Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μ. Δέμπας: Προγράμματα ΕΣΠΑ με το…σταγονόμετρο

Ημέρα:

spot_img

Η απίστευτη γραφειοκρατία, οι μεγάλες καθυστερήσεις, οι σκληροί όροι και οι κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να εκδηλώσουν οι επιχειρηματίες ενδιαφέρον για να ενταχθούν στα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση τριών νέων προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. με στόχευση στην ελληνική μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ενεργοποιούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Μόλις 1 στις 12 αιτήσεις εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2017, όμως ακόμη δεν ξέρουμε ούτε τους ειδικούς όρους, ούτε τα χαρακτηριστικά τους. Άρα δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε, πέραν ενός ευχολογίου ότι σύντομα θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ενταχθούν σ’ αυτά», ανέφερε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος του 2016, υποτίθεται ότι τα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. «τρέχουν» από το 2013, καθώς ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων είχε ανακοινωθεί την άνοιξη του 2016, αλλά το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν κάποια αποτελέσματα για το πρόγραμμα που αφορούσε τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο περνάει μόλις 1 στις 12 επιχειρήσεις. Μάλιστα σε μερικές περιφέρειες το 1 προς 12 γίνεται 1 προς 15 κι αυτό είναι ένα στοιχείο απογοήτευσης για τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει εκτός, οι οποίες φυσικά είναι χιλιάδες. Περιμένουμε τώρα τα αποτελέσματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τον τουρισμό, που καθυστερούν όμως και δεν ξέρω για ποιο λόγο από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η διαδικασία έχει απλουστευτεί. Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ψίχουλα τα χρήματα αυτών των προγραμμάτων μπροστά στις ανάγκες που έχει η επιχειρηματικότητα

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας, σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα προγράμματα είναι μικρά και δεν ενισχύουν ούτε τη μεταποίηση, ούτε τον τουρισμό. «Είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες που έχει η επιχειρηματικότητα. Ένα σοβαρό θέμα είναι το τι γίνεται με το τραπεζικό σύστημα, γιατί αυτά τα επενδυτικά σχέδια για να υλοποιηθούν χρειάζεται κι ένα δάνειο, ένα κεφάλαιο κίνησης. Μαζί με τα άλλα προβλήματα οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται και δεν μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για προγράμματα. Όσες ανακοινώσεις και να γίνουν για μελλοντικά προγράμματα το ενδιαφέρον θα είναι διαρκώς συρρικνωμένο. Για τον τουρισμό που είναι η βαριά βιομηχανίας μας, σε όλη τη χώρα, υποβλήθηκαν μόνο 2.500 αιτήσεις. Το ενδιαφέρον άρα των επιχειρηματιών, λόγω γραφειοκρατίας, λόγω τραπεζικού συστήματος, δύσκολων όρων και καθυστερήσεων, είναι μικρό κι αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο».

Τι αφορούν τα τρία νέα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. του 2017

Το πρώτο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατομμύρια ευρώ), απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννιά τομείς προτεραιότητας της οικονομίας: Αγροδιατροφή, Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά και Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι.

Το δεύτερο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατομμύρια ευρώ) αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Το τρίτο πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατομμύρια ευρώ) έχει ταυτόχρονα με τον αναπτυξιακό του σκοπό και μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, καθώς αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...