Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με ρυθμούς … χελώνας κινείται η ρύθμιση των 120 δόσεων

Ημέρα:

spot_img

Με ρυθμούς …χελώνας κινείται και στην Π.Ε. Καβάλας η ρύθμιση των 120 δόσεων, ειδικά για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο φοροτεχνικός Ντίνος Κλειτσιώτης, υπάρχουν προβλήματα με κυριότερο εξ αυτών ότι το ΚΕΑΟ δεν «βλέπει» τα χρέη των ασφαλισμένων από κάθε ταμείο.

«Όντως, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων, ειδικά για οφειλές προς τα ταμεία, κινείται με ρυθμούς χελώνας. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι θέλουν οι φορολογούμενοι να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Το μεγαλύτερο είναι ότι το ΚΕΑΟ δεν «βλέπει» τα χρέη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το κάθε ταμείο», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης.

«Υπάρχει διάθεση των φορολογουμένων να ενταχθούν στην ρύθμιση και δυστυχώς βρίσκουν τοίχο μπροστά τους…»

«Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα κι αυτό είναι ένα θέμα που το υπουργείο πρέπει να το λύσει. Οι διαβεβαιώσεις που υπάρχουν από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι κινούνται σε ρυθμούς επίλυσης του ζητήματος. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ταλαιπωρείται ο πολίτης κι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γιατί ξαναλέω ότι υπάρχει διάθεση των φορολογουμένων να ενταχθούν στην ρύθμιση και δυστυχώς βρίσκουν τοίχο μπροστά τους. Πραγματικά είναι η καλύτερη ρύθμιση που έχει βγει όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα υπάρξει άλλη. Θα πρέπει να είναι συνεπής η κυβέρνηση, να μπορέσει να διευκολύνει τους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Κλειτσιώτης.

«Νομίζω ότι η παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για έναν μήνα είναι μια καλή περίπτωση»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί παράταση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Νομίζω ότι η παράταση για έναν μήνα είναι μια καλή περίπτωση, αρκεί όμως τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν τάχιστα τις οφειλές όλων των ασφαλισμένων στο ΚΕΑΟ, γιατί μόνο μέσω ΚΕΑΟ γίνεται η ρύθμιση κι όχι για κάθε ταμείο ξεχωριστά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δοθεί παράταση και να κινηθούμε στον μπούσουλα του υπουργείου Εσωτερικών που θα βγάλει απόφαση εντός των ημερών που θα λέει ότι η ρύθμιση στους δήμους θα παραταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά σχεδόν ανακοινώθηκε κι αυτό είναι μια καλή είδηση».

Η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων στο μικροσκόπιο των θεσμών

Στο τραπέζι κυβέρνησης και θεσμών έπεσαν τα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης που αφορά στις  120 δόσεις. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα φέρει μια καθαρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου το ίδιο ποσό. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων για χρέη προς την εφορία

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων για χρέη προς την εφορία. Οι συζητήσεις για την αλλαγή της ισχύουσας ρύθμισης έχουν ήδη ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Οι εμπειρογνώμονες των θεσμών άκουσαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τα σχέδια αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με το πώς πηγαίνει η πάγια ρύθμιση. Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων, προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

«Πιστεύω ότι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πρέπει να διευρυνθεί και να πάμε σε μια ρύθμιση 24 δόσεων…»

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 120 δόσεων, ο κ. Κλειτσιώτης τόνισε: «Πιστεύω ότι η πάγια ρύθμιση που γνωρίζουν όλοι των 12 δόσεων πρέπει να διευρυνθεί και να πάμε σε μια ρύθμιση 24 δόσεων. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο επόμενο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνει τη αύξηση των 12 σε 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης κι αυτό θα είναι κάτι που θα ανακουφίσει πολλούς φορολογούμενους, καθώς θα έχουν πολύ μικρότερη δόση να πληρώνουν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και πιστεύω ότι θα είναι στη σωστή κατεύθυνση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...