Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δώρο άδωρο για την αγορά το «πακέτο» του Αλέξη Τσίπρα

Ημέρα:

spot_img

Δεν «βλέπει» ουσιαστικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, από το πακέτο μέτρων που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ. με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», η πραγματική οικονομία θα δει ελάχιστα ή ακόμη και τίποτα, καθώς πολλά από τα χρήματα που θα εισπράξουν ειδικά οι συνταξιούχοι, θα κατευθυνθούν και πάλι για υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

 «Αυτό που αισθάνεται η αγορά είναι πως μας τα πήραν δεκαπλάσια από τη μια τσέπη και προσπαθούν να βάλουν στην άλλη κάποια ψίχουλα…»

«Διανύοντας αυτήν την έντονη και μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο βλέπουμε ότι η παροχολογία αρχίζει και φτάνει στα άκρα. Δεν κρύβω ότι αυτό που αισθάνεται η αγορά είναι πως μας τα πήραν δεκαπλάσια από τη μια τσέπη και προσπαθούν να βάλουν στην άλλη κάποια ψίχουλα. Υπάρχει μια μεγάλη αμφισβήτηση κι ένα μεγάλο ερωτηματικό αν αυτά που γίνονται έχουν μια στρατηγική και δεν είναι μεμονωμένα πυροτεχνήματα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους, να τους χτυπήσουν την πλάτη χωρίς επί της ουσίας να γίνεται κάτι σοβαρό και ουσιαστικό, κάτι που θα λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 Άμεση ρευστότητα, μείωση της φορολογίας, μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολό του, ενισχύσεις μέσω των προγραμμάτων και των επιδοτήσεων

«Είναι γνωστό ότι στην αγορά ζητάμε άμεση ρευστότητα, μείωση της φορολογίας, μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολό του, ενισχύσεις μέσω των προγραμμάτων και των επιδοτήσεων, μια σειρά πραγμάτων που είναι μέσα σε ένα σύνολο δράσεων και στόχων κι όχι σπασμωδικά δίνοντας 300 και 500 ευρώ. Δεν ξέρουμε αν αυτό το ποσό θα φτάσει στην κατανάλωση ή απλώς θα πάει πάλι στα δημόσια ταμεία, καθώς όλοι χρωστάνε στο δημόσιο και στις τράπεζες. Επομένως έχω την αίσθηση ότι πάντα δημιουργείται μια αισιοδοξία, όπως για παράδειγμα με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, αλλά από την άλλη στην ουσία δεν ξέρω τελικά ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Η αγορά ναι μεν θέλει μέτρα που θα βοηθήσουν να «πέσει» χρήμα, αλλά πραγματικά κρατάμε ένα πολύ μικρό καλάθι», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας.

 «Βλέπουμε δυστυχώς μέτρα σπασμωδικά, προεκλογικού καθαρά χαρακτήρα που εμάς αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν θα δούμε άμεσα στις επιχειρήσεις κάτι ουσιαστικό…»

Σχετικά με τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, αλλά και σε τρόφιμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας ανέφερε: «Ο Φ.Π.Α. δεν έχει καμιά σχέση με την επιχείρηση, αλλά είναι κάτι που εισπράττει το κράτος. Μένει να δούμε αν οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τιμές, διότι όταν είχε ανεβεί ο Φ.Π.Α. οι περισσότερες δεν είχαν ανεβάσει τις τιμές των προϊόντων, αλλά τον απορρόφησαν. Τώρα που μειώνεται ο Φ.Π.Α. θα τις μειώσουν ή έτσι κι αλλιώς είναι υπολογισμένο μέσα στις δαπάνες που έκαναν; Βλέπουμε δυστυχώς μέτρα σπασμωδικά, προεκλογικού καθαρά χαρακτήρα που εμάς αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν θα δούμε άμεσα στις επιχειρήσεις κάτι ουσιαστικό. Μπορεί πραγματικά οι συνταξιούχοι να δουν ένα σημαντικό βοήθημα, το οποίο μάλλον θα πάει σε υποχρεώσεις. Κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνουν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι δεν θα πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα, αλλά θα καταλήξουν σε εφορίες κλπ και στο ταμείο της κάθε επιχείρησης και στην πραγματική οικονομία πιθανότατα θα δούμε ελάχιστα ή ακόμη και τίποτα».

 Συνεχίζεται η στάση πληρωμών από το δημόσιο

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα «φέσια» του φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν το Μάρτιο σε 1,79 δισ. ευρώ, από 1,66 δισ. ευρώ το Φεβρουαρίου και 1,57 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Αισθητή ήταν η αύξηση των οφειλών των νοσοκομείων που από τα 446 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ανήλθαν στα 531 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν στα 417 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, από 480 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 488 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Συνολικά οι οφειλές των δημοσίων φορέων και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου σε 2,2 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...