Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχεδόν σίγουρη η πτώση της τουριστικής κίνησης στη Θάσο

Ημέρα:

spot_img

Σχεδόν σίγουρη θεωρεί την πτώση του τουριστικού ρεύματος στη Θάσο και το 2020, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Πάρης Παρασχούδης.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο κ. Παρασχούδης υπογράμμισε ότι παρά την πτώση στην κίνηση που καταγράφεται μέχρι και σήμερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η Θάσος θα καταφέρει να τα πάει καλύτερα από άλλους προορισμούς και να κρατηθεί το επόμενο δίμηνο, λόγω του ότι βασίζεται πολύ στον οδικό τουρισμό.

«Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας, θα είναι αυτοί που θα μας ξελασπώσουν τη φετινή χρονιά…»

«Για τον Μάιο ξέρουμε σίγουρα ότι η κίνηση ήταν πεσμένη σε σχέση με αυτόν του 2018. Είχαμε ευτυχώς ένα πολύ καλό Πάσχα, που εξισορρόπησε λίγο την κατάσταση. Ο Μάιος συνήθως γεμίζει με πελάτες από Αγγλία και Γερμανία κι αυτοί δεν ήρθαν φέτος σε μεγάλο βαθμό, οπότε ο συγκεκριμένος μήνας ήταν πεσμένος. Όσον αφορά τον Ιούνιο, που ξεκινά και η αγορά των Βαλκανίων, υπάρχει μια καλή κίνηση, που δεν συγκρίνεται όμως σε καμιά περίπτωση με την περσινή, ούτε με τις προηγούμενες χρονιές. Πιστεύω όμως ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα για τη Θάσο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, διότι βασιζόμαστε αρκετά στον οδικό τουρισμό από τις βαλκανικές χώρες, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς πολύ πιο διάσημους που βασίζονται στην αεροπορική προσέγγιση του τουρίστα. Θεωρώ λοιπόν ότι οι Βαλκάνιοι γείτονές μας, θα είναι αυτοί που θα μας ξελασπώσουν τη φετινή χρονιά», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

Ιούλιος και Αύγουστος θα είναι οι μήνες που θα είναι γεμάτα τα καταλύματα του νησιού – Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του καιρού

Ερωτηθείς αναφορικά με το πως βλέπει να διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο δίμηνο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου απάντησε: «Ιούλιος και Αύγουστος θα είναι οι μήνες που θα είναι γεμάτα τα καταλύματα του νησιού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι, γιατί αλίμονο αν δεν είναι καλές οι πληρότητες τη συγκεκριμένη περίοδο». Σε σχέση με τον ρόλο των καιρικών συνθηκών και πόσο αυτές επηρεάζουν τον τουρισμό στη Θάσο, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα και ο καιρός, ειδικά για αυτούς που έρχονται με το αυτοκίνητο στην περιοχή μας, γιατί όταν δουν ότι δεν τους αρέσει ο καιρός πολύ εύκολα μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους και φεύγουν. Επειδή λοιπόν εμείς εξαρτώμαστε πολύ από αυτούς τους πελάτες ο καιρός είναι πολύ σημαντικός. Αντί για παράδειγμα να μείνουν πέντε μέρες κάποιοι στο νησί, κόβουν δυο με τρεις μέρες και φεύγουν κι αυτό δεν είναι καλό για εμάς, γιατί δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτό το διήμερο».

«Σημαντική είναι και η επιστροφή της Τουρκίας, από την οποία δεν έχασε μόνο η Ελλάδα και η Θάσος, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία κλπ.»

Αναφορικά με το τι φταίει και φέτος παρατηρείται κάμψη στην έλευση τουριστών, ο Πάρης Παρασχούδης υπογράμμισε: «Υπάρχει μια πολιτική αστάθεια λόγω brexit κι άλλων πραγμάτων που συμβαίνουν στην Ευρώπη, επίσης η καταναλωτική πίστη του Ευρωπαίου πολίτη πέφτει συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Έχουμε τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε και τις εκλογές στη χώρα κι όλα αυτά μαζί δημιουργούν αυτήν την άσχημη εικόνα. Βέβαια σημαντική είναι και η επιστροφή της Τουρκίας, από την οποία δεν έχασε μόνο η Ελλάδα και η Θάσος, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία κλπ.».

«Το να χαμηλώσουμε τις τιμές αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό, γιατί έχουμε μεγάλη επιβάρυνση στα έξοδα λειτουργίας, στη φορολογία κλπ.»

Για το κατά πόσο ανησυχεί για την επόμενη χρονιά, ο Πάρης Παρασχούδης σημείωσε: «Σαφώς και μας ανησυχεί η εικόνα του 2020 και είναι σχεδόν σίγουρο ότι του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Αν δεν ενεργήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι θα έχουμε θέμα. Το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε σαν τουριστική βιομηχανία είναι να χαμηλώσουμε τις τιμές. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε η σωστότερη λύση, αλλά μη έχοντας πολλά όπλα είναι αυτό που χρησιμοποιούμε συνήθως. Σαφώς μας βρίσκουν ακριβούς σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας, όταν η λίρα Τουρκίας έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ έχει γίνει αυτομάτως πολύ πιο φθηνός ο προορισμός. Το να χαμηλώσουμε όμως τις τιμές αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό, γιατί έχουμε μεγάλη επιβάρυνση στα έξοδα λειτουργίας, στη φορολογία κλπ. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει επομένως πρέπει να πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσει κανείς κάτι παραπάνω για να ζήσει την εμπειρία στην περιοχή μας».

«Δεν έχουμε υποδομές. Αυτές έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τον κόσμο που υποδεχόμαστε»

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τις υποδομές του νησιού κι αν αυτές είναι ικανές να ανταποκριθούν στην κίνηση που καταγράφεται στο νησί, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν έχουμε υποδομές. Αυτές έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τον κόσμο που υποδεχόμαστε. Το ρεύμα είναι ασταθές, ίντερνετ δεν έχουμε καθόλου, το νερό το παλεύουμε κάθε μέρα, τα σκουπίδια τα προσπαθούμε, βασικά πράγματα, βιολογικούς σε σημαντικά χωριά, Ποτό και Λιμενάρια δεν έχουμε, άρα έχουμε μείνει πίσω και δεν έχουμε υποδομές για περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα».

«Δεν το ξέρουμε πως θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος, γιατί συνήθως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν μας δείχνουν νωρίτερα πως θα κινηθούν…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μπορεί να διαμορφώσει εικόνα για τον Σεπτέμβριο, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν το ξέρουμε αυτό γιατί συνήθως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν μας δείχνουν νωρίτερα πως θα κινηθούν. Μπορεί να έχουμε εικόνα για το ξεκίνημα μιας σεζόν, αλλά για το τέλος της δεν έχουμε. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια είναι μια ευχάριστη έκπληξη γιατί και ο καιρός είναι καλός και οι πληρότητες είναι μεγάλες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...