Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η πολιτική από εδώ και πέρα πρέπει να είναι λιγότερο συγκρουσιακή»

Ημέρα:

spot_img

Τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Καβάλας άκουσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με οικονομικού φορείς της περιοχής μας, το πρωί της Παρασκευής (22/2) στο Επιμελητήριο Καβάλας.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίπου, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας.

Μ. Δέμπας: «Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης»

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας τόνισε ότι οι επιχειρηματίες βιώνουν δύσκολες στιγμές και συμπλήρωσε πως πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει κι άλλες ξενιτευτεί, εξαιτίας πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει χτυπηθεί η μεσαία τάξη και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε προς τον κ. Τσακαλώτο: «Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν φέρνουν αποτέλεσμα και ζήτησε επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.

«Όσοι αντέξαμε έχουμε κουραστεί, είμαστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Θα πρέπει να γίνει αλλαγή πολιτικής. Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρώ ότι οι νέες πολιτικές  θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Ζητάμε πάταξη της γραφειοκρατίας, του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, όπως και να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια το τραπεζικό σύστημα και να μειωθεί η υπερβολική φορολόγηση»

«Θεωρητικά έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και η μόνη λέξη που έχουμε στα χείλη μας είναι η ανάπτυξη. Πρέπει να δούμε πως μέσα από μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να έρθει αυτή. Ζητάμε φιλικό επενδυτικό κλίμα για την επόμενη μέρα. Χρειάζεται συνεργασία και δημιουργικότητα από όλους. Όχι στην άκρατη παροχολογία, αλλά αντιμετώπιση των προβλημάτων με ειλικρίνεια και εξεύρεση λύσεων. Ζητάμε πάταξη της γραφειοκρατίας, του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, όπως και να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια το τραπεζικό σύστημα και να μειωθεί η υπερβολική φορολόγηση, προκειμένου να ανασάνουμε», ανέφερε ακόμη στην εισήγησή του ο Μάρκος Δέμπας.

Αντιστάθμισμα πρότεινε ο Μ. Δέμπας για την επιδότηση του κόστους εργασίας με 12%

Θέτοντας ακόμη πιο τοπικά θέματα στον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε στην επιδότηση του μισθολογικού κόστους με ποσοστό 12%, το οποίο όπως είπε είναι δύσκολο να επανέλθει και γι’ αυτό πρότεινε σαν αντιστάθμισμα την επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα, την επιδότηση κόστους μεταφοράς με μείωση τελών κυκλοφορίας και την επιστροφή φόρου καυσίμων, καθώς και την επιδότηση απασχόλησης σε επιχειρήσεις που διατηρούν και αυξάνουν θέσεις εργασίας. Πρότεινε δε έναν συμψηφισμό εισφορών σε βάθος πενταετίας, ώστε να μπορέσει να λυθεί το θέμα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε μείωση του φόρου στη Θάσο για εστίαση και τουρισμό

Επίσης, αναφέρθηκε στα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και στις αγωγές που γίνονται από τις τράπεζες κατά του δημοσίου, το οποίο δεν εμφανίζεται με αποτέλεσμα να εκπίπτουν οι εγγυήσεις και το ποσό να απαιτείται από τις επιχειρήσεις. Ο κ. Δέμπας ζήτησε επίσης να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο νησί της Θάσου για την εστίαση και τον τουρισμό.

Παράλληλα, ο κ. Δέμπας έθεσε στον υπουργό τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας με τους Τοξότες και τη σύνδεση της νέας σιδηροδρομικής Εγνατίας (Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία), όπως και το θέμα των κτηριακών υποδομών στο λιμάνι «Φίλιππος Β’».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έθεσε στον κ. Τσακαλώτο την ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων Εξοχής – Δράμας – Καβάλας, αλλά και Νυμφαίας – Κομοτηνής – Καβάλας και τη σύνδεση Προμαχώνα με το λιμάνι της Καβάλας, «Ζητάμε λιγότερο κράτος, πιο λειτουργικό και αποφασιστικό και πιο φιλικό προς όλους. Επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και ανάπτυξη», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Δέμπας.

Ε. Τσακαλώτος: «Έχουμε από κοινού κατανόηση για τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε τις προτεραιότητες. Η πολιτική από εδώ και πέρα πρέπει να είναι λιγότερο συγκρουσιακή…»

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τοπικών οικονομικών φορέων και η σύντομη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Νομίζω ότι κάναμε μια καλή συζήτηση. Άκουσα παράπονα και κάποιους επαίνους χωρίς υπερβολές σ’ αυτό. Έχουμε από κοινού κατανόηση για τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε τις προτεραιότητες. Η πολιτική από εδώ και πέρα πρέπει να είναι λιγότερο συγκρουσιακή και να είμαστε γύρω από ένα τραπέζι, όπου θα ξέρουμε τι μακροοικονομικές δυνατότητες θα έχουμε. Να συζητήσουμε τις πολλές ανάγκες που έχει ο τόπος μας μετά από αυτή τη μεγάλη κρίση και άρα να μπορούμε μαζί και με άλλους κοινωνικούς φορείς να συζητήσουμε τις προτεραιότητες για την Ελλάδα που θέλουμε τα επόμενα δέκα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...