Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θετικές οι εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας στον τουρισμό

Ημέρα:

spot_img

Προς τη θετική κατεύθυνση κρίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, τις εξαγγελίες πολιτικών προσώπων περί μείωσης της φορολογίας στον κλάδο του τουρισμού.

Έτσι μετά το «παράθυρο» που άφησε από την Καβάλα η υπουργούς Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για μείωση της φορολογίας στον συγκεκριμένο κλάδο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έκανε λόγο για επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργηση και μείωση των φόρων στη διανυκτέρευση και στη διαμονή.

Οι προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

«Ο τουρισμός είναι θύμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξη», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης και έφερε σαν παράδειγμα την αύξηση φόρου από το 26% στο 29% και την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης.

Ειδικότερα για τον τουρισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επίσης, ο Φ.Π.Α. στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορούμε να το κάνουμε ξανά, καθώς εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές στην εστίαση και διαμονή στο 22% και 11%, αλλά αυτό σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε. Οι μικρότεροι φόροι είναι συνθήκη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς διατηρούν οικονομική δυναμική και επιτρέπει στο κράτος να εισπράττει από την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

«Θετικό ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χώρος του τουρισμού έχει υπερφορολογηθεί κι ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό…»

«Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χώρος του τουρισμού έχει υπερφορολογηθεί κι ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Αν πάρουμε με τη σειρά τους φόρους θα δούμε ότι ο Φ.Π.Α. από 5% έγινε 13% και από 9% στη Θάσο πήγε στο 24%, μια τεράστια αύξηση. Ήταν επομένως διπλό το χτύπημα για εμάς. Μεσοσταθμικά αυτή η αύξηση για εμάς ήταν 12%, που είναι πολύ μεγάλη. Δεύτερον είχαμε αύξηση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς οι ξενοδόχοι πληρώνουμε το ίδιο όπως και για το σπίτι μας, κάτι που δεν είναι σωστό, αλλά αποτελεί μια ακόμη μεγάλη επιβάρυνση. Είχαμε αύξηση στο φόρο διανυκτέρευσης, στην ουσία ένας νέος φόρος. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα καταργηθεί ή όχι. Αυτό που ζητάμε είναι να είναι ανταποδοτικός. Δηλαδή όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σε εμάς δεν είναι ανταποδοτικός, αλλά πηγαίνει στο μεγάλο βαρέλι δίχως πάτο. Δεν λέμε όχι σε αυτόν τον φόρο, αρκεί να είναι ανταποδοτικός και να γυρνάει στον τουρισμό. Επιπλέον δεν θα πρέπει να είναι ισοπεδωτικός σε όλη την Ελλάδα, καθώς άλλες περιοχές είναι πιο προνομιούχες από τη δική μας. Αυτό το μέτρο θα συρρικνώσει την τουριστική περίοδο για εμάς και θα βοηθήσει και την παραοικονομία», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις που έκανε στο Kavala Web News, ο Πάρης Παρασχούδης.

«Όλη αυτή η αύξηση του τουρισμού μη ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη μείωση των τιμών που κάναμε τις δύσκολες εποχές»

«Είμαστε ένας βαριά φορολογημένος κλάδος και μη ξεχνάμε ότι εκτός από την φορολογία ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αρκετά επιβαρυμένος και με πολλά άλλα. Πρόσφατα υπογράψαμε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι αρκετά γενναιόδωρη προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πολύ καλύτερα αμειβόμενοι από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Είναι σίγουρο ότι κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση όλες αυτές οι υποσχέσεις των πολιτικών και από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Όλη αυτή η αύξηση του τουρισμού μη ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη μείωση των τιμών που κάναμε τις δύσκολες εποχές. Αυξήσαμε βέβαια στη συνέχεια εν μέρει τις τιμές μας, λόγω των φόρων που επιβλήθηκαν, αυτό έχει όμως ως αποτέλεσμα τη μείωση ανταγωνιστικότητας και επιλογή άλλων πιο οικονομικών περιοχών. Η Τουρκία με τη μείωση στη λίρα κατά 22% δεν θα μείνει απαρατήρητη από επισκέπτες του εξωτερικού που θα κατευθυνθούν προς τα εκεί», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...