Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

6 + 1 άρθρα ποινικού κώδικα, που προστατεύουν το θεσμό της οικογένειας (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σήμερα θα σας παραθέσω τα έξι (6) συν ένα (1) άρθρα του Ποινικού κώδικα όπως ισχύει σήμερα, που επιβάλουν ποινική τιμωρία σε εκείνους που παραβιάζουν με την αξιόποινη συμπεριφορά τους συγκεκριμένους κανόνες προστασίας του σημαντικού θεσμού της οικογένειας.

Τα επίμαχα άρθρα είναι: 354 (Διατάραξη της οικογενειακής τάξης) ,356 (Διγαμία), 358 (Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής), 359 (Εγκατάλειψη εγκύου), 360 (Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου), 360Α (Παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία ανηλίκου) και το άρθρο 169Α (Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων)

Τα έξι πρώτα άρθρα βρίσκονται στο ΕΙΚΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ποινικού Κώδικα με τίτλο “ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” ενώ το τελευταίο άρθρο βρίσκεται στο ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π.Κ. με τίτλο “ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ” και έχουν ως εξής:

ΕΙΚΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

“Άρθρο 354- Διατάραξη της οικογενειακής τάξης

Όποιος νοθεύει ή συγκαλύπτει την οικογενειακή τάξη άλλου και ιδίως όποιος υποβάλλει τέκνο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.”

“Άρθρο 356 – Διγαμία

Ο σύζυγος ή αυτός που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αν τελέσει νέο γάμο ή συνάψει νέο σύμφωνο συμβίωσης πριν αμετακλήτως διαλυθεί ή ακυρωθεί ο προηγούμενος γάμος ή το προηγούμενο σύμφωνο συμβίωσης, καθώς επίσης και εκείνος που συνάπτει μαζί του νέο γάμο ή νέο σύμφωνο συμβίωσης εν γνώσει ότι υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης που δεν λύθηκε ή δεν ακυρώθηκε, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.”

” Άρθρο 358 – Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής

Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.”

“Άρθρο 359- Εγκατάλειψη εγκύου

Όποιος εγκαταλείπει σε απορία γυναίκα που έμεινε απ` αυτόν έγκυος και που λόγω της εγκυμοσύνης ή του τοκετού της δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.”

“Άρθρο 360 – Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου

1. Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου νεότερου από δεκαπέντε έτη παραλείπει να το παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, αν δε συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.

2. Αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας ή επίτροπος υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.”

Τη συνέχεια άρθρου μπορείτε να την διαβάσετε στην διεύθυνση kavala-lawyer.blogspot.com

spot_img

Διαφημίσεις