«Δεν είναι μόνο το ότι έκλεισε η αξιολόγηση στην ώρα της, είναι και το ότι δεν έχουμε πρόσθετα μέτρα από αυτήν. Άρα λοιπόν μηδέν ευρώ επιβάρυνση κι αυτή είναι η μεγάλη της διαφορά από τις προηγούμενες δυο αξιολογήσεις», τόνισε με δηλώσεις του στον »Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Μορφίδης, μετά την έγκριση από το Eurogroup της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.

»Η χώρα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και μ’ αυτά που έχει συμφωνήσει και υπογράψει. Φυσικά είναι ένα σημάδι ότι φτάνουμε στο τέλος με τα μνημόνια, είναι ένα από τα βήματα που έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει, για να μπορέσουμε το καλοκαίρι να τελειώσουμε με τα μνημόνια, την επιτροπεία κι όλα αυτά που μας έχουν εγκλωβίσει εδώ και αρκετά χρόνια», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Κώστας Μορφίδης.

Πολύ σύντομη η συζήτηση στο Eurogroup – Ικανοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στο Eurogroup ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

»Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επίσης, ανέφερε πως το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία.

Ολοένα και πιο κοντά θεωρεί τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους ο Κώστας Μορφίδης

»Το πρακτικό της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης είναι ότι φτάνουμε στο τέλος κι ότι είμαστε ολοένα και πιο κοντά στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να …ανασάνει η ελληνική οικονομία. Οι συζητήσεις θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά, άρα μέσα στο 2018 και παράλληλα με την έξοδό μας από τα μνημόνια, νομίζω ότι θα έχει διευθετηθεί και το ελληνικό χρέος», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μορφίδης.