Με δεδομένη μείωση σε ένα ποσοστό της τάξης 8 – 10% θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2020 για το νησί της Θάσου, καθώς για την επόμενη χρονιά, σταματούν τρεις πτήσεις από το εξωτερικό, δύο από την Αγγλία και μια από την Ολλανδία.

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο τουριστικός πράκτορας του νησιού, Σάκης Ζηλιαχωβινός, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην κίνηση που καταγράφηκε από τον Μάιο και μέχρι σήμερα στη Θάσο, καθώς και για το τι αναμένεται από εδώ και στο εξής, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Εκ προοιμίου ξέρουμε ότι αυτές οι πτήσεις θα αφαιρέσουν 7.000 με 8.000 θέσεις στον προγραμματισμό…»

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί ακυρώσεις πτήσεων για το 2020. Πτήσεις που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια στο νησί, ανεξαρτήτως δυσκολίας πληρότητας, δεν θα πραγματοποιηθούν. Πρόκειται για δυο πτήσεις από την Αγγλία και μια ακόμη από την Ολλανδία. Εκ προοιμίου ξέρουμε ότι αυτές οι πτήσεις θα αφαιρέσουν 7.000 με 8.000 θέσεις στον προγραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε από τώρα ότι θα έχουμε μια πτώση 8 με 10% για την επόμενη χρονιά στον προγραμματισμό μας. Από εκεί και πέρα το πως θα εξελιχθούν οι πωλήσεις το 2020, αυτό θα το αντιληφθούμε μέσα στον χειμώνα, όταν θα αρχίσει η περίοδος των πωλήσεων και θα δούμε αν οι πληρότητες των πτήσεων είναι σε δρόμο κάλυψης ή θα έχουμε δυσκολίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Ζηλιαχωβινός.

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε φέτος κι αυτό που επισημαίνουμε από την αρχή της περιόδου των πωλήσεων, είναι ότι οι θέσεις στα αεροπλάνα δεν γεμίζουν!»

«Από τη σεζόν του 2018 προς τη σεζόν του 2019 που διανύουμε τώρα, ο προγραμματισμός των πτήσεων ήταν σχεδόν ο ίδιος. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε φέτος κι αυτό που επισημαίνουμε από την αρχή της περιόδου των πωλήσεων, είναι ότι οι θέσεις στα αεροπλάνα δεν γεμίζουν! Ή γεμίζουν με last minute offers, με αποτέλεσμα όταν ερχόμαστε στο σημείο, καθώς διανύουμε το 2019 να προγραμματιστούν οι tour operators για το 2020, λαμβάνουν πάντα υπόψη τη συμπεριφορά των κρατήσεων του 2019», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.

Συνεργάτης του κ. Ζηλιαχωβινού από την Αγγλία του μεταφέρει σε e mail το τι φταίει για το σταμάτημα των πτήσεων

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε μήνυμά του προς τον κ. Ζηλιαχωβινό Άγγλος συνεργάτης του. Σχετικά, ο τουριστικός πράκτορας από τη Θάσο, δήλωσε στον «Ε»: «Επικοινωνώντας με ανθρώπους – κλειδιά στις αποφάσεις όταν θα ανοίξει και θα κλείσει ένας προορισμός, προσπάθησα να προσεγγίσω κάποιους για να δούμε από που ξεκινά η ρίζα του κακού. Τα αποτελέσματα των απαντήσεων ήταν λυπηρά, αποκαρδιωτικά θα έλεγα. Μεταφράζοντας το μήνυμα, μας λέει ότι βλέποντας τους αριθμούς ακολουθούν τη ζήτηση κάθε αγοράς. «Δυστυχώς», γράφει ο συνεργάτης μας από την Αγγλία, «η παραγωγή για τη Θάσο είναι πολύ χαμηλή συγκριτικά με άλλους προορισμούς της ίδιας εμβέλειας. Γνωρίζω πόσο όμορφο είναι το νησί και εδώ υπάρχει υπευθυνότητα, καθώς επιχειρηματίες και οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για το νησί πρέπει να λάβουν τέτοια μέτρα για να αυξηθεί η ζήτηση». Μας υποδεικνύει δηλαδή ότι πάσχουμε στη διαφήμιση. Αυτή τη στιγμή το νησί δεν διαφημίζεται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας κι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το όνομα του νησιού».

«Οι πληρότητες έχουν ανέβει σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε – Συνολικά, σε σχέση με πέρυσι είμαστε πιο κάτω…»

Σε σχέση με την κίνηση που καταγράφηκε από τον Μάιο και μετά, αλλά και για το πως είναι η κατάσταση στην παρούσα φάση, ο κ. Ζηλιαχωβινός υπογράμμισε: «Οι πληρότητες έχουν ανέβει σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και διανύουμε την υψηλή σεζόν. Από τα μέσα Ιουλίου, μέχρι και τέλος Αυγούστου είναι η δυναμική της υψηλής σεζόν, δεν είναι η δυναμική των κρατήσεων. Είναι κάτι που χρονικά μας το δίνουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Παρ’ όλα αυτά πάντως οι πληρότητες κατά περίπτωση και πάλι δεν αγγίζουν το 100%. Απλά λέμε ότι είναι σε υψηλό ποσοστό, λόγω εποχής. Συνολικά, σε σχέση με πέρυσι είμαστε πιο κάτω και θα είμαστε σε θέση περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου θα έχουμε μια καταγραφή ακριβώς να πουμε σε τι ποσοστό είμαστε κάτω».

Μεγάλα τα ποσοστά μείωσης Μάιο και Ιούνιο – Ερωτηματικό ο Σεπτέμβριος

«Ήδη τον Μάιο είχαμε μεγάλο ποσοστό μείωσης, ο Ιούνιος, ειδικά το πρώτο μισό του, το ποσοστό ήταν επίσης μεγάλο. Στη συνέχεια μέχρι τα μέσα Ιουλίου κάπως διορθώθηκαν τα πράγματα και δεν ήμασταν προς τα κάτω. Από εδώ και πέρα και τον Αύγουστο πρέπει να χτυπήσουν ταβάνι οι κρατήσεις, δεν το βλέπω, υπάρχει όμως πληρότητα σε ικανοποιητικό βαθμό. Απομένει να καταγραφεί και ο Σεπτέμβριος για να έχουμε συνολική εικόνα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.