το έργο αυτό, σε συνεργασία με εταιρία της Καβάλας. Κόστος: 75.000 ευρώ, χωρίς καμία περικοπή σε εκθεσιακούς χώρους και σε τελικό επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Αυτό ακολουθήθηκε και τα επόμενη έτη, κατά τα οποία το Επιμελητήριο, αυτοδυνάμως πλέον, με την ομάδα των δικών του συνεργατών, μπορούσε να διοργανώνει τις εκθέσεις του, με απίστευτα συμπιεσμένο κόστος. Εντάθηκε μάλιστα το έτος 2013, όταν πια αναλάβαμε και την ιδιοκτησία του κτιρίου. Ο λόγος που εμείς δεν φοβηθήκαμε να αναλάβουμε ιδιοκτησιακά το κτίριο και ο λόγος που η Περιφέρεια δεν ήθελε να το έχει και να το συντηρεί, ήταν ουσιαστικά ο ίδιος : Ότι η συντήρηση του κτιρίου ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, γεγονός που καθιστούσε την εκμετάλλευσή του από την Περιφέρεια ασύμφορη, ενώ εμείς είχαμε βρει τον τρόπο να την διενεργούμε εξαιρετικά οικονομικά. Έτσι περισώθηκε (και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άψογη κατάσταση) η εν λόγω σημαντική κτιριακή και τεχνική υποδομή και δεν κατέστη κι αυτή ένα ακόμη κουφάρι, όπως τόσες άλλες δημόσιες υποδομές (ολυμπιακά έργα, παλιό νοσοκομείο κλπ).

Οι προεκλογικές αναφορές σε αναθέσεις «στα ίδια πρόσωπα» εργασιών του Επιμελητηρίου, αφορά στη πραγματικότητα τις εν λόγω ετήσιες εργασίες του Εκθεσιακού. Οι συνεργάτες αυτοί, που ορίστηκαν το έτος 2010 από τα επαγγελματικά σωματεία τους, δεν ήταν τότε καν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ο ένας εργαζόταν στο Εκθεσιακό ήδη από το έτος 2008 ως συνεργάτης της Νομαρχίας, ο έτερος πρωτοασχολήθηκε το έτος 2010. Ως εκ περισσού αναφέρω ότι όλες οι αναθέσεις γίνονταν πάντοτε νόμιμα, με παμψηφεί αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, με υπογραφή των ενταλμάτων από τον Οικονομικό Επόπτη , εν γνώσει όλων των μελών των αντιστοίχων κλάδων (μαραγκών, ηλεκτρολόγων υδραυλικών κλπ) και όλης της αγοράς.

Το απίστευτα συμπιεσμένο κόστος της συντήρησης του Εκθεσιακού και της διοργάνωσης των εκθέσεων (το οποίο περιορίστηκε πλέον στο ποσό των 44.000 ευρώ) καταμαρτυρούν ότι το όποιο κέρδος των εν λόγω συνεργατών ήταν μηδενικό ή πάντως πολύ περιορισμένο, δεδομένου ότι στα τιμολόγιά τους περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα υλικά, τα αναλώσιμα κλπ. Οι εργασίες ανατίθεντο όλα αυτά τα χρόνια στα ίδια πρόσωπα ή σε συνεργάτες αυτών (οι οποίοι εργάστηκαν υπό την καθοδήγησή τους), για λόγους αυτονόητους: Το εκθεσιακό δεν είναι ένα απλό κατάστημα ή ένα απλό διαμέρισμα. Διαθέτει ευαίσθητα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, εκτεταμένες εγκαταστάσεις και υποδομές (4.000 τ.μ. στεγασμένοι χώροι, 3.000 τ.μ. χώροι στάθμευσης και 10.000 τ.μ. περιβάλλων χώρος) και, γενικώς, έχει ανάγκες που απαιτούν γνώση και εξειδίκευση, την οποία είχαν πια αποκτήσει οι άνθρωποι αυτή με την ετήσια ενασχόληση τους. Κανείς συνάδελφός τους δεν δέχθηκε ποτέ να αναλάβει μία τόσο εξειδικευμένη εργασία, έναντι μάλιστα των ευτελών ποσών που πρόσφερε το Επιμελητήριο.

Η έκθεση και η διαπόμπευση των συνεργατών αυτών του Επιμελητηρίου ως δήθεν ευνοημένων, αντί της απόδοσης ευχαριστιών για την άοκνη προσφορά τους σε βάρος ουσιαστικά των δικών τους επαγγελματικών συμφερόντων, συνιστά μία ανεπίτρεπτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Β. Με την από 17.11.2017 αίτησή του προς την Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου ζήτησε δέκα (10) κατηγορίες (ομάδες) εγγράφων, για χρονική περίοδο έντεκα (11) ετών, από το 2006 έως σήμερα. Από μια πρώτη προσέγγιση, τα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν είναι απλώς δεκάδες, είναι αρκετές εκατοντάδες, χωρίς καμία υπερβολή. Λόγω του όγκου τους δεν βρίσκονται καν στα γραφεία του Επιμελητηρίου, αλλά φυλάσσονται στο Εκθεσιακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη. Ας σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά είχαν ήδη δοθεί, αλλά ζητήθηκαν εκ νέου.

Αποφασίσθηκε άμεσα να χορηγηθούν στο αιτούντα όλα τα έγγραφα που ζήτησε, με μοναδική επιφύλαξη τα έγγραφα που τυχόν θα εμπεριείχαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσε να ελέγξει εντός των γραφείων του Επιμελητηρίου, αλλά όχι να λάβει και να μεταφέρει εκτός του Επιμελητηρίου αντίγραφά τους.

Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου μετέφερε στο Οικονομικό Επόπτη την απόφαση αυτή, αλλά συγχρόνως του δήλωσε ότι, λόγω της ποσότητάς τους, δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Επιμελητηρίου, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, είναι μόλις τρεις (3). Για να βρεθούν, να φωτοτυπηθούν και να κατανεμηθούν τα έγγραφα αυτά εντός λίγων ημερών, όπως ζήτησε ο Οικονομικός Επόπτης, απαιτούνταν να διακόψει τη λειτουργία του το Επιμελητήριο και να ασχολούνταν όλοι οι υπάλληλοί του αποκλειστικά με την συγκεκριμένη εργασία, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε (και δεν θα ήταν νόμιμο) να γίνει σε μία Δημόσια Υπηρεσία.

Ακολούθως διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή όσα εκ των εγγράφων αυτών τηρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο (δηλαδή χωρίς υπογραφές, ως σχέδια εγγράφων, τα οποία, μετά την εκτύπωση και την υπογραφή τους, συνιστούν πλέον τα έγγραφα που ζητήθηκαν). Έγινε άμεσα σχετικό ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η έγγραφη γνωμάτευση ήταν αρνητική.

Μετά ταύτα, ο Οικονομικός Επόπτης υπέβαλε σχετική αίτηση στoν Εισαγγελέα Καβάλας. O Εισαγγελέας απεφάνθη φυσικά να δοθούν τα έγγραφα, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές δυνατότητες και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι στη παραγγελία του δεν τέθηκε σχετική προθεσμία και ότι η προβλεπόμενη από το Νόμο σχετική προθεσμία είναι είκοσι (20) ημέρες, η οποία, μάλιστα, μπορεί και να παραταθεί αν υπάρχει σοβαρός υπηρεσιακός λόγος. Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου με διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθεί η εν λόγω προθεσμία.

Ουδείς αρνήθηκε την χορήγηση των εγγράφων που ζητήθηκαν, αφού άλλωστε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοια άρνηση.

Παραμένοντας στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επαναλαμβάνω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να συμμετάσχω στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν δικαιούμαι να αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που στρεβλώνουν τα γεγονότα, θίγουν αδίκως και προσβάλλουν  τους συνεργάτες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα μέλη της απερχόμενης Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...