Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τεράστια τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του Φ.Π.Α. σε 24%

Ημέρα:

spot_img

Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές εκατοντάδων προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών, στην περίπτωση που η πρόταση – βόμβα, η οποία έγινε από την ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του υψηλού συντελεστή του Φ.Π.Α. από το 23% που είναι σήμερα στο 24%, γίνει πράξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση με την αύξηση αυτή επιχειρεί να κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας στο δημοσιονομικό κενό και μάλιστα υπολογίζει έσοδα της τάξης των 400 με 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα προϊόντα οι τιμές των οποίων θα αυξηθούν, στην περίπτωση μετάβασης του Φ.Π.Α. στο 24%, από το 23% που είναι σήμερα, είναι: Μακαρόνια, ρύζι, καφές, αλεύρι, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, φρυγανιές, αλλαντικά, αναψυκτικά, χυμοί και φυσικά όλα τα τυποποιημένα προϊόντα με συντελεστή 23% σήμερα.
Παράλληλα, αυξήσεις θα υπάρξουν ταυτόχρονα σε εισιτήρια μέσων μεταφοράς, στην εστίαση, αλλά και στα ταξί.

Τεράστια τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του Φ.Π.Α., έστω κατά μία μονάδα

«Μη ξεχνάμε ότι ο ανώτατος συντελεστής πριν μερικά χρόνια ήταν στο 19%. Πήγε στο 23% και τώρα οι κυβερνώντες μιλάνε για 24%. Έστω κι αυτή η μονάδα παραπάνω θα αυξήσει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Από τη μια πλευρά η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά μια μονάδα και από την άλλη η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, δυστυχώς θα επηρεάσουν και το καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και την πραγματική οικονομία θα την πάνε ένα βήμα προς τα πίσω. Η δε περιβόητη διαπραγμάτευση βλέπω να φέρνει επανάληψη του 2015, που δυστυχώς δεν μας έγινε μάθημα. Τότε φτάσαμε ένα βήμα πριν το γκρεμό. Βλέπω το ίδιο να γίνεται και σήμερα κι εύχομαι μακάρι να μη συμβεί για να μην έχουμε τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα», δήλωσε στον «Ενήμερο» ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Οι πολίτες βλέπουν και αισθάνονται στο πετσί τους τι σημαίνει capital controls – Ο κ. Μάρδας δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει με τις δηλώσεις του»

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας που είπε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι με τα capital controls, δεν υφίστανται φέτος, καθώς τα προβλήματα αυτά έχουν αμβλυνθεί σε μεγάλο αριθμό, ο Ντίνος Κλειτσιώτης τόνισε: «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μάρδας εκπλήσσει με τις δηλώσεις του. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε και τι δεν έχει πει. Αυτό όμως είναι το επιστέγασμα των δηλώσεων του! Οι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι τα capital controls είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία μας. Εγώ δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερα, παρά μόνο ότι οι πολίτες βλέπουν και αισθάνονται στο πετσί τους τι σημαίνει capital controls. Ο εμπορικός κόσμος πιέζεται, ενώ και η μείωση της κατανάλωσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή των περιορισμών κεφαλαίων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...