Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί της covid-19 (του Θωμά Αγγελόπουλου)

Ημέρα:

spot_img

του Θωμά Αγγελόπουλου

Σε 3 σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τις απόψεις για την λοίμωξη covid-19, αναφέρεται ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θάσου Θωμάς Αγγελόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook. Συγκεκριμένα γράφει:

Είναι κοινή διαπίστωση ότι τελευταία κινδυνεύουμε να γκρεμίσουμε όσα με μεγάλη προσπάθεια χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα, επειδή ορισμένοι αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας , προβάλλουν αυθαίρετες απόψεις και υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές.
Θα εστιαστώ σε 3 σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τις απόψεις αυτές για τη λοίμωξη covid-19:

1.”ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ”

Ο ιός SARS COV-2 είναι πολύ μεταδοτικότερος, πιο μολυσματικός και πιο θανατηφόρος από τον ιό της κοινής εποχικής γρίπης. Για τη γρίπη έχουμε τα εμβόλια, υπάρχει ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα (Tamiflu).
Θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί παρόμοιο υγειονομικό πρόβλημα και σε μια “καινούργια” γρίπη από ένα μεταλλαγμένο ιό για την οποία δεν θα είχαμε εμβόλιο ή ανοσία ή αποτελεσματικό φάρμακο. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαζόταν να πάρουμε παρόμοια μέτρα προστασίας.
Ο SARS COV-2 προκαλεί τη νόσο Covid-19 , που μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα σαν αυτά μιας απλής γρίπης αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ιδιότυπη βαριά πνευμονία , να οδηγήσει σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), σε πολυοργανική ανεπάρκεια και στον θάνατο.

2.”ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ”

Όλοι οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής γνωρίζουν πως συμπληρώνεται ένα πιστοποιητικό θανάτου. Καταγράφονται τα καταληκτικά συμπτώματα, οι συνυπάρχουσες παθήσεις και η ΑΙΤΙΑ του θανάτου. Αν για παράδειγμα υπάρξει μια παραμελημένη αποφρακτική ουροπάθεια από υπερπλασία προστάτη σε ένα άτομο με χρόνια νεφρική νόσο και οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ουραιμικό κώμα, αιτία θανάτου δεν είναι η νεφρική νόσος αλλά η ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ του προστάτη.
Αν επί υπάρχουσας χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής διακοπεί αυθαίρετα η αντιπηκτική αγωγή και προκληθεί εμβολή στη μεσεντέριο αρτηρία και στη συνέχεια γενικευμένη περιτονίτιδα και σηπτικό shock, η αιτία θανάτου είναι η ΔΙΑΚΟΠΗ της αντιπηκτικής αγωγής.
Είναι απόλυτα σωστό να αναφέρεται ο Κορωνοϊός μεταξύ των αιτίων θανάτου σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις , που απορρυθμίστηκαν λόγω της λοίμωξης. Εάν π.χ. ένας καρδιοπαθής νοσήσει ,απορρυθμιστεί η καρδιά του από τον ιό και λόγω του καρδιακού υποστρώματος πεθάνει ,αυτό καθαρά οφείλεται στον ιό, διότι αν δεν υπήρχε ο ιός δεν θα πέθαινε και ίσως ζούσε για αρκετά χρόνια ακόμη.
Στα νέα άτομα που πεθαίνουν και έχει διαπιστωθεί ότι είναι κατά 80% παχύσαρκα , δεν μπορούμε να πούμε ότι η αιτία θανάτου είναι η παχυσαρκία!

“ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ”

Είναι δικαίωμά μου να πιστεύω σε ότι θέλω αλλά η δημοκρατία μας σταματά εκεί που αρχίζει η δημοκρατία του συνανθρώπου μας. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να είμαι ασυμπτωματικός και να μεταδίδω τη νόσο είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την άποψη και την επιθυμία του διπλανού μου για την αυτοπροστασία του, να τηρώ τα απαραίτητα μέτρα και να φορώ σωστά τη μάσκα ανεξάρτητα από τα πιστεύω μου. Εκτός αν έχω τη δυνατότητα να κάνω καθημερινά ένα τεστ PCR και να το επιδεικνύω.
Ας σοβαρευτούμε και ας συμμορφωθούμε με τις οδηγίες των ειδικών και της πολιτείας αναμένοντας το πολυπόθητο εμβόλιο.
Διαφορετικά θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και οι απώλειες ανθρώπων και θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε lockdown. Τότε θα αναρωτηθούμε και πάλι “Τις πταίει;”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...