Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Τέλος στο Αυτόφωρο για εξύβριση, δυσφήμηση και συκοφαντική δυσφήμηση – (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αγαπητοί φίλοι και φίλες στο σημερινό βίντεο θα αναφερθούμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα και ειδικότερα για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε ορισμένα εγκλήματα προσβολών τιμής και συγκεκριμένα για την εξύβριση (άρθρο 361 Π.Κ.), δυσφήμηση (άρθρο 362 Π.Κ.) και συκοφαντική δυσφήμηση (άρθρο 363 Π.Κ.) ακόμα και αν τελούνται δια του τύπου, εκτός και αν συντρέχουν ιδιάιτερα σοβαροί λόγοι.

Η κατάργηση αυτή επήλθε με την τροποποίηση του άρθρου 417 Κ.Ποιν.Δικονομίας με το άρθρο 32 του Νόμου 4596/2019 (ΦΕΚ Τ. Α’ 32/26-2-2019).

Ενόψει της αναφοράς αυτής στο αυτόφωρο έγκλημα να επισημάνουμε και να θυμηθούμε ορισμένα βασικά πράγματα για το αυτόφωρο έγκλημα.

Λοιπόν μιλάμε για αυτόφωρο έγκλημα ,όταν πρώτον δεν πέρασε ολόκληρη η μέρα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, δηλ. να μην πέρασε η 12 βραδυνή ώρα της επόμενης μέρας και συγχρόνως δεύτερον να συντρέχει μιά από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. να καταλαμβάνεται ο δράστης την ώρα που τελεί το έγκλημα ή
  2. να καταδιώκεται ο δράστης αμέσως μετά την αξιόποινη πράξη από δημόσια δύναμη ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή ή
  3. να συλλαμβάνεται ο δράστης σε χρόνο πολύ κοντινό στην αξιόποινη πράξη με αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία να συνάγεται η διάπραξη του εγκλήματος.

Κατ΄εξαίρεση στα αυτόφωρα εγκλήματα δεν χρειάζεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατ΄ άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος.

Επιτρέπεται η έρευνα σε ιδιωτική κατοικία εν καιρώ νυκτός ,προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης αυτόφωρου εγκλήματος (‘αρθ. 256 παρ. 5 εδ.β Κ.Π.Δ) κακουργήματος ή πλημμελήματος σε εισαγγελέα, ανακριτές ή πλημμελειοδίκες.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι μπορούν να διενεργήσουν αστυνομική προανάκριση, χωρίς παραγγελία του Εισαγγελέα.(άρθ. 245 παρ. 2 Κ.Π.Δ).

Ο κατηγορούμενος μπορεί στα πλάισια της αστυνομικής προανάκρισης να στερηθεί ορισμένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά του.(άρθρ. 97 παρ. 2 και 98 παρ. 1 εδ. β Κ.ΠΔ. για ενημέρωση και επικοινωνία κατηγορουμένου με τρίτα πρόσωπα)

Όταν πρόκειται για κατ΄ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα για να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία θα πρέπει επιπλέον να υποβληθεί προηγουμένως νομότυπη έγκληση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img

Διαφημίσεις