«Είμαστε σε θέση να συνθέσουμε τους 51 συμβούλους που ανέδειξε η πρώτη Κυριακή για να υπάρξουν οι αναγκαίες συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο», δηλώνει στον «Ε» και το kavalawebnews.gr ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του θα κόψει πρώτος το νήμα την Κυριακή και τονίζει ότι ο κ. Μέτιος αδυνατεί να συνεργαστεί με όλους, αφού «έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν κατάφερε να συνεργαστεί ούτε με τη παράταξή του στην προηγούμενη Διοίκηση». Δηλώνει ότι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής είναι «είτε θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ενότητα και συνεργασία στην Διοίκηση της Περιφέρειας, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανύπαρκτη Περιφέρεια» και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για «να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την ενότητα, την προκοπή και την ευημερία του τόπου μας».

-Κύριε Τοψίδη, θα θέλαμε αρχικά το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των περιφερειακών εκλογών. Ήταν αυτό που περιμένατε;

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δικαίωσε την προσπάθεια ενός νέου και ανεξάρτητου συνδυασμού, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει επτά συνδυασμούς που είχαν λάβει κομματική στήριξη. Καταφέραμε να περάσουμε άνετα στον δεύτερο γύρο και να είμαστε πρώτοι σε ψήφους σε αρκετούς Δήμους. Οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιβεβαίωσαν ότι ζητούν την απεμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους κομματικούς μηχανισμούς. Επέλεξαν την Περιφερειακή Σύνθεση γιατί είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που μιλήσαμε ανοιχτά για συνεργασία, σύνθεση και συναίνεση. Γιατί είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που μπορεί να εργαστεί χωρίς κομματικές κατευθύνσεις και δεσμεύσεις. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στον τόπο μας και αυτό θα επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου; Θα καταφέρει η »Περιφερειακή Σύνθεση» να κόψει πρώτη το νήμα;

Κατά την προεκλογική περίοδο και σε κάθε ευκαιρία που μας δόθηκε δηλώσαμε ότι ο συνδυασμός μας προτίθεται να συνεργαστεί με όλες τις υγιείς δυνάμεις που θα αναδείξει η εκλογική διαδικασία. Γιατί η δική μας προτεραιότητα είναι η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας και η ευημερία των πολιτών. Δεν έχουμε δεσμευθεί απέναντι σε κομματικούς μηχανισμούς και είμαστε σε θέση να συνθέσουμε τους 51 συμβούλους που ανέδειξε η πρώτη Κυριακή για να υπάρξουν οι αναγκαίες συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντίθετα, ο κος Μέτιος έχει δηλώσει ρητά ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με όλους. Άλλωστε, έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν κατάφερε να συνεργαστεί ούτε με τη παράταξή του στην προηγούμενη Διοίκηση, ούτε με τους λοιπούς αιρετούς της Περιφέρειάς μας. Αυτό είναι γνωστό στους πολίτες, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν η σημερινή αδράνεια της Διοίκησης στην Περιφέρεια να συνεχιστεί, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κόμματος που εκπροσωπεί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.

-Ποιες είναι οι κινήσεις που κάνατε μέχρι σήμερα αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή (26/5) και ποιες είναι αυτές που απομένουν να γίνουν εκ μέρους σας μέχρι την ερχόμενη Κυριακή;

Όπως ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια, με διάλογο και συνεχή επαφή με τους πολίτες, έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Συνεχίζουμε τις επισκέψεις σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας και ενημερώνουμε τους πολίτες για το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού μας. Η ομάδα των 79 Περιφερειακών Συμβούλων που συνέθεσαν το ψηφοδέλτιο συνεχίζει ενωμένη τον αγώνα, για την αλλαγή και την πρόοδο του τόπου μας. Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι να γνωρίζουν οι πολίτες το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής. Είτε θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ενότητα και συνεργασία στην Διοίκηση της Περιφέρειας, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανύπαρκτη Περιφέρεια, που σήμερα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης για την περιοχή μας. Εμείς ζητήσαμε το χρίσμα της κοινωνίας και δεσμευθήκαμε μόνο απέναντι στους πολίτες. Έχουμε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, να γίνουν μέρος μιας περιφερειακής σύνθεσης για την προκοπή και την πρόοδο του τόπου μας.

-Με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει και στην περίπτωση που είστε ο νικητής των εκλογών, πως θα μετουσιωθεί σε πράξη η »σύνθεση» που εμπεριέχεται στο όνομα του συνδυασμού σας και με ποιους;

Ήδη, έχουν εκλεγεί οι 51 Περιφερειακοί Σύμβουλοι που θα συμμετέχουν από την 1η Σεπτέμβρη στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Οι σύμβουλοι αυτοί προέρχονται από 8 διαφορετικές παρατάξεις και εκπροσωπούν διάφορους πολιτικούς χώρους. Προσωπικά θα επιδιώξω να συνθέσω όλους αυτούς τους ανθρώπους και η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει ενωμένους στο ίδιο στρατόπεδο. Περαιτέρω, η επίτευξη των στόχων της Περιφέρειας εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τη συνεργασία που αναπτύσσεται με τους Δήμους της γεωγραφικής περιφέρειάς μας. Μέχρι σήμερα έχω συνομιλήσει με τους περισσότερους υποψήφιους Δήμαρχους και αποτελεί προσωπικό στόχο η συνεχής και επιτυχημένη συνεργασία μαζί τους, μετά τις εκλογές. Τέλος, η εύρυθμη λειτουργία και η παραγωγή έργου για την Περιφέρειά μας, απαιτεί αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού από κάθε περιφερειακή ενότητα, χωρίς αποκλεισμούς. Εμείς, λοιπόν, θα φέρουμε κοντά στην Περιφέρεια όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού.

-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές για την περιφέρεια Α.Μ.Θ. στην περίπτωση εκλογής σας;

Όπως έχουμε επισημάνει και κατά την προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο στην δική μας Περιφέρεια. Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες διαπιστώνονται ελλείψεις και προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας. Η προτεραιότητα της διοίκησής μας θα είναι η στοχευμένη αναζήτηση και διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων. Δυστυχώς, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης δεν διεκδίκησε και δεν έλαβε τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για να ξεκινήσουν τα απαιτούμενα έργα ή να ολοκληρωθούν κάποια που ήδη έχουν ξεκινήσει. Δεν υφίσταται κανένας προγραμματισμός και καμία υποδομή για να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκούς πόρους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρακολουθήσαμε την άνευ προγραμματισμού και στόχευσης ανακοίνωση για τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων της Περιφέρειας, για έργα που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν μπορούν και αν προλαβαίνουν να γίνουν, προκειμένου ο απερχόμενος Περιφερειάρχης να «πείσει» τους πολίτες ότι γίνεται έργο. Επομένως, η πρώτη προτεραιότητα μας θα είναι ο εκ νέου προγραμματισμός στη βάση του σχεδίου που έχουμε εξαγγείλει, προκειμένου να τεθεί η Περιφέρεια σε αναπτυξιακή τροχιά.

-Πιστεύετε ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μικρότερη από αυτήν της πρώτης Κυριακής; Αν ναι, τι ρόλο θα διαδραματίσει στο τελικό αποτέλεσμα;

Πιστεύω, ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για το μέλλον του τόπου μας. Ο δικός μας συνδυασμός έχει εργαστεί σκληρά τους τελευταίους μήνες και έχουμε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Αυτό που έχω αποκομίσει εγώ από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες σε όλη την Περιφέρεια είναι ότι ζητούν την αλλαγή. Για το λόγο αυτό, είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα προσέλθει στις κάλπες.

-Τέλος, θα θέλαμε το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Α.Μ.Θ. ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στις 2 Ιουνίου;

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, είτε ο συνδυασμός υπήρξε η επιλογή τους, είτε όχι. Σέβομαι και τιμώ την πολιτική ιδεολογία του κάθε πολίτη. Ο μεγαλύτερος και κοινός εχθρός όλων είναι η αποχή. Την Κυριακή καλούμαστε να επιλέξουμε τον άνθρωπο που θα ενώσει, που θα συνεργαστεί χωρίς προκαταλήψεις, με όλους όσους εκλέχτηκαν. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ότι προτεραιότητά μου είναι και θα είναι η προκοπή της Περιφέρειας και των ανθρώπων της, καθώς και η εξασφάλιση της συνεργασίας με όλους. Καλώ, λοιπόν, όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την ενότητα, την προκοπή και την ευημερία του τόπου μας.