Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (7/5) στο γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον κ. Μαρκόπουλο να υπογραμμίζει με έμφαση ότι πρόκειται για τον υψηλότερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο υποδέχτηκε ποτέ η Π.Ε. Καβάλας.

«Η Ε.Ε. πρέπει να πείσει ότι δεν είναι απλά ένα σύνθετο γραφειοκρατικό σύστημα»

”Καλωσορίζω τον κ. Στυλιανίδη, λέγοντάς του ότι είμαστε μια περιοχή που αφενός μεν είναι κρίσιμη για διάφορα θέματα, αφετέρου δε η αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων μας έχει οδηγήσει να λέμε ότι από εκεί που τα σύνορα ήταν παράγοντας απομόνωσης επί δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μια ευκαιρία για ανάπτυξη και συνεργασία με τους λαούς των γύρω περιοχών. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Ε.Ε. έχει αποκτήσει έναν άλλο χαρακτήρα. Πρέπει να πείσει ξανά τον πολίτη ότι δεν είναι απλά ένα σύνθετο γραφειοκρατικό σύστημα, αλλά ένας θεσμός και μια ένωση της οποίας οι αποφάσεις και επιλογές έχουν μεγάλη απήχηση στον πολίτη και στην καθημερινότητά του. Αλίμονο σε όποιον μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τον εαυτό του μακριά από αυτό το πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία είναι η σημαντικότερη ασπίδα που έχουμε ως χώρα, οικονομία και σαν άνθρωποι”, τόνισε στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Πρέπει να φτάσει στον απλό πολίτη και να μιλήσει μαζί του»

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, επισήμανε στις δηλώσεις του: ”Με συνδέουν δεσμοί με την βόρεια Ελλάδα. Οι πρώτες μου σπουδές έγιναν στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψή μου εδώ έχει έναν σημαντικό συμβολισμό  ότι ναι, η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι όντως το καλύτερο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο που υπάρχει για όλους μας. Αν όμως δεν βρει τον τρόπο να φτάσει στον απλό πολίτη και να μιλήσει μαζί του, τότε ναι θα συνεχίσει να είναι όμηρος κατηγοριών ότι υπάρχει μια ελίτ στις Βρυξέλλες που αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς άρχοντες, που είναι η βάση της δημοκρατίας. Η επίσκεψή μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι για να αποδείξει το εντελώς αντίθετο. Εάν μείνουμε μακριά από τον απλό πολίτη θα χάσουμε το στοίχημα και θα δώσουμε το ευνοϊκό πεδίο στον λαϊκισμό να διαλύσει ό,τι χτίσαμε με πάρα πολύ κόπο”.

Αναφερόμενος ειδικά στο χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: ”Η διαχείριση κρίσεων βασίζεται στους τοπικούς άρχοντες. Αν δεν έχουμε τη συνεργασία τους σε μια φυσική καταστροφή, τότε δεν μπορεί να αρχίσει κάτι σωστά. Αρχίζει λάθος όταν αρχίζει από τα πάνω. Αυτή η συνεργασία, ειδικά για την Πολιτική Προστασία είναι το Α και το Ω. Ειδικά όταν αυτή συνδέεται με ερευνητικά ιδρύματα, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος συνδυασμός που εισάγει την επιστημονική γνώση, την επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων και αναζήτηση που μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να δώσει την καλύτερη λύση”.