Αρνητικό ήταν το πρόσημο για τον μήνα Σεπτέμβριο στην αγορά της Καβάλας, παρά το ότι, λόγω και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών από το εξωτερικό, αναμενόταν οι τζίροι στα τοπικά καταστήματα να είναι μεγαλύτεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Όπως επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης, η μεγάλη κίνηση που παρατηρήθηκε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στην περιοχή μας δεν αποτυπώθηκε τελικά και στα ταμεία των εμπόρων της πόλης.

Η κίνηση «έπεσε» ιδιαίτερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

«Ο Σεπτέμβριος, αν τον απομονώσουμε, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για την τοπική αγορά. Συζητώντας και με προέδρους Εμπορικών Συλλόγων άλλων πόλεων, γενικά υπήρχε αυτό το κλίμα της πτωτικής τάσης, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη, οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι σε αριθμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σε σημείο να έχουν ενοικιαστεί τα πάντα για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή μας, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε σε πραγματική αξία στους τζίρους μας και στα ταμεία», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Βασίλης Λεμονίδης.

Μήνας με παραδοσιακή κίνηση για την τοπική αγορά ο Οκτώβριος – Στο 80% οι νέες παραλαβές στα καταστήματα

Ερωτηθείς σχετικά με τι αναμένει η τοπική αγορά τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, απάντησε: «Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας, ο οποίος παραδοσιακά έχει κάποια καλή κίνηση, αρκεί βέβαια να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες. Τα καταστήματα της πόλης μας έχουν πλέον αρχίσει να δέχονται το 70 με 80% των νέων παραλαβών. Η αγορά είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί τους καταναλωτές για τις αγορές των χειμερινών ειδών και από άποψη ποιότητας και σε αναλογία τιμών».

Οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις με βάση το μηνιαίο δελτίο της Ε.Σ.Ε.Ε.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Ε.Σ.Ε.Ε., οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το μήνα Σεπτέμβριο του 2017, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία, συνοψίζονται ως εξής:
– Αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
– Καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα.
– Αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
– Μηνιαία αύξηση/ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών.

– Περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
– Μηνιαία υποχώρηση – ετήσια ενίσχυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – επίπεδο τιμών.

Β. Κορκίδης: Οριακά κινήθηκε το εμπόριο το μήνα Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας για το Σεπτέμβριο του 2017, δήλωσε: «Παρά τις μικτές τάσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας το μήνα Σεπτέμβριο, το εμπόριο φαίνεται να κινήθηκε οριακά, αλλά σταθερά υψηλότερα σε τζίρο και απασχόληση φέτος το καλοκαίρι. Βεβαίως το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, αφού ακολουθεί ένα καθοριστικό τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα διαμορφώσει τους τελικούς οικονομικούς δείκτες για το 2017, καθώς και τα επίπεδα τζίρου και όγκου πωλήσεων στο εμπόριο.»