Είδος προς… εξαφάνιση θα αποτελεί σε πέντε χρόνια περίπου η ποικιλία σταφυλιών σουλτανίνα στην Π.Ε. Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Παγγαίου όπου καλλιεργείται, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κ. Παπαμερής η εξέλιξη αυτή θα επέλθει με μαθηματική ακρίβεια, καθώς το «ξήλωμα» της εν λόγω ποικιλίας από τους σταφυλοπαραγωγούς και η αντικατάστασή της με νέες πιο ανθεκτικές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το 30% με 40% της ποικιλίας σουλτανίνα του δήμου Παγγαίου θα έχει «ξηλωθεί» μέχρι και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2017 -2018

Η μεγαλύτερη αντικατάσταση αμπελιών με ποικιλία σουλτανίνα γίνεται στη δημοτική ενότητα Ελευθερών του δήμου Παγγαίου κι ακολουθεί η δημοτική ενότητα Ορφανού.

Στη δημοτική ενότητα Πιερέων η αντικατάσταση της σουλτανίνας με άλλες ποικιλίες είναι πολύ πιο μικρή, καθώς αντίστοιχα τα αμπέλια με σουλτανίνα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις Δ.Ε. Ελευθερών και Ορφανού.

Όπως εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέχρι και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2017 -2018 θα έχει «ξηλωθεί» το 30% με 40% των αμπελιών της ποικιλίας σουλτανίνα.

Η αφόρητη πίεση που ασκούν με νέες ποικιλίες οι χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής η αιτία αντικατάστασης της σουλτανίνας

«Δυστυχώς, γίνομαι μάντης κακών, αλλά μέσα στην επόμενη πενταετία η επονομαζόμενη ναυαρχίδα των σταφυλιών της περιοχή μας, η περίφημη ποικιλία σουλτανίνα, θα αποτελεί είδος προς …εξαφάνιση, καθώς η πίεση που ασκούν ανταγωνίστριες χώρες από την Ευρώπη και την Αφρική με νέες ποικιλίες είναι αφόρητες. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα βρίσκουμε ένα αμπέλι με σουλτανίνα με το ζόρι! Οι παραγωγοί μας στρέφονται σε πιο ανθεκτικές ποικιλίες, αλλά είναι κακό αυτό που θα συμβεί για ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο θα χαθεί από την Π.Ε. Καβάλας», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τρέχουμε να προλάβουμε τις αγορές, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μη μένουμε εκτός παιχνιδιού…»

Ωστόσο και από άποψη παραγωγής δεν φαίνεται να είναι καλή χρονιά η φετινή για την ποικιλία σουλτανίνα, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο Κώστας Παπαμερής.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι παραγωγική χρονιά για τη σουλτανίνα φέτος, ότι έχουμε δηλαδή φουλ παραγωγή. Είμαστε νορμάλ θα έλεγα όπως και στις υπόλοιπες ποικιλίες, όπου η παραγωγή δείχνει να είναι φυσιολογική από άποψη ποσοτήτων.

Εκτός που είναι λιγότερη σε ποσότητα σουλτανίνα, λόγω του «ξηλώματός» της, πιστεύω ότι θα είναι λιγότερη και η παραγωγή της. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να τρέχουμε να προλάβουμε τις αγορές, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μη μένουμε εκτός παιχνιδιού. Έχουμε πετυχει την τελευταία 15ετια με την καλή ποιότητα, τα καλύτερα πιστοποιημένα από πλευράς υπολειμμάτων φαρμάκων σταφύλια να παραμένουμε στις αγορές, αν και οι ποσότητες μας είναι μικρές. Καταφέραμε με την ποιότητα μας να είμαστε ψηλά», ανέφερε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της Π.Α.Μ.Θ.