Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Οι δηλώσεις της ΠτΔ για “ανανέωση” του πληθυσμιακού δυναμικού μέσω της μετανάστευσης

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Του Σπύρου Κύρου, πτυχιούχου Οικονομικών Επιστημών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Eurobank σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού ανά έτος. Η ΠτΔ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να δούμε το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών. Η ομαλή ένταξή τους δε συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας!»

Δηλαδή, αντί να δοθούν σε Έλληνες που είναι πρόθυμοι να φέρουν παιδιά στον κόσμο κίνητρα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, πρόσθετα επιδόματα ως αντίβαρο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, αντί να υπάρχουν ολόκληρες εκστρατείες για να αντιστρέψουμε αυτή την πληθυσμιακή πτώση, αντί να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι χιλιάδες μορφωμένοι νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μας προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, η κυρία Σακελλαροπούλου μας λέει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την ενσωμάτωση μεταναστών, που στην παρούσα φάση έρχονται κατά κύριο λόγο παράνομα από τριτοκοσμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, στη συντριπτική πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, που δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με την Ελλάδα, δε γνωρίζουν τη γλώσσα και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν στοιχειώδη μόρφωση. Πώς και πού λοιπόν σε μία χώρα που μαστίζεται από 16% ανεργία θα απασχοληθούν ανειδίκευτοι εργάτες ερχόμενοι από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ. όταν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν μπορούν να βρουν δουλειά; Πώς θα συμβάλλουν αυτοί οι άνθρωποι στην οικονομική ανάπτυξη όταν –στην περίπτωση που καταφέρουν να δουλέψουν- η εργασία τους είναι μαύρη και αδήλωτη; Τα αποτελέσματα διακρίνονται τελικά σε περιοχές των μεγαλύτερων μας πόλεων, με την Αθήνα να έχει τα πρωτεία σε περιοχές που ‘γκετοποιούνται’, με λαθρομετανάστες να σχηματίζουν συμμορίες και να απασχολούνται σε διακίνηση ναρκωτικών, σε ληστείες, σε εμπόριο όπλων κ.α.

Τα γκέτο αυτά δημιουργούνται στις ευρωπαϊκές πόλεις γιατί οι μετανάστες αυτοί δεν μπορούν και/ή δε θέλουν να ενταχθούν σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία. Άραγε πόσο καλά εντάχθηκαν στην κοινωνία μας οι Πακιστανοί που πριν λίγες μέρες ξεγύμνωσαν και τράβηξαν βίντεο μια κοπέλα; Πόσο καλά εντάχθηκαν οι Αφγανοί που σκότωσαν τον 44χρονο πατέρα για μια φωτογραφική μηχανή την ώρα που θα πήγαινε τη γυναίκα του να γεννήσει; Ο Αφγανός που καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη στην Ελλάδα για απόπειρα δολοφονίας μιας 23χρονης κοπέλας, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν μετέβη στη Γερμανία για να βιάσει και να σκοτώσει μια 19χρονη κοπέλα; Στη δομή του Ελαιώνα οι μετανάστες δημιούργησαν ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, παράνομης ενοικίασης σκηνών σε άλλους λαθρομετανάστες και μεταφοράς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεργαζόμενοι με ομάδες ρομά. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, όμως επειδή οι όροι ‘ξενοφοβία’ και ‘ρατσισμός’ έχουν γίνει της μόδας και χρησιμοποιούνται σωρηδόν, είναι χρήσιμο να παρατεθούν ορισμένα στοιχεία.

Καθώς τα κύματα μεταναστών περνούσαν και περνάνε προς την Ευρώπη, ανάμεσα τους υπήρχε και ένας αξιόλογος αριθμός τζιχαντιστών, κάτι το οποίο παραδέχονται και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Γι’ αυτό είδαμε κατά καιρούς πολύνεκρες επιθέσεις, βομβιστικές, με μαχαίρια, με όπλα κ.α. Είδαμε ακόμα την εγκληματικότητα να αυξάνεται κατακόρυφα. Το 2017, τα στατιστικά έδειξαν ότι στη Σουηδία, το 92% των βιασμών προήλθε από μετανάστες ερχόμενους από τις παρακάτω χώρες με τη σειρά: Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ερυθραία, Συρία, Γκάμπια, Ιράν, Παλαιστίνη, Χιλή και Κόσσοβο. Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τον κοινωνιολόγο Ruud Koopmans σε μουσουλμάνους μετανάστες προερχόμενους από Τουρκία και Μαρόκο (σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία), βρέθηκε ότι το 65% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι για αυτούς ο ισλαμικός νόμος (Σαρία) είναι πιο σημαντικός από τους νόμους του κράτους στο οποίο ζουν! Είναι γεγονός ότι για τους ανθρώπους αυτούς το Ισλάμ δεν είναι απλά θρησκεία, είναι τρόπος ζωής και γι’ αυτό η ένταξή τους στις δυτικές κοινωνίες αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Πρόσθετα, δε θα πρέπει να υποτιμάται και το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα από την εγκατάσταση χιλιάδων μουσουλμάνων και ειδικότερα στις κρίσιμες εθνικά περιοχές του Έβρου και των νησιών. Η δημιουργία δομών φιλοξενίας δίπλα στα σύνορα λειτουργεί ως ένα παραπάνω κίνητρο για τους μετανάστες, οι οποίοι και με τη βοήθεια της Τουρκίας καταφτάνουν με όποιον τρόπο μπορούν. Ακούμε συχνά τη γείτονα χώρα να μιλά για ‘τουρκική μειονότητα’ στη Θράκη και για το πώς καταπατώνται τα δικαιώματά της. Έχουμε δει το πώς μπορούν να εργαλιοποιηθούν οι μετανάστες από την Τουρκία -πρόσφατα στον Έβρο- και το πώς χρησιμοποιούνται κατάσκοποι στα νησιά, μεταφέροντας πληροφορίες για τα σκάφη του Λιμενικού και για στρατιωτικούς. Ποιος εγγυάται ότι η Τουρκία δε θα κάνει λόγο για μουσουλμανικές μειονότητες και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και στα νησιά; Ποιος εγγυάται ότι δε θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αναταραχές στη χώρα μας χρησιμοποιώντας τους; Γιατί ο Ερντογάν, σαν ‘προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων’ να μην προσπαθήσει να επέμβει σε μια από αυτές τις περιοχές;

Το κύμα αυτό της μετανάστευσης που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ διαφορετικό από της δεκαετίας του 1990, όταν εισήλθαν άνθρωποι από τα Βαλκάνια, που παρουσίαζαν με τους Έλληνες κάποια κοινά στοιχεία, κοινή θρησκεία σε πολλές περιπτώσεις κ.α. Επίσης, οι οικονομικές συνθήκες τότε ήταν τελείως διαφορετικές και οι μετανάστες αυτοί μπόρεσαν να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας. Μία χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζει με σύνεση τη μεταναστευτική πολιτική και το ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά έτοιμοι να ενταχθούν στην κοινωνία της. Κύριο μέλημα των πολιτικών ελίτ στην παρούσα φάση θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των μαζικών παράνομων μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος δίνοντας κίνητρα στους Έλληνες και η δημιουργία θέσεων εργασίας γι’ αυτούς και όχι η ‘ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού μέσω της μετανάστευσης’.

spot_img

Διαφημίσεις