Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μάρκος Δέμπας: Με πολιτική βούληση μπορεί να επανέλθει το 12%

Ημέρα:

spot_img

Με πολιτική βούληση και μόνο μπορεί να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο αίτημα των επιχειρήσεων, αυτό της επιδότησης του κόστους εργασίας με ποσοστό 12%, εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος μίλησε για το θέμα στον «Ενήμερο».

«Το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας με ποσοστό 12%, όλα τα Επιμελητήρια και το δικό μας, δεν το έχουμε ξεχάσει ποτέ και δεν παύουμε να το αναδεικνύουμε, είτε όταν έρχονται στην περιοχή μας υπουργοί, είτε στέλνοντάς τους επιστολές», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας.

«Από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μέχρι και το τέλος του 2015, οι επιχειρήσεις μας είχαν κάνει τις αιτήσεις τους προς τον ΟΑΕΔ για να πληρωθούν την επιδότηση, δυστυχώς όμως, δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ γι’ αυτή τη χρονική περίοδο»

«Το 12% ήταν ένα μέτρο που κακώς καταργήθηκε το 2016, από τον υπουργό τότε τον κ. Σταθάκη και μάλιστα εκείνη την εποχή είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τα Επιμελητήρια, κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί θεωρούμε ακόμη και σήμερα ότι είναι ένα μέτρο που βοηθά στην ανταγωνιστικότητα των απομακρυσμένων επιχειρήσεων που λειτουργούν σε μειονεκτικές περιοχές. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μέχρι και το τέλος του 2015, οι επιχειρήσεις μας είχαν κάνει τις αιτήσεις τους προς τον ΟΑΕΔ για να πληρωθούν την επιδότηση που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς όμως, δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για αυτή τη χρονική περίοδο», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στείλαμε κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, ενημερώνοντας και τον ίδιο με σαφή τρόπο για το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια»

«Είναι θετικό το ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρξε μια θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας για επιχείρηση της περιοχής μας, που την δικαιώνει και ουσιαστικά επιδικάζει το συντομότερο δυνατό το Δημόσιο να πληρώσει την επιχείρηση. Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος και για τις εκατοντάδες αγωγές που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις της περιοχής μας για την πληρωμή αυτής της επιδότησης. Αυτό που κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να στείλουμε επιστολή (Σεπτέμβριο 2019) στα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, που έχουν την ευθύνη για την πληρωμή αυτή, θέτοντας το θέμα ότι υπάρχει αυτή η εξέλιξη και ζητούσαμε και κάποια συνάντηση για να δούμε το θέμα από κοντά. Υπήρξε αυτό το διάστημα που δεν είχαμε κάποια αντίδραση και γι’ αυτό την προηγούμενη εβδομάδα, όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στείλαμε κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, ενημερώνοντας και τον ίδιο με σαφή τρόπο για το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και το οποίο θα πρέπει για τις επιχειρήσεις μας να βρεθεί άμεση λύση», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Δέμπας.

«Δεν μπορούμε να βάζουμε το πρόβλημα αυτό τόσα χρόνια κάτω από το χαλί…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας υπενθύμισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει προτείνει λύσεις για το θέμα και μάλιστα μια εξ αυτών είναι ο συμψηφισμός των υποχρεώσεων των επιχειρηματιών, όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να προχωρήσει. Να το πω απλά δεν βάζουμε το μαχαίρι στον λαιμό του κράτους λέγοντας δώστε μας τα χρήματα σήμερα. Φτάνουμε μέχρι τον πρωθυπουργό με την έννοια ότι εκτιμούμε ότι μπορεί να δοθεί μια πολιτική λύση αρκεί να υπάρχει βούληση. Δεν μπορούμε να βάζουμε το πρόβλημα αυτό τόσα χρόνια κάτω από το χαλί. Τους τονίζουμε επίσης ότι έπεται και συνέχεια των άλλων αγωγών. Από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο, λογικά και οι υπόλοιπες αγωγές θα έχουν την ίδια κατάληξη», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας έχουν να πάρουν 400 και 600 χιλιάδες ευρώ, υπάρχουν δυο τρεις που έχουν λαμβάνειν άνω του 1 εκ. ευρώ!»

Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει πόσες επιχειρήσεις αφορά στην Π.Ε. Καβάλας το θέμα της επιδότησης εργασίας, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Να πω την αλήθεια ότι ένα τελικό νούμερο δεν έχουμε, γιατί από ένα σημείο και μετά ο ΟΑΕΔ δεν μας έδινε επίσημα στοιχεία για να έχουμε εικόνα. Σίγουρα όμως ξεπερνούν τις 100 επιχειρήσεις και το ποσό είναι αρκετά σεβαστό. Στα μέσα του 2014 που προσπαθούσαμε να έχουμε μια εικόνα, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν συνολικά για όλη τη χώρα περίπου στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών πάνω από 100 εκατομμύρια αφορούσαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας έχουν να πάρουν 400 και 600 χιλιάδες ευρώ, υπάρχουν δυο τρεις που έχουν λαμβάνειν άνω του 1 εκ. ευρώ! Αυτά τα ποσά τα έχουν καταγράψει στους ισολογισμούς τους, έχουν πληρώσει φόρους κι αυτό είναι και το άδικο της όλης υπόθεσης».

«Πρέπει να δοθεί μια πολιτική λύση, έτσι την ονομάζω εγώ, σε αυτό το πρόβλημα που, δυστυχώς, διαιωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια»

«Για να είσαι μέσα σε αυτό το μέτρο, έπρεπε να διατηρείς θέσεις απασχόλησης, να είσαι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος, υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να είσαι εντός. Πολλές επιχειρήσεις το τηρούσαν κατά γράμμα για να μπορούν να έχουν τη σημαντική επιδότηση του 12% και του 4% που ήταν κάποια εποχή. Εκτιμώ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα το δει σύντομα το θέμα, για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε ακόμη καλύτερα τα στελέχη της κυβέρνησης για το πως θα κινηθούν, καθώς πρέπει να δοθεί μια πολιτική λύση, έτσι την ονομάζω εγώ, σε αυτό το πρόβλημα που, δυστυχώς, διαιωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...