Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύσκολη η χρονιά φέτος και για τους γεωπόνους

Ημέρα:

spot_img

Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η φετινή χρονιά και για τους γεωπόνους του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή χρονιά υφίστανται σημαντική οικονομική ζημιά, συμπαρασυρόμενοι από την κακή χρονιά των σταφυλοπαραγωγών.

«Αν ένας μόνο παραγωγός θεωρεί ότι καταστράφηκε, αυτό πολλαπλασιάζεται σε ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων, ανάλογα με τον αριθμό των πελατών του», επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων της Π.Ε. Καβάλας, Γιώργος Μπαλίκας.

«Αυτή η χρονιά θα κρίνει πολλά, καθώς θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών συναδέλφων…»

«Δυστυχώς κι εμείς από τη μεριά μας, δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε το ίδιο μας το επάγγελμα. Παρ’ ότι προσφέρουμε λύσεις στον παραγωγό, ο γεωπόνος στηρίζει πολλά άλλα ζητήματα πέραν των αρμοδιοτήτων του και επωμίζεται πολλές φορές κόστη. Αυτή η χρονιά θα κρίνει πολλά, καθώς θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών συναδέλφων. Μιλάμε για οριακές αντοχές, γιατί είναι η δεύτερη κακή χρονιά στη σειρά και τα χρέη που έχουμε να εισπράξουμε είναι αυξημένα. Πολλοί συνάδελφοι στήριξαν παραγωγούς που δεν είχαν ξοφλήσει ούτε τα περσινά τους χρέη κι αυτό πρέπει να αναφέρεται και να τονίζεται για το ποιος τελικά στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και ποιος όχι. Τα καταστήματά μας δεν θα αντέξουν να το κάνουν για πολύ αυτό», περιέγραψε σε δραματικούς τόνους ο κ. Μπαλίκας.

«Το πρώτο χαρακτηριστικό για την κακή πορεία της φετινής χρονιάς ήταν η χαμηλή ζήτηση του προϊόντος…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι έφταιξε και η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες για τους σταφυλοπαραγωγούς του Παγγαίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Καβάλας, απάντησε: «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή χρονιά με την περσινή από άποψη καλλιεργητικών συνθηκών. Αν εξαιρέσουμε τη χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού, η υπόλοιπη περίοδος κύλησε σχετικά ομαλά, με εξαίρεση την μεγάλη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου. Οι αποδόσεις ήταν κατά γενική ομολογία μέτριες και υπήρξε από την πρώτη στιγμή μια χαμηλή ζήτηση των προϊόντων όλων των ποικιλιών, με αποτέλεσμα από την αρχή της συγκομιδής να έχουμε προβλήματα διαθεσιμότητας. Άρα, το πρώτο χαρακτηριστικό για την κακή πορεία της φετινής χρονιάς ήταν η χαμηλή ζήτηση του προϊόντος. Η βροχή δε του Σεπτεμβρίου προκάλεσε σχισίματα, ιδιαίτερα στην ποικιλία σουλτανίνα. Φάνηκε για άλλη μια χρονιά ότι η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ ευαίσθητη στην παραμικρή αλλαγή του καιρού και ειδικά στην έντονη βροχόπτωση».

«Πολλά αμπέλια θα μπορούσαν να συγκομιστούν νωρίτερα και να αποφευχθεί η απώλεια της παραγωγής. Η χαμηλή ζήτηση άφησε αδικαιολόγητα τα σταφύλια πάνω στα αμπέλια, ενώ ξέρουμε ότι όσο μένουν εκεί είναι στην ουσία μια ρώσικη ρουλέτα…»

«Εντοπίστηκαν επίσης και κάποια μεμονωμένα προβλήματα σε κάποιες περιοχές με μηκυτολογικές προσβολές, τα οποία όμως σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται πλέον, διότι οι παραγωγοί έχουν γίνει πολύ σχολαστικοί και προσέχουν ιδιαίτερα το πρόγραμμα ψεκασμών τους. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές κι εγώ θα έβαζα ως πρώτο πρόβλημα το εμπορικό, δηλαδή τη χαμηλή ζήτηση και μετά θα έβαζα τις καιρικές συνθήκες, διότι πολλά αμπέλια θα μπορούσαν να συγκομιστούν νωρίτερα και να αποφευχθεί η απώλεια της παραγωγής. Η χαμηλή ζήτηση άφησε αδικαιολόγητα τα σταφύλια πάνω στα αμπέλια, ενώ ξέρουμε ότι όσο μένουν εκεί είναι στην ουσία μια ρώσικη ρουλέτα. Αυτή λοιπόν την ρώσικη ρουλέτα, δεν πρέπει να την παίζουν ούτε οι παραγωγοί, ούτε και οι έμποροι πλέον. Όσο υπάρχει αυτή η ποικιλία, η σουλτανίνα, θα πρέπει να συγκομίζεται εγκαίρως να μπαίνει στα ψυγεία, αν δεν υπάρχει άμεση διάθεση στο εμπόριο και να περισώζεται η παραγωγή», ανέφερε ακόμη ο κ. Μπαλίκας.

«Η ποικιλία ιτάλια είναι πιο ισχυρή και εν τέλει είναι αυτή που έσωσε την παρτίδα για πολλούς παραγωγούς, βοηθώντας τους να μην καταστραφούν»

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει το εύρος της καταστροφής που έχουν υποστεί σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου κι αν για κάποιους αυτή η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ο Γ. Μπαλίκας απάντησε: «Από την εικόνα που έχω οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν μοιράσει τις ποικιλίες και τις εκτάσεις τους. Άρα σε έναν μεγάλο βαθμό δεν πιστεύω ότι υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή για τους περισσότερους. Αν κάποιος παραγωγός ήταν τόσο άτυχος κι έχασε όλη του τη σοδειά, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σίγουρα όσο έχουν αλλάξει οι ποικιλίες, με πρώιμες και όψιμες, υπάρχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για όλους. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι η ποικιλία ιτάλια είναι πιο ισχυρή και εν τέλει είναι αυτή που έσωσε την παρτίδα για πολλούς παραγωγούς, βοηθώντας τους να μην καταστραφούν».

«Η κίνηση παραμένει η ίδια. Δεν έχει αυξηθεί η ροή της συγκομιδής ― Σίγουρα η περιοχή μας πρέπει να μπει σε προτεραιότητα του ΕΛΓΑ γιατί η ζημιά είναι μεγάλη»

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την ροή πώλησης των σταφυλιών, αλλά και για το αν θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές θα είναι ακριβείς, ο κ. Μπαλίκας απάντησε: «Η κίνηση παραμένει η ίδια. Δεν έχει αυξηθεί η ροή της συγκομιδής. Βοηθούν οι παρούσες καιρικές συνθήκες. Ό,τι ζημιά έγινε ήταν μέσα στον Σεπτέμβριο, οπότε υπάρχουν λίγα σταφύλια προς συγκομιδή. Η παρουσία του ΕΛΓΑ ήταν επιβεβλημένη και στις δυο περιπτώσεις. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, παρά μόνο να μπει στα χωράφια και να τα δει. Είχαμε φυσικές καταστροφές, άρα είναι ζημιές τις οποίες καλύπτει ο Οργανισμός. Οπότε ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουν το χρέος τους. Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια τι αποθεματικό έχει ο ΕΛΓΑ και τι προτεραιότητες θα βάλει στις πληρωμές. Σίγουρα πάντως η περιοχή μας πρέπει να μπει σε προτεραιότητα γιατί η ζημιά είναι μεγάλη. Κρατάω μικρό καλάθι όμως, ειδικά όσον αφορά το αποθεματικό του ΕΛΓΑ».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...