Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Αστυνομία στο κυνήγι της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Ημέρα:

spot_img

«Χαίρομαι που ακούω την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα μετέχει στους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου η Αστυνομία. Ήταν κάτι που το έλεγα χρόνια, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος οι Διευθύνσεις Υγείας από μόνες τους, ειδικά όταν είναι υποστελεχωμένες κι όταν έχουν μύρια προβλήματα».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή της Αστυνομίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

Στο πολυνομοσχέδιο δίνεται έμφαση στην αντικαπνιστική νομοθεσία και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: Η καθιέρωση του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κατά κύριο λόγο.

«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των αστυνομικών, είναι ένας επιπλέον φόρτος γι’ αυτούς…»

«Δεν μπορούμε να βγούμε για νυχτερινούς ελέγχους, ως υπηρεσία, για γραφειοκρατικούς και ανόητους λόγους, καθώς δεν δικαιολογούνται τα νυχτερινά μας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Αστυνομία όμως λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Έχει κι αυτή λίγο προσωπικό, το καταλαβαίνω, αλλά έχει δύναμη αρκετά μεγάλη. Ακόμη και οι Δημοτικές Αστυνομίες, όπου υπάρχουν. Ακόμη καλύτερα να λειτουργήσουμε όλοι μαζί. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των αστυνομικών, είναι ένας επιπλέον φόρτος γι’ αυτούς, αλλά και μόνο η γνώση στους πολίτες και στους επαγγελματίες ότι στους ελέγχους μετέχουν και αστυνομικοί, λειτουργεί αποτρεπτικά. Άρα είναι μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να γίνει καθολικά. Αν το κάνουμε, τότε το μέτρο θα πετύχει μέσα το πολύ σε έναν μήνα»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν αρχίσει οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην περιοχή μας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Οι έλεγχοι δεν έχουν αρχίσει ακόμη, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Παρ’ όλα αυτά μόλις ψυχράνει ο καιρός και ο κόσμος θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους, μέσα στον Οκτώβριο κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσουν οι έλεγχοι. Πρέπει να τονίσω ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα πρέπει να γίνει καθολικά, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στις πόλεις, αλλά παντού, ώστε να μη μπορεί να βρει χώρο ο καπνιστής να καπνίσει. Αυτό είναι και το αίτημα των επαγγελματιών. Οι περισσότεροι λένε ότι θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, αλλά επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να χάνουν πελάτες, όταν στο δίπλα μαγαζί καπνίζουν ελεύθερα. Αυτό πρέπει να γίνει καθολικά. Αν το κάνουμε, τότε το μέτρο θα πετύχει μέσα το πολύ σε έναν μήνα».

«Είναι ένα μέτρο που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι μέτρο αστυνομικό, ούτε για είσπραξη χρημάτων…»

«Βεβαίως και θα μετέχουν στους ελέγχους οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, γιατί είναι ένα μέτρο που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι μέτρο αστυνομικό, ούτε για είσπραξη χρημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς όμως δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού. Από που να ξεκινήσουμε και τι να ελέγξουμε πρώτα; Πόσους ελέγχους μπορείς να κάνεις και πόσα πρόστιμα να επιβάλεις; Δεν γίνεται, οπότε όλοι μαζί και θα πετύχουμε, εφόσον το πάρουμε ζεστά. Ο νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόλις μέσα σε μια εβδομάδα, εύκολα και γρήγορα, αρκεί να το θέλουμε όλοι», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...