Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτεταμένες ζημιές σε αμπέλια και ελιές από το χαλάζι στην Δ. Ε. Ορφανού

Ημέρα:

spot_img

Εκτεταμένες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες και βρώσιμες ελιές στη δημοτική ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας (18/6) ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων.

Μετά από τρία 24ωρα αποκαλύπτεται πλήρως το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες από το χαλάζι

Η χαλαζόπτωση έπληξε κυρίως την περιοχή της Κάριανης και σε μικρότερο βαθμό τον Ακροπόταμο και το Ορφάνι. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος από το πρωί της Δευτέρας (18/6) επί τόπου βρέθηκαν κλιμάκια τόσο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Καβάλας, καθώς επίσης και του τοπικού ΕΛ.Γ.Α., ώστε να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς που προκάλεσε το χαλάζι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπογράμμισε ότι η ζημιά στο σταφύλι, που είναι ιδιαίτερα ευπαθές στο χαλάζι, δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι οι ζημιές είναι ορατές σε όλη τους την έκταση μέσα σε τρία 24ωρα, οπότε μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Θα συνεχιστεί η αστάθεια στην περιοχή μας – Στις 21 Ιουνίου έρχονται τα PZL στη Χρυσούπολη

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σαν σκέψη η σύγκληση συνάντησης εργασίας με το υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στην Καβάλα, για την πορεία των εκτιμήσεων, αλλά και για την πορεία των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους αμπελοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή καλλιέργεια.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας επισήμανε τη γενικότερη αστάθεια που θα επικρατήσει στην περιοχή μας μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας και ζήτησε απ’ όλους, ειδικά όσους εργάζονται στην ύπαιθρο να είναι προσεκτικοί όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ανακοίνωσε δε ότι στις 21 Ιουνίου θα εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, τα οποία αναμένεται και φέτος να συνδράμουν σημαντικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Βρέθηκε ανάδοχος για μελέτη στα Τενάγη η οποία χρόνιζε από 2015, αλλά η Π.Ε. Καβάλας δεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη – Το ανακάλυψε τυχαία μέσω διαδικτύου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων

Ο Θ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ανακάλυψε στο διαδίκτυο μια μελέτη για τα Τενάγη των Φιλίππων, η οποία ήταν να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά παρά τις οχλήσεις της Π.Ε. Καβάλας δεν είχε υπάρξει καμιά ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος η υπηρεσία εντόπισε ότι στις 14.3.2018 προέκυψε ανάδοχος της μελέτης!

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ προέκυψε ανάδοχος δεν υπήρξε καμιά απολύτως ενημέρωση της Π.Ε. Καβάλας για την εξέλιξη αυτή, για μια μελέτη κόστους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Δεν μπορεί να αρχίσει η δακοκτονία στη Θάσο – Το ΥΠ.ΕΣ. δεν έχει στείλει ακόμη χρήματα…

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στο μείζον, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της δακοκτονίας στη Θάσο.

Όπως σημείωσε, η φετινή κατανομή προσωπικού για τους ψεκασμούς, δεν επιτρέπει να αρχίσει η δακοκτονία σε μια χρονιά μάλιστα πρώιμη. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει στείλει τα χρήματα για τη δακοκτονία!

Στον προϋπολογισμό της Π.Ε. Καβάλας υπάρχουν στον σχετικό κωδικό περίπου 80.000 ευρώ, ενώ απαιτείται το διπλάσιο ποσό.

«Εμείς παρακολουθούμε το έντομο. Θα έχουμε εκτίμηση για την επικινδυνότητά του τις επόμενες μέρες. Από εκεί και πέρα αν όπως δείχνουν τα πράγματα τη στιγμή που θα προσδιοριστεί ότι δεν είναι εφικτός ο ψεκασμός ή θα πρέπει οι συνεταιρισμοί, στους οποίους θα στείλουμε επιστολή, να αναλάβουν μόνοι τους παρεμβάσεις ή παραγωγοί μεμονωμένα να μπορέσουν να βρουν μια λύση ανάγκης. Παρά τις παρεμβάσεις μας δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση στον χρόνο που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...