Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για αναδρομικά και οικογενειακό επίδομα

Ημέρα:

spot_img

Για τις κινητοποιήσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τις αιτήσεις προς τον Ε.Φ.Κ.Α., αλλά και για την εξέλιξη με το περίφημο οικογενειακό επίδομα που έλαβαν πάνω από 1.600 συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. στην Π.Ε. Καβάλας, μίλησαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη (19/11) οι πρόεδροι των τοπικών συνταξιουχικών σωματείων. 

«Για να φτάσουμε να είμαστε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης κάτι τρέχει, μας αναγκάζουν να το κάνουμε. Μας έχουν πάρει το χαμόγελο από τα χείλη, όλοι είμαστε σκυθρωποί λες κι έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου. Όμως εμείς δίνουμε το «παρών» καθημερινά στους δρόμους», ανέφερε αρχικά ο Στέλιος Μαούνατζης, πρόεδρος των συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Καβάλας.

«Λεφτά υπάρχουν για να μας δώσουν όσα μας πήραν, αλλά τους έρχεται δύσκολο να το κάνουν…»

«Έχουμε ξεκινήσει με τις αιτήσεις που γίνονται για να μη παραγραφούν τα δικαιώματά μας, τα αναδρομικά. Ζητάμε κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου». Είναι ένας νόμος αντισυνταγματικός που φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια στους μικρομεσαίους συνταξιούχους. Θέλουμε επίσης να μη κατεβεί το αφορολόγητο, θέλουμε πραγματική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε στα ύψη. Λεφτά υπάρχουν για να μας δώσουν όσα μας πήραν, αλλά τους έρχεται δύσκολο να το κάνουν. Οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να γίνουν πιο μαζικές. Τη Δευτέρα (19/11) θα συμμετάσχουμε στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, για να «βουλιάξει» η πρωτεύουσα. Θα υπάρχουν δωρεάν λεωφορεία με επιστροφή. Καλούμε τους συναδέλφους μας στις συγκεντρώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, να αφήσουν τους καναπέδες και τις τηλεοράσεις. Όλοι στον αγώνα για να δείξουμε τη δύναμή μας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Μαούνατζης.

«Μας είπαν συνάδελφοι ότι κάποιοι λογιστές και δικηγόροι τους ζητούν αμοιβή 10% όταν κι αν πάρουν τα χρήματα πίσω»

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων της Β.Φ.Λ. δήλωσε: «Ακούγονται πολλά γύρω από τις συντάξεις. Δημιουργήθηκε αλαλούμ όταν κυκλοφόρησε ότι πρέπει να υποβάλλουμε αιτήσεις για τα αναδρομικά. Δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι ενήμερος. Ξαφνικά ο Ε.Φ.Κ.Α. με ανάρτησή του μας ενημέρωσε για την μη αποδοχή των εντύπων και την υποβολή αυτών ηλεκτρονικώς. Έχουμε μεγάλη ταλαιπωρία και δεν φτάνει που τρέχουν στους λογιστές, πληρώνουν κι από πάνω χρήματα από την τσέπη τους. Είναι σαν να εκδικείται η κυβέρνηση τους συνταξιούχους, που ενώ μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα σωματεία τους, τους υποβάλλουν σε αυτή τη βάσανο για μια αίτηση. Τι γίνεται όμως με την αίτηση; Παίρνει κανείς χρήματα; Όχι βέβαια. Κανένας δεν παίρνει χρήματα απλά με μια αίτηση, αφού και πέρυσι κάναμε κάτι παρόμοιο κι ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν μας απάντησε ακόμη, ενώ υποχρεούται. Το μόνο που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι ότι δικαιούνται είναι τα δώρα. Μας είπαν συνάδελφοι ότι κάποιοι λογιστές και δικηγόροι τους ζητούν αμοιβή 10% όταν κι αν πάρουν τα χρήματα πίσω. Είναι ντροπή, αυτό λέγεται κλοπή από την τσέπη των συνταξιούχων. Μη κάνουν καμιά κίνηση οι συνάδελφοι αν δεν ενημερωθούν, μη τρέχουν δεξιά κι αριστερά. Είμαστε στη διάθεση όλων να βοηθήσουμε».

Θετική εξέλιξη, υπάρχουν όμως επιφυλάξεις σχετικά με το προ 15ετίας καταβληθέν οικογενειακό επίδομα σε 1.600 συνταξιούχους της Π.Ε. Καβάλας

Η Έλλη Τσολακίδου, πρόεδρος των συνταξιούχων του δημοσίου στην Π.Ε. Καβάλας τόνισε σχετικά στις δηλώσεις που έκανε: «Να πω σε όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου να είναι τη Δευτέρα το πρωί στον δημοτικό κήπο για να αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη για να βροντοφωνάξουμε ότι φτάνει πια κι ότι θέλουμε να ικανοποιηθούμε γιατί αν δεν αποφασίσουμε να ενώσουμε τη φωνή μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα».

Τέλος, ο Πέτρος Ταχματζίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων του Ι.Κ.Α. στην Π.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Είχαμε εξέλιξη στο θέμα που αφορά πάνω από 1.600 συνταξιούχους που πριν από 15 χρόνια πήραν οικογενειακό επίδομα και εμείς από την 1η Απριλίου του 2015 ασχολούμαστε με αυτό. Μάθαμε και το λέμε με επιφύλαξη για το τι περιέχει αυτός ο νόμος που απαλλάσσει όσους πήραν το οικογενειακό επίδομα από τους τόκους. Η προσπάθεια μας έφερε αποτέλεσμα, η εξέλιξη είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε στα χέρια μας τίποτα για το τι ορίζει η τροπολογία και για αυτό έχουμε επιφύλαξη. Μετά το συλλαλητήριο θα ενημερώσουμε τους συνταξιούχους για το τι συμβαίνει».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...