Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κουρεμένη» χρηματοδότηση στις τουριστικές επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Ημέρα:

spot_img

Την αντίδραση των Επιμελητηρίων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει προκαλέσει η χρηματοδότηση μόλις 33 εκ των 144 επενδυτικών σχεδίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχέδια που έχουν να κάνουν με επενδύσεις ιδιωτών στον τομέα του τουρισμού.

«Εκφράσαμε τη μεγάλη μας δυσαρέσκεια, καθώς για πρώτη φορά ανακοινώνονται αποτελέσματα προγράμματος, χωρίς να υπάρχει βαθμολογία, χωρίς τους επιλαχόντες και τις επιχειρήσεις που έχουν απορριφθεί. Από πόρους του υπουργείου εγκρίθηκαν μόνο 33 επενδυτικά σχέδια, όταν στην περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν 291. Αν πραγματικά δεν υπήρχε η περιφέρεια Α.Μ.Θ. και ο περιφερειάρχης που συνέδραμαν με 18 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα μιλούσαμε για μια παταγώδη αποτυχία του προγράμματος αυτού», τόνισε σχετικά με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

«Εμείς στην επιστολή μας τονίζουμε ότι θα πρέπει αυτή η αδικία να βρεθεί τρόπος να απαλειφθεί…»

«Εμείς καυτηριάζουμε τον τρόπο της αξιολόγησης. Με έναν πολύ πρόχειρο έλεγχο που κάναμε προέκυψε ότι έχουμε χάσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ και τουλάχιστον 70 επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν εντάχθηκαν. Αυτό είναι το παράπονο μας και για αυτό στείλαμε την επιστολή μας και στους αρμόδιους υπουργούς και γραμματείς. Ίσως εξαιτίας αυτής της επιστολής την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ανακοίνωσαν τουλάχιστον το σύνολο των αποτελεσμάτων, με τη βαθμολογία, με τους επιλαχόντες και τους απορριφθέντες. Εμείς στην επιστολή μας τονίζουμε ότι θα πρέπει αυτή η αδικία να βρεθεί τρόπος να απαλειφθεί και προτείνουμε συγκεκριμένα στο υπουργείο να βρει τους πόρους, έτσι ώστε αυτά τα περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν να αναπληρωθούν. Ζητάμε επίσης να βρει κι άλλους πόρους το υπουργείο, γιατί περίπου ένα 50% και σε πολλές περιπτώσεις άλλων περιφερειών 60% των επενδυτικών σχεδίων δεν έχουν ενταχθεί. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση πόρων κι όσον αφορά τη δική μας περιφέρεια ένα κονδύλι επιπλέον γι’ αυτήν την αδικία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σε καλό δρόμο το Κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε και στο Κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας σχετικά: «Εγκρίθηκε και εντάχθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το έργο που αφορά στο Κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ύψους 340.000 ευρώ. Σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, που μας παραχωρεί έναν χώρο 120 τ.μ. στο κτήριο όπου βρίσκεται η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», έχουμε ως στόχο 35 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια νέων επιχειρηματιών να ενταχθούν σε αυτό, με σκοπό αυτό το κέντρο να τους δώσει μια στήριξη στα πρώτα βήματα ωρίμανσης αυτών των επενδυτικών έργων, να αναζητήσουν πόρους, να ετοιμάσουμε τα business plans που απαιτούνται, ώστε σε δεύτερη φάση να ενταχθούν σε κάποια προγράμματα και να χρηματοδοτήσουν την καινοτόμα επιχειρηματική τους ιδέα. Είναι ένα project που το ξεκινάμε μέσα στον Μάρτιο, οπότε και πιστεύω να ολοκληρωθούν κάποιες κατασκευές που χρειάζεται ο χώρος κι από εκεί και πέρα να αναζητήσουμε τις επιχειρήσεις και τα στελέχη που θα επανδρώσουν το κέντρο με σκοπό να κάνουμε ένα πρώτο βήμα που δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας, για να βοηθήσουμε τους νέους με κατεύθυνση προς την καινοτομία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...