Την πεποίθησή του, ότι οι έλεγχοι στα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, θα αποδώσουν καρπούς, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιάννης Μαρκιανός.

”Το πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι πάρα πολύ έντονο και επηρεάζει τις νόμιμες επιχειρήσεις. Την τελευταία τριετία έχει εκτιναχθεί και γι’ αυτό πιέζουμε ως φορείς, ώστε να δημιουργηθούν τρόποι ελέγχου, όπως είναι το μητρώο που ήταν μια καλή κίνηση, η οποία όμως έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή, αλλά και να γίνονται έλεγχοι για να εντοπίζονται αυτοί οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκιανός για το θέμα.

Περίπου 90.000 όσοι ασχολούνται με εκμετάλλευση κατοικιών μέσω διαδικτύου – Από αυτούς στο μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έχουν εγγραφεί περίπου 55.000

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται µε την εκμετάλλευση κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού (π.χ. Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000 σε όλη τη χώρα. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο της Α.Α.∆.Ε. περίπου οι 55.000. Η µη εγγραφή στο μητρώο συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο Taxisnet και τα στοιχεία κάθε μίσθωσης. Σε όσους εντοπισθούν να µη δηλώνουν το σχετικό εισόδημα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Κύριο μέσο εντοπισμού της φοροδιαφυγής αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ελέγχων

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κύριο μέσο εντοπισμού της φοροδιαφυγής αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ελέγχων. Δηλαδή, οι ελεγκτές θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου ακινήτων και τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και τα στοιχεία των μεταβιβάσεων για να εντοπίσουν τα εξής: Εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα έντυπα Ε1 και Ε2 από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ταυτίζονται με τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών. Στην περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις, θα σχηματίζεται έκθεση ελέγχου και θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα που προκύπτουν. Επίσης, όταν δεν έχουν δηλώσει τη μίσθωση των ακινήτων στο μητρώο, θα επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που έχουν γίνει με μετρητά, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων, αλλά και αν έχει καταβληθεί ο φόρος μεταβίβασης που αναλογεί. Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος καταβάλλεται κανονικά επί της αντικειμενικής αξίας, αλλά η συναλλαγή γίνεται στο σύνολό της με μετρητά. Στις περιπτώσεις αυτές θα ελέγχονται τόσο ο πωλητής όσο και αγοραστής για τυχόν φοροδιαφυγή ή ακόμα και ξέπλυμα χρήματος.

”Μετά από πιέσεις που έχουν γίνει από μεριάς του κλάδου μας, έχουν αρχίσει να γίνονται έλεγχοι και νομίζω ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα”

”Πάγια θέση του κλάδου μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια μορφή αδειοδότησης για αυτού του τύπου τις μισθώσεις. Να υπάρξει ένας τύπος αδειοδότησης από τον Ε.Ο.Τ., ώστε να υπάρχουν και προδιαγραφές, αλλά και έλεγχος στο προϊόν που παρέχεται. Μετά από πιέσεις που έχουν γίνει από μεριάς του κλάδου μας, έχουν αρχίσει να γίνονται έλεγχοι και νομίζω ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα”, συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ξεπερνούν τις 3.000 τα καταλύματα τύπου Airbnb στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Μεγάλος αλλά απροσδιόριστος ο αριθμός των μη νόμιμων

”Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακόμη ένα κομμάτι που είναι αόρατο κι αυτό είναι το δύσκολο να ελεγχθεί. Είναι κυρίως αλλοδαποί που έχουν αγοράσει κατοικίες, μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω σελίδων στο διαδίκτυο, στόμα με στόμα ή με αγγελίες στη χώρα τους. Αυτοί πραγματικά είναι αδύνατο με την υπάρχουσα νομοθεσία να εντοπιστούν”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκιανός.

Ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τον αριθμό των νόμιμων καταλυμάτων τύπου Airbnb στην περιφέρεια μας, αλλά και τον αριθμό των μη νόμιμων, απάντησε: ”Σίγουρα τα καταλύματα που ξέρουμε και είναι τύπου Airbnb, ξεπερνούν τις 3.000. Μιλάμε δηλαδή για αυτά τα οποία εμφανίζονται στις πλατφόρμες κλπ. Είναι σίγουρα όμως μεγάλος ο αριθμός αυτών που δεν φαίνονται. Δεν είναι τόσα όσο τα εμφανή, αλλά είναι μεγάλο και απροσδιόριστο το νούμερό τους”.