Ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, συνδιοργανώνουν τον 5ο Καλλιτεχνικό Μάιο με την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο: «O Δρόμος ως Τόπος και Χώρος».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας από την Παρασκευή 17 Μαΐου ως και την Παρασκευή 24 Μαΐου. Το ωράριο λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 19:00 – 22:00. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του δρόμου ως τόπου και χώρου…

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (15/5), η Άλκηστις Βλάχου, προϊσταμένη της διεύθυνσης Πολιτισμού της «Δημωφέλεια», τόνισε ότι »η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του δρόμου ως τόπου και χώρου. Ο χώρος, αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Ο τόπος είναι ο βιωμένος χώρος. Ο δρόμος είναι ταυτόχρονα και χώρος και τόπος. Ο δρόμος ενώνει δύο τόπους. Μπορεί άλλοτε να έχει υλική υπόσταση, άλλοτε συμβολική, άλλοτε ουτοπική. Για κάποιους ανθρώπους, όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες, ο δρόμος είναι τόπος». Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κώστας Γκουρτζής, Ιωάννα Ζηκίδου,Κώστας Καμαργιάννης, Τόνια Καπλάνη, Στέργιος Κεμανετζής,Ανδρέας Λάσκαρης, Βιργινία Λαφαζανίδου, Αναστάσης Λεόνογλου, Ανθή Μήτρογλου, Μαρία Παπαλεξίου, Διαμαντής Σταγγίδης, Νίκος Σωτηρέλης, Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 18/5 στις 20:00 στον τέταρτο όροφο της Καπναποθήκης, παρουσίαση του βιβλίου «μικροκατοικία» της αρχιτέκτονος Σοφίας Βυζοβίτη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Κολώνας – Αρχιτέκτων, Ιστορικός και Συγγραφέας / Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και η Σαπφώ Αγγελούδη – Αρχιτέκτων. Ανάγνωση κειμένων: Μαρία Κολτσακίδου. Κυριακή 19/5 στις 20:00 στον χώρο της έκθεσης LIVE ELECTRONIC MUSIC από τον Symose Paga.

Επιδίωξή μας να γίνει ετήσιος θεσμός της πόλης

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του εικαστικού τμήματος του ΣΦΓΤ Διαμαντής Σταγκίδης, δήλωσε: »Σας καλωσορίζουμε στον 5ο Καλλιτεχνικό Μάιο. Μια συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με τον Δήμο Καβάλας και την »Δημωφέλεια». Μια εκδήλωση που επιδιώκουμε να γίνει ετήσιος θεσμός της πόλης. Μια γιορτή για τα εικαστικά. Τα εικαστικά που διακαώς στην πόλη μας αναζητούν το σπίτι τους. Τα εικαστικά έργα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Διατηρούν την φυσική παρουσία τους  αντίθετα τη μουσική και το θέατρο που φεύγει όταν σβήσουν τα φώτα. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε τον Καλλιτεχνικό Μάιο στην Δημοτική Πινακοθήκη Καβάλας. Στην έκθεση διερευνώνται ερωτήματα όπως, γιατί ένας τόπος αποπνέει γαλήνη, προκαλεί συγκίνηση,ηρεμία ή αντίθετα φόβο, αποστροφή, ή ερωτήματα. Στον δρόμο εξελίσσεται η ιστορία. Είτε φέρνοντας σε επαφή πολιτισμούς, είτε μεγάλες συγκρούσεις. Άλλοτε είναι μια φανταστική σύλληψη, άλλοτε είναι φορτωμένος με μνήμες και βιώματα. Άλλοτε φιλοξένησε ιστορικά γεγονότα και άλλοτε μοναχικές ιστορίες. Άλλοτε είναι πνιγμένος στο φως και τους ανθρώπους και άλλοτε σκοτεινός και έρημος».