Ανήσυχος για τις εξελίξεις που απειλούν να βάλουν φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε στον «Ενήμερο» ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Μορφίδης, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα τη σημαντική θέση της χώρας μας στο πεδίο αυτών των εξελίξεων.

«Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας είναι ένας φάρος σταθερότητας σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει πολλά προβλήματα, με συγκρούσεις, πολέμους, πρόσφυγες. Βεβαίως και ανησυχούμε πάρα πολύ με όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία, ιδιαίτερα με την αντιπαράθεση στην οποία έχουν μπει η Ρωσία και οι Η.Π.Α.», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μορφίδης.

«Μέχρι να έρθει το τέλος του πολέμου στη Συρία θα περάσουμε πολλά στάδια που θα είναι δύσκολα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα»

«Νομίζω ότι αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια πολύ μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ό,τι μέχρι τώρα, γιατί όλοι λέγαμε ότι ο πόλεμος στη Συρία φτάνει στο τέλος του, ότι θα μπορέσουμε να ησυχάσουμε ως περιοχή από ένα μεγάλο αγκάθι. Δυστυχώς βλέπουμε ότι μέχρι να έρθει το τέλος του πολέμου στη Συρία θα περάσουμε πολλά στάδια που θα είναι δύσκολα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα», συμπλήρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή»

Αναφορικά με την ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ο κ. Μορφίδης σημείωσε: «Η Τουρκία χάνει τον ρόλο της ως μια περιφερειακή δύναμη, σε κάτι που είχε επενδύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, θέλοντας να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Από δικά της λάθη ή από δικές της επιλογές έχει μείνει εκτός και στριμωγμένη με προβλήματα στο εσωτερικό της. Η αντίδρασή της είναι αυτή που έχει φέρει την όλη αστάθεια στην περιοχή, οι προκλήσεις με τις οποίες προσπαθεί σπασμωδικά να θυμίσει τον περιφερειακό της ρόλο και την σημασία της, η αμφισβήτηση των συνθηκών όπως της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και οι καθημερινές δηλώσεις που είναι επιθετικές προς τη χώρα μας, αλλά και προς άλλες χώρες. Έχει μεταβληθεί σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή».

«Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πορεία που έχουμε χαράξει κι είναι μια πορεία σταθερότητας και ειρήνης, πάντα με σεβασμό των διεθνών συνθηκών και οργανισμών»

Σε σχέση με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας έναντι όλων αυτών των προκλήσεων, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισήμανε: «Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πορεία που έχουμε χαράξει κι είναι μια πορεία σταθερότητας και ειρήνης, πάντα με σεβασμό των διεθνών συνθηκών και οργανισμών. Αυτή η τακτική μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα, δηλαδή ο πιο σταθερός «παίκτης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και από την άλλη να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την Τουρκία, δεδομένου ότι εκτός από τα πολιτικά ζητήματα αρχίζει να εξελίσσεται εκεί και μια οικονομική κρίση».

«Αν εμείς δεν τσιμπήσουμε και δεν πέσουμε στην ακραία ρητορική τους, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε κέρδη από την συνεχόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος»

Τέλος, για το αν θεωρεί ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα μπορούσαν εν δυνάμει να κάνουν κακό στον ελληνικό τουρισμό, ο Κώστας Μορφίδης απάντησε: «Οι Τούρκοι κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να επανέλθουν στον τουρισμό γιατί έχουν πληγεί πολύ. Θέλουν να επανακάμψουν στο τουριστικό πεδίο, αλλά αυτό δεν έχει αποτελέσματα και μπορεί να δημιουργήσουν έξτρα προβλήματα σε εμάς, γιατί θεωρούν ότι είμαστε ο ανταγωνιστής τους. Αν εμείς δεν τσιμπήσουμε και δεν πέσουμε στην ακραία ρητορική τους, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε κέρδη από την συνεχόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος».