Χριστός γεννάται, χαρά στον κόσμο
χαρά στον κόσμο στα παλικάρια…
Η γιορτή των Χριστουγέννων είχε την τιμητική της στη Θρακική Εστία Καβάλας, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017.Παραδοσιακά έθιμα, κάλαντα, χοροί και παραμύθια ξύπνησαν αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και το ενδιαφέρον των μικρότερων φίλων της Θρακικής Εστίας.
Το εφηβικό χορευτικό τμήμα με τη βοήθεια της δασκάλας τους Νίκης Δραμπαλή αναπαράστησε το θρακιώτικο έθιμο «Τα εννιά φαγητά» που λάμβανε χώρα σε κάθε θρακιώτικο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το τραπέζι με εννιά νηστήσιμα φαγητά, όσοι και οι μήνες της κυοφορίας της Παναγίας, με πρώτο το Χριστόψωμο. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης του εθίμου έψαλαν τα θρακιώτικα κάλαντα με τη συμμετοχή όλων των καλεσμένων και χόρεψαν δύο χορούς των ημερών δημιουργώντας μια χαρούμενη, γιορταστική, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Στη συνέχεια τα παιδιά στόλισαν το δέντρο της Εστίας, άκουσαν δυο παραμύθια («Οι Μήνιδοι», «Η Μάρμπω και η Κάλλω») και έβαλαν τη δική τους πινελιά στην κατασκευή της χριστουγεννιάτικης κάρτας τους.
Λίγο πριν φύγουν τα παιδιά γεύτηκαν το πεντανόστιμο χριστόψωμο και αποχαιρετιστήκαμε με ευχές για καλές γιορτές, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για του… χρόνου!
Οι εθελόντριες εκπαιδευτικοί της Δράσης σας εύχονται «Καλές Γιορτές», «Χρόνια πολλά και καλά μπερεκέτια»!