Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επί ποδός η Διεύθυνση Υγείας ενόψει του Πάσχα

Ημέρα:

spot_img

Σειρά ελέγχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, διεξάγει ήδη, παρά το περιορισμένο προσωπικό της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο” για το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, οι έλεγχοι θα ενταθούν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και η κίνηση στην αγορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Συντονισμένοι έλεγχοι σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

”Όπως είναι αναμενόμενο θα επικεντρωθούμε στα τρόφιμα και στη διακίνησή τους, ιδιαίτερα στα κρέατα και άλλα τρόφιμα βέβαια που έχουν την τιμητική τους την περίοδο αυτή. Οι έλεγχοί μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, προκειμένου να κάνουμε συντονισμένους ελέγχους με μικτά κλιμάκια για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

”Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες είχαν εκκρεμότητες από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ελπίζουμε να έχουν εκπληρωθεί αυτά που τους ζητήσαμε διαφορετικά θα προβούμε σε κυρώσεις…”

”Παρά τις ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό, θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει. Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε παντού. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν θα είναι αυστηροί. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες είχαν εκκρεμότητες από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ελπίζουμε να έχουν εκπληρωθεί αυτά που τους ζητήσαμε διαφορετικά θα προβούμε σε κυρώσεις. Προφανώς δεν μπορούμε λοιπόν να βρεθούμε στις χιλιάδες επιχειρήσεις τροφίμων που λειτουργούν στην Π.Ε. Καβάλας, αλλά εκεί που θα πάμε δειγματοληπτικά ο έλεγχος θα είναι αυστηρός. Δε γνωρίζει κανείς που θα πάμε με τα κλιμάκιά μας, οπότε θα πρέπει οι επιχειρηματίες να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων υγιεινής στην παρασκευή και διακίνηση των τροφίμων”, συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Τι ισχύει για τα αμνοερίφια και τα παραπροϊόντα τους

Όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή τα αμνοερίφια, τα παραπροϊόντα τους, όπως συκωταριές και έντερα, καθώς και τα αυγά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν:

Για τα αμνοερίφια, ο καταναλωτής πρέπει να προμηθεύεται το κρέας από εγκεκριμένα καταστήματα και να προσέχει να φέρουν πάνω τους τις σημάνσεις καταλληλότητας. Η σήμανση είναι μια ωοειδής σφραγίδα χρώματος μπλε αν είναι ελληνικά, μπλε ή κόκκινο ή οποιοδήποτε χρώμα χρησιμοποιεί χώρα της Ε.Ε. και καφέ χρώμα αν τα κρέατα προέρχονται από χώρα εκτός Ε.Ε.

Τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες των κρεοπωλείων θα πρέπει να έχουν ευκρινή πινακίδα όπου αναφέρεται το είδος κρέατος, το τεμάχιο, η προέλευση και η τιμή. Ο κρεοπώλης δεν μπορεί να προβεί σε απόψυξη κρέατος, κάτι που γίνεται μόνο από εγκεκριμένη μονάδα απόψυξης.

Για τα παραπροϊόντα ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει να μην έχουν αλλοιώσεις, όπως οζίδια και κύστεις, ενώ όταν είναι κατεψυγμένα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται στους καταναλωτές.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής με τα αυγά και τα οπωρολαχανικά

Τα αυγά έχουν στη συσκευασία τους έναν κωδικό ακολουθούμενο από την ένδειξη EL (Ελλάδα) κι έναν αριθμό για τον κωδικό εκτροφής από όπου προέρχονται τα αυγά. Ενδιαφέρον έχει ο πρώτος αριθμός που είναι 0, 1, 2 ή 3. Το 0 σημαίνει ότι προέρχονται από βιολογική εκτροφή, το 1 ελευθέρας βοσκής, το 2 από εκτροφή από όρνιθες που εκτρέφονται σε δάπεδο με στρωμνή και το 3 από εμπλουτισμένα κλουβιά. Ο χρόνος διατήρησης των αυγών είναι 28 ημέρες εφόσον βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον. Για τους παραγωγούς που διαθέτουν αυγά σε λαϊκές δεν υπάρχουν οι προαναφερθέντες κωδικοί, αλλά στον πάγκο τους θα πρέπει να υπάρχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του. Για τη συνήθεια να πλένουμε τα αυγά όταν τα τοποθετούμε στο ψυγείο, καλό είναι να μην το κάνουμε, καθώς αφαιρούμε την προστατευτική μεμβράνη γύρω από το αυγό, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι επιμολύνσεις.

Για τα οπωρολαχανικά, οι πινακίδες θα πρέπει να γράφουν είδος, τόπο προέλευσης (Ελλάδα), χώρα προέλευσης αν είναι από το εξωτερικού και τιμή. Για πατάτες και ντομάτες θα πρέπει να αναφέρεται και η ποικιλία. Στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα ο καταναλωτής θα πρέπει να δει την ονομασία, τη σύνθεση, τα αλλεργιογόνα ή οτιδήποτε αφορά δυσανεξία, όπως η εθνική και κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...