Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κώστας Ποδάρας: Επιφυλάξεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ημέρα:

spot_img

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός δηλώνει στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, σχετικά με το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, το 2019 θα φέρει ανατροπές με αυξήσεις μισθών για 780.000 εργαζόμενους. Οι αυξήσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αναμένεται να δώσουν ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τις αυξήσεις που έχουν προταθεί από τους επιστημονικούς φορείς.

Οι προτάσεις και τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι προτάσεις έχουν σημαντική διαφορά μεταξύ τους, καθώς ξεκινούν από το 2,5% και φτάνουν ως το 10%, ωστόσο όλα δείχνουν ότι υπάρχουν δυο σενάρια που επικρατούν. Το πρώτο σενάριο θέλει τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 5%, γεγονός που θα σημάνει μηνιαία αύξηση 28,7 ευρώ, καθώς ο κατώτατος μισθός θα πάει από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα στα 603,1 ευρώ τον μήνα. Το δεύτερο σενάριο, που κατά τις κυβερνητικές διαρροές είναι μάλλον και το πιο πιθανό, κάνει λόγο για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του 8%, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία αύξηση 46,88 ευρώ, καθώς ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 632,86 ευρώ.

«Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη πλέον σε αυτήν την κυβέρνηση…»

Οι αυξήσεις και οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν θετικά χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αυτή τη στιγμή αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος θα καταργηθεί και έτσι από τα 510 ευρώ θα βρεθούν είτε στα 603, είτε στα 632 ευρώ τον μήνα, βλέποντας σημαντική διαφορά στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ παράλληλα θα ωφεληθούν κι όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής) και ανέρχονται σήμερα σε 422.000.

«Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη πλέον σε αυτήν την κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε να εφαρμόζονται όλα αυτά που προς το παρόν διαρρέουν, να ψηφιστούν και τότε πραγματικά θα πειστούμε ότι έχουν καλή πρόθεση. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός, διότι πολλά έχουν εξαγγελθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχουν γίνει πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.

«Ο κόσμος έχει εξαντληθεί, η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, παρά το ότι μας λένε πως βγήκαμε από τα μνημόνια. Η πραγματική οικονομία στενάζει και όλοι έχουν φτάσει στα όριά τους…»

«Πρέπει άμεσα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για όλους κι όχι μόνο για συγκεκριμένη μερίδα υπαλλήλων. Το πλήγμα ήταν βαρύ και πρέπει να πούμε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ο κόσμος έχει εξαντληθεί, η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, παρά το ότι μας λένε πως βγήκαμε από τα μνημόνια. Μπορεί αυτό να συνέβη τεχνικά, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η πραγματική οικονομία στενάζει και όλοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Πρέπει κάτι να γίνει. Να αλλάξουν τα μυαλά αυτών που κυβερνάνε ή να αλλάξει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Ποδάρας.

Στο 36% υπολογίζει την ανεργία στην Π.Ε. Καβάλας ο Κώστας Ποδάρας – Στο 20% την καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. 

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας στην Π.Ε. Καβάλας και που αυτά διαμορφώνονται στο τέλος του 2018, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας απάντησε: «Η ανεργία στην Π.Ε. Καβάλας αγγίζει το 36% περίπου. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βέβαια κάνουν λόγο για 20%, όμως δεν λαμβάνουν υπόψη την ημιαπασχόληση, την «μαύρη» εργασία, την εργασία από αλλοδαπούς κτλ. Με την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται δεν μπορεί πολύς κόσμος να πάει να δουλέψει. Είναι εγκλωβισμένοι, είναι όμηροι με 200 και 300 ευρώ και οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στις δουλειές. Το επίδομα ανεργίας είναι ένα επίδομα φτώχειας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, διότι η παρούσα κατάσταση δεν πάει άλλο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...