Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

4 καίριες απαντήσεις για τη διατροφή ανηλίκου και τη σχέση της με τη γονεϊκή αποξένωση (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ

Ημέρα:

spot_img

Αν είσαι χωρισμένος γονιός, ιδίως πατέρας και σε απασχολεί σοβαρά το θέμα διατροφής των ανηλίκων τέκνων σου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Λοιπόν πρόσφατα ένας διαζευγμένος πατέρας με ρώτησε πως καθορίζουν τα δικαστήρια την διατροφή για τα ανήλικα παιδιά και αν δέχονται υπερβολικές ή παράλογες αξιώσεις διατροφής. 

Επειδή μπορεί αυτό το ερώτημα να απασχολεί και άλλους χωρισμένους πατέρες θα απαντήσω σε αυτό και γενικά για το θέμα διατροφής ανηλίκων τέκνων με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου να γίνουν αυτά που θα πω πιο κατανοητά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πρώτο κρίσιμο ερώτημα.

  1. Έχουν οι γονείς ανηλίκου τέκνου υποχρέωση να το διατρέφουν?

Βεβαίως και έχουν κοινή και μάλιστα ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους. Οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους. Την υποχρέωση αυτή την έχουν ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματα του δεν αρκούν για τη διατροφή του. 

Αντίστοιχη κοινή υποχρέωση διατροφής του χωρίς γάμο γεννηθέντος τέκνου τους έχουν, υπό τους αυτούς όρους, η μητέρα του και ο εκουσίως ή δικαστικώς αναγνωρισθείς ως φυσικός του πατέρας. 

  1. Πως προσδιορίζεται το μέτρο της διατροφής των ανηλίκων τέκνων?  

Αυτό προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου ανηλίκου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβιώσεως, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη επιτηρήσεως και εκπαιδεύσεως και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου διατροφής.

  1. Τι περιλαμβάνει η διατροφή του ανήλικου τέκνου και πως καθορίζεται το ποσό της δικαιούμενης διατροφής?

Η διατροφή του του ανήλικου τέκνου περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία για τη συντήρηση και εν γένει εκπαίδευση του έξοδα.

Για να καθοριστεί το ποσό της δικαιούμενης διατροφής αξιολογούνται κατ` αρχήν τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου. Καθοριστικό στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του ανηλίκου, δηλαδή οι όροι διαβιώσεως, του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις ή απλώς υπερβολικές αξιώσεις και η σπατάλη χρημάτων.

Να σταθούμε σε αυτό το σημείο και να επισημάνουμε ότι στη νομολογία των δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου επαναλαμβάνεται στο σκεπτικό τους η μη ικανοποίηση παράλογων  ή υπερβολικών  αξιώσεων διατροφής,  η σπατάλη χρημάτων και στην εκάστοτε περίπτωση εξειδικεύεται πότε συντρέχει τέτοια περίπτωση. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...