Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Υποκείμενα νοσήματα» (του Παύλου Λεμοντζή)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Δύο λέξεις, πλέον, του συρμού. Μια μικρή φράση – ομπρέλα, μια δικαιολογία παντός τύπου και παντός καιρού για να κλείνουνε ήσυχα οι μακάβριες υποθέσεις.

«Υποκείμενα νοσήματα» εννοούνται οι χρόνιες παθήσεις. Κυρίως πνευμολογικής φύσεως. Βόλεψαν πολύ τους λοιμωξιολόγους και τις σερβίρουν καθημερινά μέσω του τύπου, μανούλες δε οι συντάκτες ειδήσεων σε κάτι τέτοια δάνεια, τα ανακυκλώνουν και έτερον ουδέν.

Θάνατος ηλικιωμένου από κορωνοϊό και πλάι φιγουράρει η φράση: «υποκείμενα νοσήματα». Όπως στο κηδειόχαρτο αναφέρονται οι εξ αίματος συγγενείς και κατόπιν οι λοιποί. Και τέλος.

Έως τώρα ουδείς τόλμησε στις περίφημες on line δηλώσεις των του γκρουπ του υπουργείου Υγείας να ρωτήσει κάποιον από το πάνελ : «Δηλαδή; Τι σημαίνει υπέκυψε ο εξηντάρης και είχε υποκείμενα νοσήματα; Τι στον κόρακα σημαίνει επακριβώς; Και γιατί αυτός ο καταραμένος ιός που δεν κάνει διακρίσεις πια και κτυπάει ανελέητα μικρούς και μεγάλους επιτάσσει να διολισθήσει η γλώσσα σας και να προσάψετε στο «δυστύχημα» τη φράση – δικαιολογία: «υποκείμενα νοσήματα»; Θα τολμήσει, άραγε, να ρωτήσει κάποιος από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και θα καταφέρει να απαντήσει ένας από τους απέναντι αρμοδίους, ευκρινώς και «to the point», στην ερώτηση;

Αμφιβάλω. Επειδή ολόκληρο το σύστημα υγείας στη χώρα μας, η οποία μετρά θανάτους πολύ περισσότερους από εκείνες που έχουν πολλαπλάσια κρούσματα μολύνσεων από τον ιό, πάσχει από «υποκείμενα νοσήματα». Δηλαδή, υποφέρει από χρόνιες παθογένειες που κληροδοτούνται από μια απερχόμενη κυβέρνηση στην επερχόμενη και η νοσηρή κατάσταση παραμένει, ίσως και να χειροτερεύει. Ένας φαύλος κύκλος αναλγησίας, ανικανότητας, αδιαφορίας, ωχαδερφισμού και πλιάτσικου. Μην το αναλύσουμε το τελευταίο, η κατάσταση με τις προμήθειες στα νοσοκομεία ήταν πάντα αμαρτωλή.

Κι ενώ οι θάνατοι σε ηλικιωμένους πληθαίνουν, δε φαίνεται να συγκινούνται ούτε οι αρχές ούτε το σώμα. Το «συγκινούμαι» πρέπει να εκλαμβάνεται από όλους από την ετυμολογική του προέλευση: συν και κινούμαι, μετατοπίζομαι ψυχικά. Όμως, καμία τέτοια είδηση δε μοιάζει να μετατοπίζει ψυχικά τον πολίτη. Αντίθετα, συμβαίνουν γεγονότα που μαρτυρούν ότι ο κόσμος δεν έχει ευαισθητοποιηθεί στην αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας. Βρέθηκαν νέα παιδιά να δηλώνουν στα μικρόφωνα, ευθαρσώς, ότι πρέπει να αποδημήσει στον άλλον κόσμο ένας δικός τους άνθρωπος, για να αποδεχθούν την ύπαρξη πανδημίας. Πρόκειται για μια απίστευτη κοινωνική αναλγησία που, σαφώς, προέρχεται από την οικογένεια. Θλιβερό, αλλά αληθές.

Αν δεν κατανοήσει ο πολίτης ότι η ασφάλειά του και, κατ’ επέκταση, η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική του ευθύνη, αυτός ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Επειδή, κατά έναν περίεργο τρόπο, ο πληθυσμός έχει εξαιρεθεί από τις ευθύνες που του αναλογούν. Ναι μεν το σύστημα υγείας νοσεί, αλλά το νοσηρό μυαλό είναι χειρότερη πληγή. Ναι μεν το κράτος οφείλει να εμπλουτίσει τα μέτρα προστασίας πολιτών είτε με αύξηση μέσων μεταφοράς είτε με προσλήψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, αλλά κι ο πολίτης δεν είναι δυνατόν να περιπλέκεται διαρκώς με συνωμοσιολογίες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ο ιός υπάρχει. Οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν από όλους, επειδή δεν είναι οι χώροι που μεταδίδουν τη συμφορά. Οι συμπεριφορές είναι αυτές που τη διαιωνίζουν. Ο «Χ» ανοικτός ή κλειστός τόπος μπορεί θαυμάσια να προστατευτεί, εφόσον ο νουνεχής άνθρωπος που τον επισκέπτεται φορά μάσκα, νιώθει ασφάλεια και τη μοιράζει στους άλλους. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Από μας εξαρτάται η κατρακύλα ή η επάνοδος σε μια κάποια κανονικότητα. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσιολογίας και τροφή για τα τρομολαγνικά κανάλια.

Όσο για τα «υποκείμενα νοσήματα», θαρρώ πως είναι ένας εύκολος τρόπος, όμως όχι άτρωτος, να πείθει το κοινό με μια επαναλαμβανόμενη δικαιολογία. Σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα αντιληφθεί ο γεννήτορας της φράσης- κουκούλα, ότι «εργάζεται» για την ίδια του την απογύμνωση.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img

Διαφημίσεις