Ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στην Τουρκία: Η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου ότι «Η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο», είναι η ανακοίνωση της συνέχισης της πολιτικής ξεπουλήματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το επόμενο βήμα μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας και την εκχώρηση ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας στα Σκόπια και στους Σκοπιανούς.
Χωρίς αναστολές, ο Έλληνας υπουργός μας είπε ότι αναγνωρίζει δικαιώματα της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου, αγνοώντας τις πάγιες εθνικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου. Δεν πρόκειται για μία ακόμη επιπολαιότητα και άγνοια… πρόκειται για μία επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων που –προκειμένου να γίνουν αρεστοί σε ξένες δυνάμεις- δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραδώσουν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.
Θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για όλα τα θέματα με την Τουρκία, εφόσον οι γείτονες:
– Αποσύρουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία
– Επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης
– Αναγνωρίσουν ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Επικίνδυνη η άγνοια της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα

«Όταν ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι “η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν” τι ακριβώς εννοεί; Εννοεί και στα Ίμια; Στις δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο; Εννοεί την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;», ρωτά, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Επιπλέον, οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας αλλά και οι ανεκδιήγητες απόψεις κυβερνητικών βουλευτών, όπως του κ. Τσιρώνη, επιβάλλουν άμεσες απαντήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο. Η ελαφρότητα, η επιπολαιότητα, ακόμα και η άγνοια της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα την καθιστούν πλέον επικίνδυνη», προσθέτει ο κ. Κουτμουτσάκος.