Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενημέρωση για να μην πέσετε θύματα τηλεφωνικής απάτης

Ημέρα:

spot_img

Την προσοχή των πολιτών, κυρίως των ηλικιωμένων, για να μην πέσουν θύματα τηλεφωνικής απάτης, εφιστά ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας, ταξίαρχος, Γιάννης Καραμανλής.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μεσημέρι της Τρίτης (21/1), ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως και στην Καβάλα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας».

Ο τρόπος δράσης των επιτήδειων απατεώνων

«Συγκεκριμένα οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και προφασιζόμενοι ότι στενό συγγενικό πρόσωπο (των θυμάτων) έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό, ζητούν χρήματα, είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες, είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης. Προσοχή, είναι απατεώνες!», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας.

Πώς πρέπει να κινηθούν οι πολίτες σε περίπτωση που δεχθούν τηλεφώνημα

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν την πρακτική οι υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή δημόσιους χώρους και να ζητούν από τους πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή για την παράλειψη νόμιμων ενεργειών. Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού σας προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνό του, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ανάγκη. Ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι. Τέλος, ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας», συμπλήρωσε ακόμη ο ταξίαρχος Γιάννης Καραμανλής.

Το ποσό που ζητούν οι επιτήδειοι συνήθως φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ

Σύμφωνα πάντα με τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, οι δράστες επιδιώκουν τα θύματά τους να είναι υπερήλικα άτομα, καθώς όταν είναι νεαρό άτομο στο τηλέφωνο το κλείνουν απευθείας. Επίσης, ανέφερε ότι τα ποσά που ζητούν δεν είναι μεγάλα, αλλά συνήθως κυμαίνονται κοντά στα 1.000 ευρώ.

Συμπλήρωσε δε ότι τα τηλέφωνα γίνονται από αχυράνθρωπους, ενώ το τηλέφωνο μπορεί να είναι βουλγάρικο ή ρουμάνικο, ενώ δεν είναι και εύκολο να τους εντοπίσεις. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι δεν είναι μόνο μια ομάδα που το κάνει αυτό, ενώ όπως υπογράμμισε οι πιο πολλοί απ’ όσους έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί είναι Βούλγαροι υπήκοοι. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει παρατηρηθεί να υπάρχει Έλληνας σε αυτές τις απάτες, χωρίς αυτό να αποκλείεται στο μέλλον. Τα τηλεφωνήματα που κάνουν είναι σε σταθερά και τυχαία. Δεν ξέρουν εκεί που παίρνουν ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο. Λένε για παράδειγμα «η κόρη σας είχε ατύχημα. Μα δεν έχω κόρη» απαντά το θύμα και τότε το κλείνουν αμέσως.

Τα 50 έφτασαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα περιστατικά τηλεφωνικής απάτης στην Π.Ε. Καβάλας, εξ αυτών μόλις δυο εξαπατήθηκαν

«Τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα περιστατικά τηλεφωνικής απάτης έφτασαν τα 50 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαπατήθηκαν και οι 50, αλλά μόνο δυο. Έχουν γίνει συλλήψεις σε διάφορες περιοχές και μέχρι στιγμής οι δράστες είναι μόνο από τα Βαλκάνια. Γενικότερα προκαλούν πανικό στους ηλικιωμένους και τους ζητούν να κρατήσουν ανοιχτό το τηλέφωνο και να μην επικοινωνήσουν με άλλους και βάζουν άλλο άτομο που λέει για παράδειγμα «μητέρα χτύπησα στείλε μου χρήματα». Το θέμα είναι να το αντιληφθούν οι πολίτες. Έχουμε κάνει ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ σε Νέστο, Παγγαίο και Καβάλα. Έχουμε σκοπό να κάνουμε κι άλλες δράσεις, όπως σε ιερούς ναούς κλπ. Τις προσεχείς ημέρες θα κάνουμε δράσεις, γιατί ενώ είχε καταλαγιάσει το θέμα για αρκετό διάστημα, πλέον υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιστατικών», δήλωσε καταληκτικά ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...