Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί με ακρίβεια το πότε. Για τις παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι μίλησε στον «Ενήμερο» ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Αυτοί που θα προσέλθουν στα λογιστικά γραφεία, είτε θα υποβάλουν μόνοι τους τις φορολογικές τους δηλώσεις, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα τεκμήρια, αλλά και τις αποδείξεις από τις αγορές που πραγματοποίησαν το 2017 με κάρτες», επισήμανε αρχικά ο κ. Κλειτσιώτης.

Πολλοί οι φορολογούμενοι που πληρώνουν επιπλέον φόρους επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια

«Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τα τεκμήρια, αυτά οπωσδήποτε θα πρέπει να τα καλύψουν. Αν δεν είναι αυτό εφικτό πρέπει να δουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εισοδήματα παλαιότερων ετών, ώστε να τα καλύψουν. Είναι πολύ σοβαρό θέμα αυτό, γιατί πολλοί φορολογούμενοι, δυστυχώς, δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και πληρώνουν επιπλέον φόρους. Επιπλέον θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσέξουν να μεταφερθούν σωστά από τις τράπεζες τα ποσά των αγορών που έχουν κάνει μέσω καρτών. Αν δουν ότι δεν μεταφέρεται σωστά το ποσό από τις τράπεζες, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στο αρμόδιο τραπεζικό κατάστημα γιατί δεν έγινε η μεταφορά για την κάλυψη του αφορολογήτου, ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν πέναλτι, δηλαδή επιπλέον φόρο 22%. Αυτές είναι οι δυο βασικές παγίδες, αυτές είναι οι βασικές επισημάνσεις, ειδικά για όσους τις κάνουν μόνοι τους τις φορολογικές τους δηλώσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Ανοίγοντας το σύστημα θα συμβούλευα τους φορολογούμενους να σπεύσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις…»

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να καταθέσει κανείς τη φορολογική του δήλωση, ο γνωστός οικονομολόγος απάντησε: «Ανοίγοντας το σύστημα θα συμβούλευα τους φορολογούμενους να σπεύσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Το να αφήνουν να περνά ο χρόνος και να τρέχουμε την τελευταία στιγμή, δεν βοηθά καθόλου ούτε τους φοροτεχνικούς, ούτε τους ίδιους τους φορολογούμενους. Δημιουργούνται, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, πολλά προβλήματα με το taxisnet».

Περί αφορολογήτου…

Για το αν θεωρεί πιθανή τη μείωση του αφορολογήτου πριν από το 2020, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Έχει ψηφιστεί η μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020. Οι δανειστές πιέζουν η μείωση να γίνει από 1.1.2019. Ευχής έργο θα ήταν να μη συμβεί αυτό μια χρονιά νωρίτερα. Ωστόσο δεν αποκλείεται κιόλας, γιατί οι πιέσεις είναι που δεχόμαστε είναι μεγάλες. Ελπίζω η διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς να είναι τέτοια, ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι επιπλέον φόρο μια χρονιά νωρίτερα».

Τραγικό το να καταργηθούν οι ρυθμίσεις

Σε σχέση τέλος με τις φήμες που διέρρευσαν πρόσφατα περί απαίτησης των δανειστών να καταργηθούν πλήρως από τη νέα χρονιά όλες οι ρυθμίσεις, ο Ντίνος Κλειτσιώτης επισήμανε: «Αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει καθόλου την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Οι ρυθμίσεις βοηθάνε στο να πάρουμε επιπλέον έσοδα, έχει αποδειχθεί αυτό και στο παρελθόν. Όσες φορές είχαμε καλές ρυθμίσεις τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν. Δεν θα μπορέσει κανένας επαγγελματίας να σταθεί, καθώς οι περισσότεροι έχουν ρυθμίσεις, που πολλοί τις τηρούν. Αν συμβεί αυτό νομίζω ότι θα είναι τραγικό. Πιστεύω όμως ότι δεν θα συμβεί, γιατί το υπουργείο Οικονομικών θα στυλώσει τα πόδια και δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο».