Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν «περπατάει» φέτος ο τουρισμός

Ημέρα:

spot_img

Προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί στους ανθρώπους του τουρισμού στη Θάσο, η μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κίνηση που καταγράφεται στο νησί στην έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για να αποδειχθεί με σαφήνεια για το πόσο μεγάλη είναι η μείωση, αφού αυτό θα είναι ξεκάθαρο στο τέλος της τουριστικής περιόδου, εντούτοις οι ενδείξεις για το ότι η επισκεψιμότητα στο νησί είναι μικρότερη από πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, είναι αρκετές.

«Η ένδειξη ήταν ότι το καλοκαίρι θα ήταν αν όχι καλύτερο, εξίσου άριστο σε σχέση με το 2017»

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο τουριστικός πράκτορας Σάκης Ζηλιαχωβινός, ο οποίος περιέγραψε πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα με την τουριστική κίνηση στο νησί από τον χειμώνα μέχρι και σήμερα.

«Στη διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα μέχρι την έκθεση του Βερολίνου, συγκρίνοντας τις κρατήσεις των ξενοδοχείων με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είμασταν σε κάποια σημεία και λίγο πάνω. Η ένδειξη δηλαδή ήταν ότι το καλοκαίρι θα ήταν αν όχι καλύτερο, εξίσου άριστο σε σχέση με το 2017. Προχωρώντας προς την έναρξη της σεζόν τον Μάιο, που είναι ο μήνας εγκατάστασης, θα λέγαμε ότι δεν ήταν χειρότερος από τον περσινό, σαν αφετηρία μιλάμε πάντα. Μέσα στον Ιούνιο και βλέποντας την εκτέλεση των κρατήσεων του μήνα αυτού και παρακολουθώντας ταυτόχρονα την εξέλιξη για τους επόμενους μήνες, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε κάτι το δυσάρεστο», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζηλιαχωβινός.

«Δεν έχουμε τη χρονιά που υπολογίζαμε, αυτή που προβλέπαμε ότι θα έχουμε…»

 «Από εκείνο το σημείο και μετά όμως και μπαίνοντας στην υψηλή σεζόν (Ιούλιος – Αύγουστος) διαπιστώνουμε προβλήματα. Δεν είναι όμως για να δημιουργούμε πανικό. Δεν έχουμε τη χρονιά που υπολογίζαμε, αυτή που προβλέπαμε ότι θα έχουμε. Αποδείξεις αυτή τη στιγμή στα χέρια μας δεν έχουμε, αλλά μπορούμε να εικάσουμε από την κίνηση που βλέπουμε στα ferry boats, όπως και από την κίνηση στους δρόμους του νησιού. Πέρυσι για παράδειγμα τέτοια περίοδο για να πας από το βόρειο τμήμα του νησιού στο νότιο, έλεγες πως θα το κάνω; Αυτό δεν υπάρχει φέτος. Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημείο που αποτελεί απόδειξη πλέον και δεν είναι εικασία, είναι όταν χρειαζόμαστε να κάνουμε κάποιες last minute κρατήσεις, μπορούμε να το κάνουμε, σε αντίθεση με πέρυσι όπου όταν ζητούσαμε από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν κάποια δωμάτια μας περιγελούσαν και το θεωρούσαν ανέκδοτο! Όσες φορές ζητάμε για last minute περιπτώσεις να ανοίξουν δωμάτια υπάρχει διάθεση», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.

«Στον μεμονωμένο τουρισμό από τις χώρες της Βαλκανικής, υπάρχει μια δραματική μείωση»

Σε ερώτηση για το αν η μείωση αυτή οφείλεται στον οργανωμένο τουρισμό ή στους μεμονωμένους επισκέπτες (κυρίως Βαλκάνιους), ο κ. Ζηλιαχωβινός απάντησε: «Ο οργανωμένος τουρισμός προγραμματίζεται έναν χρόνο πριν. Οι τοποθετήσεις των πτήσεων δεν αλλάζουν, ούτε οι θέσεις, ούτε το μέγεθος των αεροσκαφών, μόνο το τελευταίο κομμάτι διαθεσιμότητας των πτήσεων 5 με 10 θέσεις, δηλαδή κενές. Άρα ο οργανωμένος τουρισμός είναι εδώ. Ακυρώσεις δεν υφίστανται, άρα αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται μείωση. Στον μεμονωμένο τουρισμό από τις χώρες τις Βαλκανικής και πάλι χωρίς αποδείξεις, υπάρχει μια δραματική μείωση. Τι συνέβη δεν ξέρουμε. Ακούμε για τις προσφορές που γίνονται από τη γείτονα χώρα (Τουρκία) σε πεντάστερα ξενοδοχεία, πτήσεις κλπ. που δεν μπορώ να το υιοθετήσω, αλλά ακούγεται και προφανώς επειδή ταιριάζει με τη μείωση που αντιλαμβανόμαστε στο νησί, κάποιοι το μεταφέρουν σαν γεγονός. Δεν έχω απόδειξη όμως, ενδείξεις μόνο. Τι συνέβη και ο κόσμος που ήταν εδώ το 2017 δεν υπάρχει; Κάπου έχει πάει ή έχει σταματήσει να έρχεται; Το ερώτημα θα το απαντήσουμε με ασφάλεια στο τέλος της σεζόν».

«Υπάρχει μια παγωμάρα, η αλήθεια είναι αυτή – Είμαστε όμως στην αρχή της υψηλής σεζόν και πιστεύω ότι από το επόμενο σαββατοκύριακο μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους»

Ερωτηθείς τέλος, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού στο νησί, ο Σάκης Ζηλιαχωβινός απάντησε: «Υπάρχει μια παγωμάρα, η αλήθεια είναι αυτή, όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε στην αρχή της υψηλής σεζόν και πιστεύω ότι από το επόμενο σαββατοκύριακο μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους και θα καλυφθεί αυτό το κενό που φαίνεται τώρα. Για κάποιους που έκαναν αισιόδοξες προβλέψεις, επενδύσεις ή κινήσεις, ίσως να μην είναι αρκετό, για κάποιους πιο μετριοπαθείς η χρονιά θα κλείσει κανονικά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...