Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί είναι σε όφελος των παιδιών να μεγαλώνουν και με το πατρικό πρότυπο;

Ημέρα:

spot_img

Σήμερα θα απαντήσουμε στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς και ιδίως πατέρες. Θα απαντήσουμε στο γιατί είναι προς το πραγματικό συμφέρον των παιδιών να μεγαλώνουν με το πατρικό πρότυπο. Θα δούμε τι λένε οι δικαστικές αποφάσεις για το πατρικό πρότυπο, γιατί είναι καλό να μεγαλώνουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς και με το πατρικό πρότυπο, τί λένε οι ψυχολόγοι και τέλος η προσωπική μου γνώμη στο θέμα αυτό.

Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε την απάντηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.

Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.

Στη νομολογία δικαστηρίων μας για θέματα επιμέλειας/επικοινωνίας τέκνων έχει γίνει αναφορά αφενός σε ελάχιστες δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν για το πατρικό πρότυπο την λειτουργία του καθώς και αφετέρου στην προσπάθεια μητέρων που αποξενώνουν τα παιδιά τους από το πατέρα ώστε να μεγαλώνουν με ισχνό ή χωρίς πατρικό πρότυπο. Η αναφορά αυτή διαπίστωσα προς λύπη μου ότι είχε να κάνει μόνο με την αναγκαιότητα της επικοινωνίας με τον πατέρα για την λειτουργία του πατρικού προτύπου και όχι με την συνεπιμέλεια όπως θα έπρεπε.

Από μια μικρή επισκόπηση νομολογίας αναφορικά με το πατρικό πρότυπο ενδεικτικά βρήκα ότι:

Σε μια δικαστική απόφαση διαπιστώνεται πρόθεσή της μητέρας να δημιουργήσει για τα παιδιά ένα εντελώς καινούριο οικογενειακό περιβάλλον με ισχνό πατρικό πρότυπο.

Σε άλλη απόφαση διαπιστώνεται ότι η μητέρα υποδαυλίζει στα ανήλικα τέκνα αισθήματα αρνητισμού για την καταγωγή του πατέρα, αποξενώνοντάς τα από το περιβάλλον της πατρικής γραμμής, μεγαλώνοντάς τα χωρίς το πατρικό πρότυπο.

Μία άλλη πάλι δικαστική απόφαση διαπιστώνει ότι μετά από σταδιακή δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών μεταξύ πατέρα και παιδιού που έχει πλέον φτάσει σε κατάλληλη ηλικία η διανυκτέρευση στην οικία που o πατέρας και οι γονείς του διαμένουν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και απαραίτητη για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργία του πατρικού προτύπου.

Επίσης σε άλλη απόφαση σημειώνεται ότι είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της καλής σχέσης του ανήλικου παιδιού με τον πατέρα του για την ισορροπημένη διαδικασία εξέλιξής του ιδιαίτερα στην τρυφερή ηλικία, δεδομένου του φύλου του και της ανάγκης του να διαμορφώνεται με βάση και το πατρικό πρότυπο. Η ύπαρξη του πατέρα στη ζωή ενός ανηλίκου είναι δεδομένα σημαντική για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Είναι γεγονός ότι η επαφή του παιδιού με τον πατέρα είναι αναγκαία ώστε να μην αποξενωθεί από αυτόν ψυχικά και προκειμένου να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν, με την πάροδο του χρόνου, τα αμοιβαία μεταξύ τους αισθήματα στοργής και αγάπης που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας και ψυχικής ισορροπίας του ανηλίκου.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η κυρία Μαρία Καπερώνη κλινική ψυχολόγος παιδιών και εφήβων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενόψει της αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου με το ν. 4800/2021, σε συνέντευξή της τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δύο γονείς εμφανίζουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, αναπτύσσοντας και υγιέστερες διαπροσωπικές σχέσεις.

…. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και δείτε το βίντεο στη δ/νση:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2022/01/patriko-protypo.html

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...