Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Μάσκες στα πρόσωπα και όχι στις ψυχές μας..» (της Μαρίας Στεργίδου)

Ημέρα:

spot_img

Η Μαρία Στεργίδου, ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, καταθέτει, με άρθρο της στον «Ενήμερο», τις απόψεις της σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα (14/9), αλλά και για την πολυσυζητημένη πλέον χρήση της προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία.

«Και κάπως έτσι σιγά – σιγά, μας αποχαιρετά ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι που μας στέρησε άθελά του την ξεγνοιασιά και τη χαλάρωση προγενέστερων. Στην εποχή της πανδημίας του covid19, το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν. Στο ιατρικό σκέλος, ο πρώτος και τελευταίος λόγος ανήκουν ασφαλώς στους ειδικούς
επιστήμονες. Στο ψυχολογικό, οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και τις βιώνουμε καθημερινά, αν και η ολοκληρωμένη αποτίμηση θα γίνει σαφώς μετά τη λήξη της πανδημίας», αναφέρει αρχικά στο άρθρο της η Μαρία Στεργίδου.
«Η χρήση μάσκας είναι ένα ζήτημα δύσκολο αλλά απαραίτητο, θα είναι άκρως ωφέλιμο να υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση και επεξήγηση στα παιδιά…»

«Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία για να υποδεχθούν τα παιδιά, τους μικρούς ήρωες αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Άλλο ένα σημαντικό πλαίσιο ζωής όπου οι συνθήκες θα αλλάξουν ριζικά. Η καλή συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών θα είναι κομβική όσο ποτέ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αρχικά ότι η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και αβέβαιη για όλους και απαιτεί σύμπνοια και αποφυγή συγκρούσεων.
Η χρήση μάσκας, επιπλέον, είναι ένα ζήτημα δύσκολο αλλά απαραίτητο, σύμφωνα με τις οδηγίες, να τεθεί σε εφαρμογή. Θα είναι άκρως ωφέλιμο να υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση και επεξήγηση στα παιδιά για τη χρησιμότητά της, τόσο εκ μέρους των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για επίλυση αποριών και αντιμετώπιση δυσκολιών», τονίζει στη συνέχεια του άρθρου της η γνωστή ψυχολόγος.

«Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις ως προς την τήρηση των μέτρων λόγω κούρασης, δυσπιστίας ή άγνοιας κινδύνου…»

Παράλληλα, η Μαρία Στεργίδου, υπογραμμίζει ότι η διαχείριση του θέματος της χρήσης μάσκας εξαρτάται και από την ηλικία των παιδιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η αυστηρότητα με τα μικρά παιδιά ενδέχεται να τους προκαλέσει φόβο ή ανησυχία, εφόσον τα νήπια, για παράδειγμα, δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως όλες τις πτυχές του σοβαρού αυτού παγκοσμίου ζητήματος. Η παρουσία τους στο σχολείο, ωστόσο είναι ευεργετική, όχι μόνο μαθησιακά, αλλά και κοινωνικά και συναισθηματικά. Απαιτούνται, λοιπόν, δουλειά, υπομονή και διαρκής επαγρύπνηση. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο εύκολο σαφώς να κατανοήσουν περισσότερες παραμέτρους της κατάστασης. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις ως προς την τήρηση των μέτρων λόγω κούρασης, δυσπιστίας ή άγνοιας κινδύνου».

«Η πορεία αυτή σίγουρα θα είναι άκρως απαιτητική και δύσκολα προβλέψιμη»

 «Είναι σημαντικό απ’ όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την κουλτούρα της αυτοφροντίδας, της προστασίας των ευάλωτων ομάδων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Τα παιδιά, εξάλλου, έχουν το χάρισμα να μας εκπλήσσουν ευχάριστα! Η πορεία αυτή σίγουρα θα είναι άκρως απαιτητική και δύσκολα προβλέψιμη. Η έκφραση των συναισθημάτων, όχι μόνο εκ μέρους των μαθητών, αλλά όλων, μπορεί να αποβεί πολύτιμη. Κάθε άνθρωπος με την ξεχωριστή του προσωπικότητα αντιδρά με τρόπο μοναδικό. Όλα τα συναισθήματα στην πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη, θετικά και αρνητικά, πρέπει να γίνουν αποδεκτά με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση πνεύματος ελπίδας και αισιοδοξίας, παρά τις δυσκολίες», σημειώνει ακόμη η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας.

«Ποιος είναι ο στόχος αυτή τη φορά; Η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας ακεραιότητας. Ο ασφαλέστερος δρόμος για να τον πετύχουμε είναι η τήρηση των μέτρων και η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Έριδες και αντιμαχίες θα μας αποπροσανατολίσουν από τον κοινό αυτό αγώνα. Μάσκες στα πρόσωπα, λοιπόν και όχι στις ψυχές μας..»

 «Σε μια «μη κανονική» κατάσταση δεν μπορούμε να απαιτούμε την κανονικότητα! Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να επαναξιολογούν διαρκώς τα πράγματα, να ξεπερνούν τα όποια εμπόδια και να λαμβάνουν αναγνώριση και θετική ανατροφοδότηση για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο επίτευγμα. Να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ανάγκη με ευαισθησία, ενημέρωση και δίχως εφησυχασμό ή κινδυνολογία. Η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών επιστημόνων στα σχολεία θα είναι αρωγός στην επίτευξη των σκοπών αυτών. Σε κάθε νέα δοκιμασία, είναι άκρως βοηθητικό το να θέτουμε στόχους προς επίτευξη. Ποιος είναι ο στόχος αυτή τη φορά; Είναι πιο ζωτικός από ποτέ και διττός: η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας ακεραιότητας. Ο ασφαλέστερος δρόμος για να τον πετύχουμε είναι η τήρηση των μέτρων και η μεταξύ μας αλληλεγγύη. ΄Εριδες και αντιμαχίες θα μας αποπροσανατολίσουν από τον κοινό αυτό αγώνα. Μάσκες στα πρόσωπα, λοιπόν και όχι στις ψυχές μας! Θα τα καταφέρουμε! Καλή σχολική χρονιά», καταλήγει στο άρθρο της στον «Ενήμερο» η Μαρία Στεργίδου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...