Επιτακτική ανάγκη για τη μη εξάπλωση της γρίπης στη διάρκεια του επικείμενου χειμώνα, χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό των πολιτών, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δεδομένου ότι ο τακτικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου. Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε ενημερώσει ήδη τα μέλη μας επ’ αυτού. Η περίοδος που ακολουθεί είναι αυτή που στην διάρκεια της οποίας πρέπει να ξεκινήσει ο τακτικός εμβολιασμός που πληθυσμού για να αποφύγουμε εξάπλωση του ιού», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Πολίτης.

Η εποχική γρίπη κάθε χρόνο επανέρχεται κυρίως λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, κάνει ένα πικ τον Φεβρουάριο και ακολουθεί μια καθοδική πορεία των κρουσμάτων φτάνοντας στον Μάρτιο οπότε και εξασθενεί όλο αυτό το κύμα

«Η εποχική γρίπη δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η εποχική γρίπη κάθε χρόνο επανέρχεται κυρίως λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, κάνει ένα πικ τον Φεβρουάριο και ακολουθεί μια καθοδική πορεία των κρουσμάτων φτάνοντας στον Μάρτιο οπότε και εξασθενεί όλο αυτό το κύμα. Την παρομοιάζουμε εμείς οι πνευμονολόγοι ως ένα τρίγωνο, στη βάση του οποίου έχουμε 100 ανθρώπους που θα νοσήσουν. Εξ αυτών οι 60 θα οδηγηθούν στα επείγοντα του νοσοκομείου, απ’ αυτούς αυτοί που θα νοσηλευτούν θα είναι οι 20, εκ των οποίων 2 ή 3 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εξ αυτών των τριών ένας θα καταλήξει από τη γρίπη. Αυτή είναι η αναλογία και σχηματικά η απόδοση της πραγματικότητας», επισήμανε στη συνέχεια ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εμβολιάζονται κατά της γρίπης, γιατί πλέον ζούμε στην εποχή της πληροφορίας…»

Ο κ. Πολίτης τόνισε με έμφαση ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για το καλό το δικό τους, αλλά και των γύρω τους, καθώς το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν ο αριθμός όσων εμβολιάζονται αυξάνει χρόνο με τον χρόνο, ο κ. Πολίτης απάντησε: «Θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εμβολιάζονται γιατί πλέον ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, δεν ζούμε στη δεκαετία του ’80, όπου η πληροφορία ήταν περιορισμένη όπως και η πρόσβαση σε αυτή. Πλέον οι άνθρωποι ενημερώνονται διαρκώς, ασταμάτητα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω των κινητών κλπ., οπότε επειδή η ενημέρωση του κόσμου είναι σαφής και ενδελεχής έχει ανέβει σημαντικά ο αριθμός των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας».

Στην πορεία θα φανεί το στέλεχος της γρίπης που θα επικρατήσει φέτος

Σχετικά με το ποιο πιστεύει ότι θα είναι το στέλεχος της γρίπης που θα επικρατήσει φέτος, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, υπογράμμισε: «Αυτό θα φανεί στην πορεία, αλλά νομίζω ότι ούτως ή άλλως όλο αυτό μικρή σημασία έχει. Τα συγκεκριμένα στελέχη κάνουν μια κοιλιά για κάποια χρόνια και επανέρχονται δυναμικά κάνοντας ένα κύμα πανδημικής γρίπης, αλλά αυτό πρέπει να περάσουν χρόνια να μεταλλαχθεί ξανά και ξανά ο ιός για να έχουμε γρίπη. Ωστόσο δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, μένει να δούμε ποιο θα είναι το στέλεχος που θα κυριαρχήσει φέτος».

Τι είναι η γρίπη ― Ποια είναι τα συμπτώματα

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Παρόλο που ναυτία και εμετός είναι κοινή στα παιδιά, αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται σε μη σχετική γαστρεντερίτιδα που μερικές φορές αποκαλείται «στομαχική γρίπη».

Πως μεταδίδεται η γρίπη

Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω απο 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχικές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ο αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.