Με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολο Βαγενά, συναντήθηκαν στις 11 το πρωί της Παρασκευής (12/4), μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ο.Λ.Μ.Ε.

Η κινητοποίηση εντασσόταν στην αντίδραση των εκπαιδευτικών στη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ’ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την Ο.Λ.Μ.Ε., με το νέο σχέδιο υποβαθμίζεται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ’ Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου.

Α. Βαγενάς: »Εγώ πάντα έχω ανοιχτά τα αυτιά μου, για να ακούω τις θέσεις των συναδέλφων μου…»

«Δέχτηκα στο γραφείο μου αντιπροσωπεία εκ μέρους της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας. Συζητήσαμε για το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και βέβαια για τον τρόπο των εξετάσεων. Θα διαβιβάσω στο υπουργείο ό,τι μου έδωσαν οι συνάδελφοι, όπως και τα συμπεράσματα της συζήτησης που κάναμε. Εγώ πάντα έχω ανοιχτά τα αυτιά μου, για να ακούω τις θέσεις των συναδέλφων μου. Μπορούμε να διαβιβάζουμε στο υπουργείο, τα όποια ζητήματα τίθενται από το συνδικαλιστικό όργανο», ανέφερε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Βαγενάς.

Σ. Τότης: »Ζητάμε από τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσει μαζί μας, κάτι που δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα και υποκριτικά μας ζητά και τα ρέστα»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας Σωτήρης Τότης, δήλωσε: «Αίτημά μας είναι να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, γιατί είναι ένα κακό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο φτιάχνει ένα σχολείο ημιμάθειας. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές μας να παίρνουν γνώσεις και εφόδια για τη ζωή τους και να μπορούν από εκεί και πέρα να στέκονται ως άνθρωποι μέσα στην κοινωνία και να μπορούν να εξασφαλίσουν εργασιακές συνθήκες αργότερα καλύτερες. Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, καθώς γίνεται φροντιστηριοποίηση του τρίτου έτους του Γενικού Λυκείου, πέρυσι είχαμε το κόψιμο ενός έτους από την τεχνική εκπαίδευση στα Εσπερινά, μειώνονται τα ωράρια και γενικότερα η νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας δεν γίνεται με βάση το καλό των μαθητών και την περισσότερη μόρφωσή τους, αλλά μάλλον για οικονομικούς λόγους για να μπορέσει να έχει λιγότερους καθηγητές και να μπορέσει να βολέψει τα ωράριά του καλύτερα. Περιμένουμε να δούμε και το πρόγραμμα της Β’ Λυκείου και από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε περισσότερα. Επίσης, έχουμε θέμα με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια καθώς φεύγουν οι πανελλήνιες, μιλάμε για εθνικό απολυτήριο, φτιάχνουμε ένα σχολείο βαθμοθηρίας. Ζητάμε από τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσει μαζί μας, κάτι που δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα και υποκριτικά μας ζητά και τα ρέστα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Τότης.

Τα αιτήματα εκ μέρους της Ο.Λ.Μ.Ε.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Το ν/σχ πρέπει να αποσυρθεί γιατί:

Υποβαθμίζει τη γενική παιδεία,

Μετατρέπει την Γ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο,

Διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές,

Δεν πλήττεται η παραπαιδεία.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

«Ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις

Κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου».

Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας με τη συμπλήρωση του 60ου έτους