Θετικός θεωρεί ότι θα είναι ο αντίκτυπος για τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της οικοδομής, ο οποίος επλήγη σημαντικότατα στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Αναμφίβολα τα όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό για τον χώρο της οικοδομής κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, διότι είναι γνωστό το πόσο έχει πληγεί η οικοδομή τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά κάτι αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια κάποια ανάκαμψη του κλάδου», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πιστεύω ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και τους πολίτες και την αγορά, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν σχεδόν 250 με 300 επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή…»

«Γίνονται ήδη κάποιες ανακατασκευές και ανακαινίσεις στα ακίνητα. Άρα κάθε ελάφρυνση η οποία προκύπτει στον τομέα αυτόν νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πιστεύω ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και τους πολίτες και την αγορά, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν σχεδόν 250 με 300 επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή. Πέραν αυτού πρέπει να πω ότι έχει ανακοινωθεί και αναμένεται στα επόμενα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν κατά πληροφορίες, η πρόταση του κεντρικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ελλάδας και του προέδρου μας του κυρίου Στασινού για 7 μέτρα στην οικοδομή που θα τονώσουν τον κλάδο. Επίσης, στην οικοδομική δραστηριότητα μιλάμε και για τις τακτικές αναβαθμίσεις των κτισμάτων, οι οποίες θα τύχουν και φορολογικής απαλλαγής, που είναι γνωστά τα προγράμματα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» της νέας εξοικονόμησης ενέργειας, της θερμομόνωσης και όλα τα σχετικά», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. ―Α.Μ.

«Οφείλω αναμφίβολα να επισημάνω ότι το θέμα της Πολεοδομίας το προσπαθούμε άοκνα και εμείς, όπως και άλλοι φορείς όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια για να λύσουμε το θέμα. Το ζητούμενο είναι να απομειωθεί ο συσσωρευμένος όγκος των οικοδομικών αδειών…»

Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της Πολεοδομίας, τονίζοντας σχετικά: «Οφείλω αναμφίβολα να επισημάνω ότι το θέμα της Πολεοδομίας το προσπαθούμε άοκνα και εμείς, όπως και άλλοι φορείς όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια για να λύσουμε το θέμα. Το ζητούμενο είναι να απομειωθεί ο συσσωρευμένος όγκος των οικοδομικών αδειών. Έχουμε κάποια άμεσα μέτρα σε συνεργασία και με τον Δήμο Καβάλας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να επανέλθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Ακόμη βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Στο νησί της Θάσου είναι αλήθεια πως προχώρησε κάπως το θέμα και εκτονώθηκε η κατάσταση, καθώς κατά ένα ποσοστό 10 με 15% ο φόρτος των αδειών αυτών μειώθηκε».

«Στον Δήμο Παγγαίου η κατάσταση διευθετήθηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Δόμησης και αυτό είναι προς τιμήν του δήμου…»

«Ευελπιστούμε ότι πραγματικά υπάρχει θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους για να λυθεί μετά επιτάσεως το θέμα αυτό το θέμα. Στον Δήμο Παγγαίου η κατάσταση διευθετήθηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Δόμησης και αυτό είναι προς τιμήν του δήμου. Εδώ και ενάμιση χρόνο εκδίδονται άδειες και τουλάχιστον εκεί υπάρχει μία ροή να μην πω κανονική, αλλά βελτιωμένη, καθώς έφυγε ο φόρτος αυτός από την Πολεοδομία Καβάλας που ήταν υπεύθυνη για όλο το νομό. Έτσι έμεινε τώρα η Καβάλα, η Θάσος και η Χρυσούπολη. Γενικότερα στον Δήμο Καβάλας, που είναι και το κέντρο του νομού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, θα έλεγα ότι είναι χειρότερα, καθώς όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στην Πολεοδομία Καβάλας που είναι υπεύθυνη και για τους υπόλοιπους Δήμους», συμπλήρωσε ακόμη για το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ακίνητα

Στα ακίνητα «επενδύει» με ένα πακέτο μέτρων η κυβέρνηση  προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο της 84ης Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε κίνητρα για τις νέες οικοδομές και την ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση κατοικιών. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα μέτρα θα δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο της κτηματαγοράς. Έτσι, οι ελαφρύνσεις για τα ακίνητα είναι οι ακόλουθες: Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών. Η αναστολή θα διαρκέσει 3 χρόνια (2020-2022). Χορήγηση έκπτωσης φόρου εισοδήματος ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η αναστολή θα διαρκέσει τρία χρόνια (2020 – 2022) και ο φόρος θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση το 2023.