Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας παρουσιάζει στην παιδική της σκηνή της, το έργο «Μέσα στο νερό δασκάλα», του Γιάννη Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη (9/11), ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι τα αποτελέσματα της σκληρής και επίπονης δουλειάς που έγινε απ’ όλους το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα φανούν επί σκηνής.

6.000 μαθητές από 66 σχολεία θα παρακολουθήσουν την παράσταση

Παράλληλα, σημείωσε ότι το άνοιγμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην μαθητική κοινωνία είναι σημαντικό, καθώς ήδη μέχρι τώρα 66 σχολεία από την Π.Ε. Καβάλας, αλλά και από όμορες περιφερειακές ενότητες δήλωσαν συμμετοχή για να παρακολουθήσουν οι μαθητές τους την παράσταση, με το σύνολο των μαθητών να ανέρχεται στις 6.000, αριθμός που όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού εκτός των μαθητών το έργο «Μέσα στο νερό δασκάλα» θα παρακολουθήσουν σε πέντε παραστάσεις και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος για την όλη προσπάθεια και τα ασύλληπτα νούμερα που καταγράφει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Γκόνη, τους συντελεστές της παράστασης και τους υπαλλήλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το οποίο, όπως είπε, αξιοποιεί το τοπικό δυναμικό των ηθοποιών, στηρίζοντας παράλληλα την παιδική σκηνή του.

Οι δηλώσεις του Θοδωρή Γκόνη και της Θεανώς Αμοιρίδου

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, δήλωσε ότι η παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι πιστή στο φθινοπωρινό ραντεβού της με μια ακόμη παράσταση υψηλού επιπέδου και με συνεργάτες που τιμούν το θέατρο. Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της Θεανώς Αμοιρίδου, η οποία σκηνοθετεί την παράσταση, λέγοντας ότι έχει ήδη δώσει δείγματα της δουλειάς της όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ανέφερε ότι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κρατούν ψηλά τον πήχη του παιδικού θεάτρου, ενώ συμπλήρωσε ότι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δίνεται για την παιδική σκηνή, η οποία είναι υψηλού επιπέδου.

Η Θεανώ Αμοιρίδου από τη μεριά της, αφού ευχαρίστησε τον Θ. Γκόνη για την πρόταση που της έγινε και την εμπιστοσύνη που της έδειξε, τόνισε ότι το έργο που θα παρουσιαστεί ανέβηκε για πρώτη φορά το 1983, με διαφορετικό τίτλο και με τον σημερινό για δεύτερη φορά το 1993.

Όπως τόνισε η κ. Αμοιρίδου η παράσταση παρουσιάζει επίκαιρα θέματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα της να έχει επίδραση σε μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα κοριτσάκι, η Αλίκη, ξεκινά ένα θαλάσσιο ταξίδι για διακοπές με το καράβι της, την «μπουρμπουλήθρα». Όταν το καράβι βυθίζεται, την Αλίκη σώζει ένα δελφίνι που γίνεται φίλος της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να επιβιώσει στον μαγικό και άγνωστο κόσμο του βυθού.

Όμως η αντιπροσωπεία των ψαριών την υποψιάζεται για κατάσκοπο και τη φυλακίζει. Η Αλίκη για να γλιτώσει από τη φυλακή γίνεται δασκάλα για να μάθει στα ψάρια τα μυστικά του ανθρώπινου πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουν και αυτά τη δύναμη των ανθρώπων. Έτσι, κάνε το λάθος να τους μιλήσει για το χρήμα και την εξουσία. Τα ψάρια τρελαίνονται και θέλουν και αυτά να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη. Τα πάντα καταρρέουν και τότε η Αλίκη αποφασίζει να διορθώσει το λάθος της και ξαναγίνεται δασκάλα, αυτή τη φορά για να τους διδάξει την ικανότητα των ανθρώπων να αγαπούν. Έτσι παίρνει το διαβατήριο για να επιστρέψει νικήτρια στο σπίτι της και στην αληθινή ζωή.

Η κατάχρηση εξουσίας, οι ταξικές διαφορές, το χρήμα και η αρνητική επίδρασή του στις σχέσεις των ανθρώπων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αξία της ειρήνης, της αγάπης, της κατανόησης, ο σεβασμός στη φύση είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.

Η παράσταση με υλικά το κέφι, την αίσθηση του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη μεταμόρφωση, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αναπαριστά τη ζωή του βυθού προσπαθώντας να φωτίσει την αληθινή αξία της ζωής, της συνύπαρξης και του πολιτισμού.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου

Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος

Σκηνικά/κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα

Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης

Χορογραφίες: Σαββίνα Νταλταγιάννη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης

Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Βαρδάκη

Ειδικές κατασκευές: Κώστας Γαρουφαλίδης

Ηχοληψία μείξης: Σωτήρης Νούκας – Studio Underground

Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη

Παίζουν: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μόμτσου, Παύλος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Τσίρμπα.

Παραστάσεις για το κοινό Κυριακή 12, 19, 26 Νοεμβρίου και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων θα δοθούν για τους μαθητές των σχολείων από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ – 7 ευρώ (παιδικό, φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων).