Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Παράλογες αξιώσεις διατροφής ανήλικου παιδιού – (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Έχει να κάνει με την διατροφή του ανήλικου παιδιού χωρισμένων γονιών.

Ειδικότερα θα αναλύσουμε και θα δώσουμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μπορεί να έχετε όπως:

Για τις παράλογες ή υπερβολικές αξιώσεις διατροφής που ζητά για λογαριασμό του παιδιού ο γονιός με τον οποίο διαμένει, για το αν αναγνωρίζει η πάγια νομολογία το φαινόμενο αυτό, για το τι μπορεί να αποφασίσουν τα δικαστήρια στη περίπτωση αυτή, για την εργαλειοποίηση του παιδιού στο ζήτημα παράλογων αξιώσεων διατροφής, για το πως θα πρέπει να καθορίζεται η διατροφή του παιδιού βάσει της πάγιας νομολογίας και τέλος για το τι πρέπει να κάνετε ως γονιός αν ασκηθούν σε βάρος σας παράλογες ή υπερβολικές αξιώσεις διατροφής παιδιού.

Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.

Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα βίντεο μου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.

Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς καμιά καθυστέρηση στο θέμα μας, που είμαι σίγουρος ότι απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που στη δικαστηριακή πρακτική διαπιστώνεται ο γονέας με τον οποίο διαμένει το ανήλικο τέκνο να ζητά την αποκλειστική επιμέλειά του παιδιού καθώς και παράλογα ή υπέρογκα ποσά διατροφής για αυτό. Με αυτό το τρόπο το παιδί εργαλειοποιείται και ασκούνται δικαστικά παράλογες ή υπερβολικές αξιώσεις διατροφής συνήθως, αλλά όχι απαραιτήτως, όταν ο υπόχρεος διατροφής γονέας έχει υψηλά εισοδήματα και περιουσία.

Το παιδί μετατρέπεται κυριολεκτικά ως όργανο για να ικανοποιηθούν οι εκδικητικοί σκοποί του ενός γονέα προς τον άλλο με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο. Οι εν λόγω σκοποί του γονέα είναι άσχετοι με το πραγματικό και βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Οι αξιώσεις αυτές και τα αντίστοιχα αιτούμενα ποσά διατροφής προφανώς και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του τέκνου και είναι τελικά αντίθετες στο ψυχικό και πνευματικό συμφέρον του τέκνου. Αυθαίρετα γίνεται μια υπερβολική αποτίμηση – εκτίμηση των αναγκών διατροφής του παιδιού. Απώτερος σκοπός στις περιπτώσεις αυτές είναι ο γονιός που ζητά διατροφή για το παιδί να έχει αθέμιτο και πέρα από κάθε λογική οικονομικό όφελος σε βάρος του άλλου γονέα.

Ο γονέας που διεκδικεί τις παράλογες ή υπερβολικές αξιώσεις διατροφής για το παιδί του, μπορεί να είναι ο πατέρας ή η μητέρα του ανηλίκου παιδιού. Τις περισσότερες φορές όμως είναι η μητέρα του παιδιού, αφού στατιστικά η αποκλειστική επιμέλεια έχει δοθεί από τα δικαστήρια στη μητέρα σε ποσοστό πάνω από 90%.

Στην πράξη εμφανίζονται μάλιστα περιπτώσεις ο γονιός με τον οποίο διαμένει το παιδί, να παρεμποδίζει εκβιαστικά την επικοινωνία του υπόχρεου σε διατροφή γονέα με τα τέκνα του, εφόσον ο τελευταίος αρνείται δικαιολογημένα να καταβάλει τα αιτούμενα παράλογα ή υπερβολικά ποσά διατροφής ανηλίκου. Γονεϊκή αποξένωση, αβάσιμες κατηγορίες απαξίωσης σε βάρος του υπόχρεου διατροφής γονιού, λανθασμένη διαχείριση των εξόδων ανατροφής ανηλίκου και σπατάλες του γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο ή εμφάνιση μηδενικού ή ελάχιστου εισοδήματος του ή πώληση περιουσιακών του στοιχείων είναι αρκετές φορές φαινόμενα που συνοδεύουν την διεκδίκηση των εν λόγω παράλογων ή υπερβολικών απαιτήσεων.

Κατά την πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας:

  1. Αναγνωρίστηκε με δικαστικές αποφάσεις ότι τα ανήλικα παιδιά καθίστανται όργανα για την άσκηση πιέσεων, ψυχολογικών και οικονομικών σε βάρος του υπόχρεου διατροφής γονέα για την ικανοποίηση παράλογων ή υπερβολικών αξιώσεων διατροφής παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές εφόσον αποδειχθεί ότι ζητούνται τέτοιου είδους αξιώσεις, τα δικαστήρια απορρίπτουν τις παράλογες αξιώσεις διατροφής και επιδικάζουν ποσά διατροφής, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του τέκνου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img

Διαφημίσεις