Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Πότε το δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει τη γονική μέριμνα;

Πως μπορείς να προσβάλεις την απόφασή του

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

του Γιώργου Γιαγκουδάκη

Σήμερα θα απαντήσουμε σε αυτήν την πολύ καίρια ερώτηση για να είσαι ενημερωμένος και να γνωρίζεις πως να αντιδράσεις νομικά στην περίπτωση αυτή.

Γειά σας, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος Καβάλας ειδικός σε οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω, με χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ενημερωμένος, να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.

Σας υπενθυμίζω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί. Kάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου και τις ενημερωτικές live μεταδόσεις μου στις οποίες μόνο οι εγεγγραμένοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο live chat.

Πάμε αμέσως στην απάντηση του σημερινού ερωτήματος.

Λοιπόν το δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 1532 Α.Κ. (κακή άσκηση γονικής μέριμνας) μπορεί εφόσον το ζητήσει ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή

2 αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή

  1. δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το λειτούργημά τους.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου.

Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου άρθρου 1532 Α.Κ., το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.

Στο εδ. 2 του άρθρου 1532 αναφέρονται ενδεικτικά έξι περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας:

α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,

β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,

γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,

δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,

ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,

στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

…. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη δ/νση:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/12/afairesi-gonikis-merimnas.html

spot_img

Διαφημίσεις