Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Επιστήμη και Ιδεολογία» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Το 3ο πανελλήνιο συνέδριο επιστημολογίας με θέμα «Επιστήμη και Ιδεολογία», άρχισε τις εργασίες του το πρωί της Παρασκευής (30/8), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καβάλας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

Η Κατερίνα Χατζοπούλου, γλωσσολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» επισήμανε αρχικά ότι στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν συνολικά 30 εισηγήσεις από όλη την Ελλάδα. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Αναστασία Γιαννακίδου, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Θωμάς Μπουγιουκλής, ομότιμος καθηγητής μαθηματικών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Ελένη Καλοκαιρινού, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Δίνουμε βήμα για όποιον έχει κάτι να εκφράσει τεκμηριωμένα και να το μοιραστεί. Αν κάποια ανακάλυψη, κάποια προσέγγιση δεν γίνει κτήμα της κοινότητας, είναι σαν να μην έγινε καν η ανακάλυψη ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς βλάβη της κοινότητας…»

«Οι θεματικές του συνεδρίου μας είναι πλούσιες και αφορούν το ζήτημα της ιδεολογίας, του υποκειμενισμού δηλαδή σε όλες τις επιστημονικές περιοχές, τις θετικές επιστήμες, τις κοινωνικές επιστήμες, το θέμα γλώσσας και ιδεολογίας που μας απασχόλησε πρόσφατα στα Βαλκάνια πιο ιδιαίτερα. Δίνουμε βήμα για όποιον έχει κάτι να εκφράσει τεκμηριωμένα και να το μοιραστεί. Αν κάποια ανακάλυψη, κάποια προσέγγιση δεν γίνει κτήμα της κοινότητας, είναι σαν να μην έγινε καν η ανακάλυψη ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς βλάβη της κοινότητας, όταν γίνει μια κατάκτηση και δεν είναι γνωστή», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις της στον «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.

«Η γνώση είναι ενωμένη, εμείς τη χωρίζουμε σε τομείς για να καταλάβουμε καλύτερα, αλλά είναι χρήσιμο να μη χάνουμε εικόνα του συνόλου»

Να σημειωθεί ότι οι πρωινές συνεδρίες του 3ου συνεδρίου επιστημολογίας πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, «Βασίλης Βασιλικός», ενώ οι απογευματινές στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Όπως επισήμανε η κ. Χατζοπούλου σε βάση διετίας εκδίδονται τα πρακτικά των συνεδρίων, με όλο το έργο να είναι εθελοντικό, κάτι που γίνεται με μεγάλο ενθουσιασμό από όλη την φιλοσοφική ομάδα, τους εισηγητές, τον Κ. Γεωργιάδη, την Π. Αραβοσιτά, τον Ζ. Παπαβαρύτη. Αναφορικά με το κοινό που παρακολουθεί αυτά τα συνέδρια, η κ. Χατζοπούλου δήλωσε: «Δεν μπορεί να γίνει κάποια γενίκευση, γιατί μέσα στις κατευθύνσεις που δίνουμε και στους εισηγητές και στις εισηγήτριες είναι επαρκές μέρος της εισήγησης να μπορεί να γίνει κατανοητό από επιστημονικά ετερογενές κοινό. Να μπορεί δηλαδή να καταλάβει ο φιλόλογος τον μαθηματικό, το οποίο με βάση τους αρχαίους φιλοσόφους δεν είναι καθόλου ανέφικτο, είναι ο κανόνας. Η γνώση είναι ενωμένη, εμείς τη χωρίζουμε σε τομείς για να καταλάβουμε καλύτερα, αλλά είναι χρήσιμο να μη χάνουμε εικόνα του συνόλου».

Στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο επιστημολογίας μετέχουν σύνεδροι από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, γενικότερα από μεγάλα ιδρύματα της χώρας και σε διάφορες βαθμίδες, όπως καθηγητές, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, απλοί εκπαιδευτικοί.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...