Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Απληστία. Θανάσιμο αμάρτημα!

Ημέρα:

spot_img

του Παύλου Λεμοντζή

« Ὤ, ἐσεῖς ποὺ ἔχετε τὰ πλούτη καὶ ποὺ μόνο τί λογῆς εἶναι ἡ ἀληθινὴ χαρὰ δὲν ξέρετε. Ἄνθρωποι βασανισμένοι, σαστισμένοι ἀπὸ τὶς ἔγνοιες κι ἀπὸ τὶς σκουτοῦρες, σκλάβοι στὴ φιλοδοξία καὶ στ᾿ ἄλλα πάθη, ὢ ἄσωτοι γυιοί, ποὺ φάγατε τὰ ξυλοκέρατα καὶ δὲν χορτάσατε, γυρίστε πίσω στὸ σπίτι τοῦ πατέρα σας τοῦ πονετικοῦ, ποὺ δὲν εἶναι ἄλλο παρὰ ἡ καρδιὰ ἡ δική σας, καὶ μπεῖτε μέσα νὰ ξαποστάσετε, νὰ εὐφρανθῆτε καὶ νὰ νοιώσετε τὴν ἀληθινὴ χαρά»

Φώτης Κόντογλου: «Ζωή πολυμέριμνη, χωρίς καμία εσωτερική ευτυχία».

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι μια «κατά συνθήκη», μια «κατ’ ανάγκη» κοινωνία. Δεν έχει τη συνεκτική δομή της ανάλογης των μυρμηγκιών ή των μελισσών που όλα τα έντομα είναι ίδια, «αδέλφια» μεταξύ τους, καθώς γεννιούνται και πεθαίνουν, κατά φουρνιές, μαζί.

Η κοινωνία των ανθρώπων είναι χαλαρή, ανομοιογενής, και ετερόκλητη, που την αποτελούν διάφορες μη οικογενείς ομάδες. Στην ουσία, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από υποκοινωνίες, στις οποίες τα μεμονωμένα άτομα συμβιούν με σκοπό το όφελος από τη μεταξύ τους σχέση, έχοντας παράλληλα το κάθε ένα εξ αυτών την τάση να δημιουργεί ένα δικό του κόσμο. Επομένως, η ανθρώπινη «κοινωνία» είναι συναγωνιστική και ανταγωνιστική συγχρόνως, οπότε η απληστία κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον κι αυτό του προσδίδει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά, η οποία τον κάνει πολιτικό ον.

Το κλειδί στην ψυχολογία του άπληστου λέγεται «άγχος επιβίωσης από το άχθος του θανάτου». Είναι μια αντίδραση «φυσιολογική» η οποία εκδηλώνεται με τη μεταβολή των ορμονών και της ψυχολογίας. Το φαινόμενο της απληστίας απαντάται τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους, ασχέτως φύλου.

Η ιστορία διδάσκει ότι: Ο Μωυσής, τον οποίο ο Θεός τιμώρησε να μη δει την εκπλήρωση της αποστολής του, φαίνεται ότι ένας λόγος ήταν η απληστία του, καθόσον ευθυνόταν για την υφαρπαγή εκ μέρους του λαού του αυτών που νέμονταν οι Φιλισταίοι.

Ο Μίδας έμεινε για την απληστία του στο χρυσό, παροιμιώδης. Αλλά και ο Κροίσος, που δεν άκουσε το Σόλωνα στην αρετή του μέσου δρόμου αλλά τους ιερείς του Απόλλωνα για να επιτεθεί στον Κύρο και ν’ αυγατίσει κι άλλο την περιουσία του, τιμωρήθηκε δεόντως. Άπληστοι καθώς είχαν γίνει από τα δώρα του και αυτοί, δίνοντάς του έναν εκ πρώτης όψεως θετικό χρησμό, επέδρασσαν ως Νέμεση, παίρνοντάς τον στο λαιμό τους.

Αχόρταγος έχει καταντήσει κι ο άνθρωπος της εποχής μας. Κι όσο «τρώει», τόσο του ανοίγεται η όρεξη.
Είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι όλο και περισσότερο «θέλουμε».

Τελικά, καταλήξαμε να κάνουμε στόχο ζωής- ακούσια ή εκούσια – τη ρήση: «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη».
Καθημερινά επιβεβαιώνουμε μέσα από τις παγκόσμιες ειδήσεις ότι οι έχοντες και κατέχοντες, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεγαλώσουν αυτά που έχουν, διότι φοβούνται! Φοβούνται μη χάσουν σταγόνα από τη θάλασσα της περιουσίας τους, από κάποιον δυνατότερο! Φοβούνται μη χάσουν τον έλεγχο αυτών που έχουν και αυτών που επηρεάζουν.

Διάβασα πρόσφατα δυο ειδήσεις που, ναι μεν, πέρασαν στα ψιλά των ηλεκτρονικών εφημερίδων, αλλά έκαναν αλγεινή εντύπωση στο μέγα πλήθος και δικαίως προκάλεσαν – και ακόμη προκαλούν- αγανάκτηση. Ασφαλώς, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς επανόρθωση, χωρίς ελπίδα καμιάς αναπροσαρμογής. Ο φόβος, η αιτία. Μπορεί, ο οποιοσδήποτε εκφράσει τυχόν σχόλιο, να βρεθεί κατηγορούμενος. Κοράκια- δικηγόροι, αμειβόμενοι πλουσιοπάροχα, είναι έτοιμοι να τον κατασπαράξουν. Ωστόσο, μπορεί ο καθένας να βρει τις ειδήσεις (ασχολίαστες από συντάκτες) και να τις διαβάσει.

Πρώτη: Οι πλούσιοι, πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Πρόκειται για ένα από τα «αποστάγματα» της πανδημίας, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam.

Σύμφωνα με αυτή, η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν.

«21.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τις ανισότητες», σημειώνει η OXFAM.

Η δεύτερη: Ακίνητα σε Ελλάδα, Μονακό, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και Λας Βέγκας, φαίνεται πως είχε στην κατοχή του ο Γιώργος Τράγκας.

Ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ύστερα από σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο γνωστός δημοσιογράφος δεν πρόλαβε να αφήσει διαθήκη για την τεράστια περιουσία του.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε διαμάχες ανάμεσα στην τελευταία σύζυγό του Μαρία Καρρά και τα παιδιά του από προηγούμενους γάμους του.

Ο Γιώργος Τράγκας είχε αποκτήσει πολλά ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική και, πιο συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Μονακό (εκεί φέρεται να έχει τρία ή τέσσερα ακίνητα), σε Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και Λας Βέγκας.

Στο Μονακό ο Γιώργος Τράγκας φέρεται να είχε ένα διαμέρισμα στη rue de la Turbie, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως έδρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τού αποβιώσαντος και της συζύγου του Μαρίας Καρρά.

Ένα δεύτερο ακίνητο, διαμέρισμα σε κεντρικό δρόμο του πριγκιπάτου, φέρεται να δηλωνόταν ως μόνιμος τόπος διαμονής, ένα τρίτο βρίσκεται πάνω από το Parc Princesse Antoinette και αναφέρεται ως έδρα μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιών που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, ενώ ένα τέταρτο ακίνητο στην οδό Du Larvotto, ελέγχεται εάν ανήκε στον δημοσιογράφο και επιχειρηματία.

Στην Αμερική, ο Γιώργος Τράγκας, έτρεφε μεγάλη αδυναμία. Τρία ακίνητα ήταν στην κατοχή του, ένα σε Μαϊάμι, ένα σε Νέα Υόρκη και ένα σε Λας Βέγκας.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, επίσης, είχε αδυναμία στη χώρα μας. Εκτός από τη βίλα στην Εκάλη, όπου διέμενε με την τελευταία του σύζυγο Μαρία Καρρά, είχε επίσης ένα διαμέρισμα στο Κουκάκι με θέα στην Ακρόπολη, ενώ ερευνώνται ακίνητα σε Κύπρο, Μύκονο και Κέρκυρα.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι (ζώντες και τεθνεώτες) φτιάξανε την αμύθητη περιουσία τους «με τον σταυρό στο χέρι»; Αστείον πράγμα. «Με το πιστόλι στον κρόταφο», ναι. Είναι εφικτό.

Ας το παραδεχτούμε. Δυο μέτρα γης αναλογεί στον καθένα μας, στο τέλος. Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο της απληστίας δε θα πάψει να υφίσταται, όσο υπάρχουν άνθρωποι.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δικαιολογητικά για την προμήθεια κάρτας στάθμευσης στη χερσόνησο της Παναγίας

Από την Δημοτική Αστυνομία Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα Ενημερώνουμε τους...

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι του Δήμου Παγγαίου

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα έχουν την τιμή να...

Εκδηλώσεις για την Καθαρή Δευτέρα σε όλο τον νομό

Με μουσική, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί οι κάτοικοι του...

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...