Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλους

Ημέρα:

spot_img

Θολό παραμένει το τοπίο, μια μόλις εβδομάδα πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης κι αν τελικά θα υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο.

Με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί από τις 15 Οκτωβρίου, στα 1,05 ευρώ το λίτρο, τιμή που είναι υψηλότερη κατά 8 λεπτά περίπου σε σχέση με πέρυσι.

«Η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης με την παράλληλη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης»

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, υπογράμμισε ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάστακτη, συμπληρώνοντας ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης με την παράλληλη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

«Όλο αυτό το σύστημα με το επίδομα θέρμανσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει…»

«Πράγματι βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και αυτό που ζητήσαμε στις επαφές που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς είναι η κατάργηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης και ταυτόχρονα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό το λέμε γιατί πίσω από το επίδομα θέρμανσης υπάρχει ένας μηχανισμός, καθώς πρέπει να πάει ο δικαιούχος να κάνει αίτηση,  να τρέχουν στους λογιστές, να πάρουν το επίδομα για το πετρέλαιο στο τέλος του Γενάρη κτλ. Συν του ότι μπορεί να γίνει κάποιο λάθος από τον πρατηριούχο σε ένα νούμερο του τραπεζικού λογαριασμού και να μην πάρει το επίδομα θέρμανσης ο δικαιούχος. Όλο αυτό το σύστημα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει, αρκεί να γίνει η μείωση του Ε.Φ.Κ.», επισήμανε σχετικά ο κ. Μεταξάς.

«Προτείνουμε στην κυβέρνηση κατευθείαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του επιδόματος που θα έπαιρναν όλοι»

«Ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβλήθηκε πριν ξεκινήσει το σύστημα εισροών-εκροών,   ένα σύστημα που διασφάλισε τα πρατήρια από το ζήτημα του λαθρεμπορίου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει λαθρεμπόριο, δεν μπορεί να γίνει σε κανένα είδος καυσίμου, διότι με το που μπαίνει το καύσιμο είτε στο σπίτι είτε στο αυτοκίνητο, από το πρατήριο εκδίδεται αυτόματα η απόδειξη. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει όλη αυτή η ταλαιπωρία. Προτείνουμε στην κυβέρνηση κατευθείαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του επιδόματος που θα έπαιρναν όλοι. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να το υλοποιήσει αυτό φέτος, αλλά έχουμε μία υπόσχεση ότι θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρει περισσότερος κόσμος το επίδομα και φυσικά να αυξηθεί το ποσό επιδότησης, ώστε η τιμή να διαμορφωθεί από το 1,05 με τα σημερινά δεδομένα, στα 85 με 90 λεπτά το λίτρο», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Καλό είναι οι φίλοι καταναλωτές να μη σπεύσουν να το προμηθευτούν από την πρώτη μέρα γιατί ίσως να μην έχουν προμηθευτεί όλα τα πρατήρια καυσίμων πετρέλαιο θέρμανσης. Από την άλλη βέβαια δεν θα πρέπει να το αφήσουμε για να το πάρουμε με την πρώτη βαρυχειμωνιά»

Όσον αφορά το από πότε θα πρέπει οι καταναλωτές να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας τόνισε: «Καλό είναι οι φίλοι καταναλωτές να μη σπεύσουν να το προμηθευτούν από την πρώτη μέρα, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχει διαφορά για τις επόμενες τέσσερις με πέντε μέρες, γιατί ίσως να μην έχουν προμηθευτεί όλα τα πρατήρια καυσίμων πετρέλαιο θέρμανσης. Από την άλλη βέβαια δεν θα πρέπει να το αφήσουμε για να το πάρουμε με την πρώτη βαρυχειμωνιά. Ας κοιτάξουν όλοι τα οικονομικά τους, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν κάποιες ποσότητες που θα είναι ικανές να τους φτάσουν μέχρι τα πρώτα κρύα, εκεί κοντά στα Χριστούγεννα, οπότε υπάρχει και μία καλύτερη οικονομική άνεση για να συμπληρωθούν  ποσότητες. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το πιο ασφαλές μέσο θέρμανσης και είναι το μόνο που πραγματικά ζεσταίνει το σπίτι».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...