Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

7 καυτές απαντήσεις για το διαζύγιο λόγω μοιχείας (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η μοιχεία, η συζυγική απιστία παραμένει ένα από τα βαρύτερα γαμικά παραπτώματα, που στιγματίζουν βαριά την ζωή των συζύγων και οδηγούν συνήθως στο διαζύγιο. Παραβιάζεται βάναυσα με τη μοιχεία η υποχρέωση συζυγικής πίστης νομικά και ηθικά.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας αποκαλύψω ότι θα θέλατε να ξέρετε για το νόμο για την μοιχεία και το διαζύγια για μοιχεία.

Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα σχετικά με την μοιχεία και ένα – ένα όλα τα σχετικά ερωτήματα.

1. Υπάρχει από το νόμο υποχρέωση αμοιβαίας πίστης των συζύγων;

Ναι υπάρχει. Το άρθρο 1386 Α.Κ. θέτει τον βασικότερο κανόνα του γάμου υποχρεωτικό και για τους δύο συζύγους που έχει ως εξής:

“Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος”.

Συνέπεια του παραπάνω κανόνα απορρέει ότι ο γάμος επιβάλλει υποχρέωση αμοιβαίας πίστης, που σημαίνει υποχρέωση των συζύγων να αποφεύγουν γενετήσιες σχέσεις με τρίτα πρόσωπα καθώς και την υποχρέωση τους να έχουν γενετήσιες σχέσεις αποκλειστικά μεταξύ τους.

2. Ποιος ο ορισμός της μοιχείας. Με άλλα λόγια τι είναι η μοιχεία;

Γεννάται το ερώτημα ποια είναι η έννοια της μοιχείας και τούτο γιατί λείπει εντελώς νομοθετικός ορισμός της έννοιας της μοιχείας και έτσι δημιουργείται ένα θέμα. Όσον αφορά τον προσδιορισμό της έννοιας της μοιχείας διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις.

Η κρατούσα άποψη λέει ότι μοιχεία είναι η κατά τη διάρκεια του γάμου γενετήσια επαφή δύο προσώπων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι παντρεμένο με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση τους. Η μοιχεία οδηγεί σε παραβίαση της οφειλόμενης συζυγικής πίστης.

Η μοιχεία είναι ένα από τα πιό σοβαρά συζυγικά παραπτώματα, που κλονίζουν σοβαρά και ανεπανόρθωτα τον γάμο και οδηγούν κατά κανόνα στο διαζύγιο.

3. Τι άλλο σημαντικό πρέπει να ξέρω για τη μοιχεία;

Δεν παίζει ρόλο ποιό είναι το φύλο των προσώπων της μοιχείας, ποιό είναι το είδος της επαφής και ο βαθμός της σεξουαλικής ικανοποίησης τους. Ακόμη και σε περιπτώσεις αμέλειας μπορεί να στοιχειοθετηθεί μοιχεία.

Μοιχεία θεωρείται ακόμα και η συνουσία της μιας φοράς και όχι κατ΄ανάγκη η επανειλημμένη μοιχεία. Η απόπειρα της μοιχείας δεν μπορεί να λειτουργήσει για την εφαρμογή του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού, όπως και οι υπόνοιες της μοιχείας ή και άλλων γενετήσιων εκδηλώσεων, φλερτ, γενική ερωτική διάθεση του συζυγου με τρίτο πρόσωπο.

Μοιχεία δεν συνιστά η τεχνητή γονιμοποίηση. Η διάσταση του συζύγου δεν αποκλείει κατά κανόνα τη μοιχεία και συνεπώς τη λειτουργία του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού του γάμου, ούτε η ακυρότητα ή η ακύρωση του γάμου πριν από την αμετάκλητη ακύρωση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

 

spot_img

Διαφημίσεις