Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ περιμένουν οι αμπελοκαλλιεργητές

Ημέρα:

spot_img

Σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις αμπελοκαλλιέργειες εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (14/9), στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης, της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Γάκης Σωτήρης Παπαδόπουλος και Παντελής Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Α.Μ.Θ. Κώστας Παπαμερής, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Καβάλας, εκπρόσωπος του τοπικού ΕΛ.Γ.Α. και αγρότες της δημοτικής ενότητας Ορφανού.

Θ. Μαρκόπουλος: «Ο ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεριμνήσει για την εύλογη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση των επιπτώσεων που υπάρχουν στα αμπέλια»

«Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά εξελίχθηκε με πολύ άστατο καιρό, ο οποίος περιλάμβανε πολλές βροχοπτώσεις σε ακανόνιστο χρόνο, παρατεταμένες με υψηλές θερμοκρασίες. Όλα αυτά επέδρασαν στην αμπελουργική ζώνη και στα αμπέλια της περιοχής μας. Και μάλιστα κατά έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν προκάλεσε τα συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε όταν η άκαιρη βροχόπτωση ήταν μια. Για μένα και ως αντιπεριφερειάρχη και ως γεωπόνο, είναι αδιαμφισβήτητη η σύνδεση του αιτίου που είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις με το αποτέλεσμα που είναι αυτό που βλέπουμε στην αμπελουργική ζώνη. Ο ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεριμνήσει για την εύλογη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση των επιπτώσεων που υπάρχουν στα αμπέλια», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Φ. Αναστασιάδης: «Θεωρώ ότι θα το δουν θετικά το πρόβλημα στον ΕΛ.Γ.Α. Είναι υποχρεωμένοι άλλωστε να το κάνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, επισήμανε στις δηλώσεις του: «Ως οφείλαμε μιλήσαμε με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. και στείλαμε την αναγγελία για την ζημιά που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων. Περιμένουμε την απάντηση εκ μέρους του Οργανισμού. Είναι θέμα καθαρά ερμηνείας του νόμου. Σίγουρα πρέπει οι παραγωγοί να αποζημιωθούν, διότι και εγώ το γνωρίζω ως παραγωγός, ότι η ζημιά είναι μεγάλη. Και γίνεται μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη, διότι αναγκάζονται οι αγρότες, προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους, να διπλασιάσουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής. Δεν μιλάμε για αποσβέσεις, δεν μιλάμε για το ότι δεν μπορούν να συγκομιστούν τα προϊόντα. Θεωρώ ότι θα το δουν θετικά το πρόβλημα στον ΕΛ.Γ.Α. Είναι υποχρεωμένοι άλλωστε να το κάνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Εμείς κάναμε την αλληλογραφία, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι ούτε εμείς ούτε οι παραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν την τεράστια καταστροφή που φάνηκε ειδικότερα το τελευταίο 20ημερο».

Κ. Παπαμερής: «Θέλουμε η πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύση, να ξεκινήσουν δηλώσεις και τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να είναι αντικειμενικά»

Τέλος, ο Κώστας Παπαμερής, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε: «Το μεγάλο πρόβλημα έχει ξεκινήσει από τις άκαιρες βροχοπτώσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι οποίες δημιούργησαν τεράστιο ζήτημα στα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Ειδικά τα επιτραπέζια και συγκεκριμένα η ποικιλία βικτόρια σε Ποδοχώρι και Πλατανότοπο, έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά και κρέμονται πάνω στα κλήματα. Δεν μπορεί να γίνει συγκομιδή και έχει γενικότερα υποβαθμιστεί το προϊόν. Συγχρόνως είναι και η ποικιλία ιτάλια που σε αυτό το χρονικό διάστημα παρουσίασε προβλήματα, όπως σκισίματα και αστερίσκους, αλλά και στην ποικιλία σουλτανίνα οι αγρότες σε όλο το Παγγαίο είναι μέσα στα χωράφια για να μπορέσουν να σώσουν την παραγωγή τους. Θέλουμε η πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύση, να ξεκινήσουν δηλώσεις και από εκεί και πέρα τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να είναι αντικειμενικά. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι δηλώσεις για τις άκαιρες βροχοπτώσεις. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει και στην Αθήνα να καταλάβουν πως πρέπει να λυθεί».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...